RECENZIJA: Norah Jones "Pick Me Up Off The Floor"

© Publicitātes foto

Amerikāņu dziedātājas, dziesmu autores un aktrises Noras Džonsas karjera bijusi raiba kā dzeņa vēders, par ko lielākoties gādājusi viņa pati. Savu muzikālo gaitu pirmsākumos dziedātāja vairāk darbojās džeza, folka un kantrī lauciņos, izdodot superveiksmīgos albumus “Come Away With Me” (2002) un “Feels Like Home” (2004), kas viņai sagādāja kaudzīti ar “Grammy” balvām (kopumā Norai ir deviņi patafoni).

Taču jaunākajos laikos Nora Džonsa pievērsās popam, savukārt iepriekšējais disks “Begin Again” (2019) vispār bija kaut kāds eksperimentu apkopojums, kas tika novērtēts ar šokējoši zemo 164. vietu Amerikas topā. Lai gan jaunais CD arī tiek ieskaitīts popa lauciņā, tam piemīt spēcīgs džeza piesitiens, tāpēc nav brīnums, ka Noras cienītāji ir atdzīvojušies - vismaz mūzikas kritiķi šim darbam lielākoties devuši četras zvaigznes no piecām.

Starp citu, tas ir ļoti dīvaini, jo Nora šo disku iecerējusi kā “Begin Again” turpinājumu, proti, tajā satilpinātas dziesmas, kas palika aiz iepriekšējā albuma borta. “Dziesmu uzmetumi bija manā telefonā, es tos klausījos pastaigu ar suni laikā un reāli tajos iemīlējos! Šīs dziesmas iestrēga manā galvā, un es sapratu, ka caur tām vijas kāds sirreālistisks pavediens. Tas ir kā sapnis, kas pastāv starp dievu, velnu, sirdi, valsti, planētu un mani,” filozofējusi dziedātāja. Kopumā 11 skaņdarbi plus divi limitētajā versijā. Ja kritiķi par šo disku bijuši diezgan augstās domās, tad topos gan tas neparādās - tikai 87. vieta štatos un knapa iekļūšana Top 50 Apvienotajā Karalistē.

PAR. Ļoti elegantas kompozīcijas ar skaistu klavieru pavadījumu - šīs nudien ir krietni veiksmīgākas dziesmas par iepriekšējā albumā esošajām, nez, kāpēc Norai un viņas komandai licies citādāk? Ar improvizācijas virpuļiem bagātā “Flame Twin”, mazliet dramatizētā “Say No More”, teju klasiski džeziskā “To Live” un vēl virkne skaistu kompozīciju - Noras Džonsas cienītājiem šis albums patiks.

PRET. Iesākot klausīties “Pick Me Up Off The Floor” un paralēli darot citas lietas, pārsteidz, cik gan ilgi velkas pirmā dziesma. Taču, pametot acis uz CD atskaņotāja pusi, nākas konstatēt, ka skan jau ceturtā (tiesa, lieliskās “Flame Twin” sadzirdēšanu bija izjaucis telefonzvans) - Noras daiļrade šajā albumā ar stilistisko dažādību nevar lepoties, un arī kopumā viss rit pārāk rāmi.

Svarīgākais