Jaunie dizaineri tiksies biennālē “EKOdizains”

Rīgā no 1.oktobra līdz 15. novembrim jau piekto gadu notiks gadskārtējs dizaina festivāls „Dizains. Nākotne 2009”. Festivāla mērķis ir veidot Rīgu kā Eiropā atpazīstamu Baltijas reģiona dizaineru tikšanās vietu.

Īpašu vietu pasākumu programmā ieņem 2. Rīgas starptautiskā jauno dizaineru biennāle, kuras devīze ir „EKOdizains”. Biennāles atklāšana, kuras laikā tiks izziņota arī nākamās biennāles tēma, notiks 15. oktobrī plkst. 18.00 „Rīgas mākslas telpā”.

Biennāles rīkotāju mērķis – aicināt domāt ne tikai par dizaina estētiskajām kvalitātēm, bet arī ētiskajiem aspektiem, rosināt sarunu starp produktu radītāju, ražotāju un patērētāju, veicināt izpratni un rosināt domāt par tādu produktu, pakalpojumu un dzīves telpas vajadzību nodrošināšanu, kāda Eiropas pilsoņiem būs nepieciešama 21. gadsimtā. Projekta norises vieta – Rīgas Mākslas telpa, vienmēr bijusi atvērta aktivitātēm un eksperimentiem, atbalstot dažādas kultūras dzīves aktivitātes, tādēļ nākotnes dizaina piedāvājums šajās telpās ir īsti piemērotā vietā. Biennālē piedalās gandrīz visas Latvijas dizaina un arhitektūras izglītības iestādes. Vienlīdz nozīmīga ir gan vadošo Latvijas dizaineru, gan pavisam jauno, vēl profesionālo vidusskolu audzēkņu dalība izstādē. “Jau kopš pirmās biennāles varam izsekot līdzi tam, kā rodas jauna spēcīgu Latvijas dizaineru paaudze, kas sevi jau ambiciozi piesaka pasaules dizaina kartē.

Tradicionāli biennālē piedalīsies Igaunijas Mākslas akadēmija, būs tāli viesi no Honkongas un tuvāki no Somijas, būs Latvijas jaunie talanti, kuri studē vadošās Eiropas dizaina augstskolās, būs ražošanā ieviesti produkti un ideju pieteikumi materiālā. Izstādes iekārtojuma stilistiku nosaka biennāles tēma, to veido autoru grupa - austriešu scenogrāfs Rūdolfs Bekics (Rudolf Bekic) un dizaina birojs “Pieci ezeri”.

Izklaide

Populārais rīta raidījums "900 sekundes" Latvijas iedzīvotājus modina jau 20 gadus, izklaidējot un informējot par aktualitātēm politikā, kultūrā, sportā un sadzīvē. Atzīmējot apaļo jubileju, raidījums piedzīvo atgriešanos - ēterā moderatora ampluā atkal būs redzams Ģirts Timrots, kurš kopā ar Kristīni Garklāvu savulaik aizsāka raidījuma ceļu pie skatītājiem.