Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Izklaide

RECENZIJA: Velns Viņu Zin ">>z"

© Publicitātes foto

Postmetāla grupas “Velns Viņu Zin” otrais studijas albums ">>z" sastāv tikai no diviem oriģināldarbiem – kompozīcijas “Dzeguze”, kura ilgst 12 minūtes “ar kapeikām”, kā arī skaņdarba “Atspulgs”, kuras hronometrāža pārsniedz 10 minūtes. Iegādājoties šo albumu, tā lejuplādē ietilpst “VVZ” interpretācija par grupas “Dead Can Dance” dziesmu “Mesmerism” no viņu 1985. gadā izdotā albuma “Spleen And Ideal” – šajā versijā ar savu vokālu piedalās Kristiāna Kārkliņa (“Pamirt”, “Eschatos”). Jāatgādina, ka “VVZ” ir tumšās instrumentālās mūzikas trio, kas radies Rīgā 2016. gada nogalē, un tā sastāvā ietilpst Didzis Upens (ģitāra), Kristaps Kupšāns (bass) un Normunds Balodis (bungas).

Grupas debijas albums “Posts” iznāca 2018. gadā un saņēma Latvijas Mūzikas ierakstu Gada balvu “Zelta mikrofons” labākā roka un metālmūzikas albumu kategorijā: lai gan konkurence nebija no sīvākajām, “VVZ” pārsteidzoši apsteidza tādas blices kā “Laime Pilnīga”, “The Mary Jane”, “Oceanpath”, “Apēdājs”, “Age Of Stones” un citas. Jaunais albums ierakstīts un miksēts 2019. gada rudenī studijā "Gateris" Gata Krievāna vadībā. Ierakstā piedalījušies arī Oskars Jansons (ģitāra) un Artūrs Čukurs (klarnete).

PAR. Ja šīs kompozīcijas klausītos galējā skaļumā un, kas pats galvenais, ar attiecīgo noskaņu, droši vien būtu pat OK. “Dzeguzē” pievilcīgākais moments ir dzeguzes iekūkošanās skaņdarba beigās, savukārt “Atspulgs” priecē ar ievadošo daļu, basa ritmiem un no kaut kurienes izrauto vokāla semplu, kā arī kompozīcijas kulmināciju tās noslēgumā.

PRET. Velns viņu zin’, kas tas viss ir - šoreiz grupa, šķiet, aizeksperimentējusies galīgos neceļos. Piemēram, skaņdarbā “Dzeguze” klausītāju tiek mēģināts uzsēdināt uz monotonā ritma adatas, taču šādi centieni visdrīzāk cietīs neveiksmi, jo bez organisma papildinājumiem ar attiecīgām vielām diez vai šī kompozīcija kādu spēs aizraut. Ja debijas albums kārtīgi izdrebināja zarnas, šis it kā liek grimt apcerējumos, tikai - kaut kā negrimstas. Šis nav postmetāls, šis ir - jā, šis ir velns viņu zin’ kas. Ļoti apšaubāms darbs.