Notiks lielākā Jāņu svinēšana pasaulē

© Dmitrijs Suļžics/F64 Photo Agency

Pandēmija ieviesusi korekcijas, daudzi ārzemēs dzīvojošie latvieši šogad dēļ lieguma nevarēja atlidot uz dzimteni. Latviešu izklaides pasākumu organizatori Anglijā - apvienība "Bērzes Strazdi" jau kopš 2012.gada organizē lielāko ārzemju latviešu kopā sanākšanu visā pasaulē "Bērzes Strazdu Jāņu festivālu" Straumēnos. Dēļ ierobežojumiem šogad ārzemju latviešu Līgo būs savādāks, tas būs inovatīvs, unikāls un vēl nebijis pasākums - "Bērzes Strazdu Jāņu festivāls 2020 online".

LR Vēstniecības Apvienotajā Karalistē pagaidu pilnvarotā lietvede Katarina Plātere, kura atklās Jāņu svinēšanu, par tiešsraides svinēšanu saka, ka nav ļaunuma bez labuma: "Lai arī Covid-19 pandēmija radījusi ļoti lielas grūtības, ierobežojot mūsu ikdienas gaitas un liekot mainīt plānus, tā no otras puses ir mūs satuvinājusi un likusi padomāt par to, kas ir patiešām svarīgs. Latvieši sevi ir pierādījuši kā nāciju, kas prot tikt galā ar grūtībām. Mēs esam ierobežojuši pandēmiju, un tā reiz beigsies". K.Plātere aicina arī šajos apstākļos kopt latvietību un latvisko dzīvesziņu, uzturēt mūsu valodu un tradīcijas, nododot tās līdzi dzīvē mūsu bērniem. K.Plātere atzīmē, ka šogad "Bērzes strazdu" organizētajā Jāņu vakarā būsim katrs savās mājās, bet tomēr visi kopā, un aicina svinēt no visas sirds. "Un, ja kaimiņi jautās, ko tie latvieši tur dara, mēs varēsim pasaulei pastāstīt par latviešu Vasaras saulgriežu tradīcijām!"

Pasākums būs facebook "Bērzes strazdi" vietnē tiešraides veidā 20.jūnijā no plkst. 20.00 līdz 24.00. Sadarbībā ar spilgtiem un uzņēmīgiem latviešiem Lielbritānijā un Latvijā - pašdarbniekiem, māksliniekiem, dejotājiem, dziedātājiem, Jāņu recepšu meistariem un mūziķiem, neatkarīgi no valsts, kurā mēs šobrīd atrodamies, katram būs iespēja uzburt svētku noskaņu savās mājās, pagalmā vai teltī, jebkurā vietā, kur ir interneta pieslēgums un katrs savā telefonā, planšetē vai datorā varēs komentāros apsveikt ģimeni, tuvos un tālos draugus.

"Bērzes Strazdu Jāņu festivāla 2020 online" pasākumā uzstāsies deju kolektīvi, kori, folkloras kopas, kas speciāli šim pasākumam sagatavojuši svētku priekšnesumus, līgotājus sveiks vēstniecības, Daugavas Vanagu un Latviešu nacionālās padomes Lielbritānijā pārstāvji ar uzrunām, būs vērojamas dažādas meistrarklases - vainagu pīšana, pīrādziņu cepšana, siera siešana, rasola gatavošana. Noslēgumā ballīte uzstāsies Dj Vento ar videodejām, Dj Ufo ar pašdiskotēku un kavermūzikas virtuozi "Mazie Rakari". Jāņu festivāla svinības varēs noskatīties atkārtojumā ikvienam ērtā laikā.

"Ņemot vērā sarežģīto situāciju pasaulē, kad visām darbības jomām nācās pielāgoties dzīvošanai pandēmijas apstākļos, mums nebija šaubu, ka ejot līdzi tehnoloģiju attīstībai, mēs varam to izmantot un neapbēdināt mūsu festivāla fanus, atstājot šo gadu bez festivāla. Mēģinām saskatīt arī savus plusus šajā situācijā, festivāls līdz šim, vēl nekad nav bijis tik sasniedzams latviešiem visā pasaulē. Visa plašā festivāla programma, viss ko mēs daram jau gadiem, viss tas, ko ir iemīlējuši tūkstošiem latviešu Liebritānijā, būs redzams 4 stundu garā filmas formātā. Izaicinājums mums un prieks visiem - tāpēc arī mēs darām to, ko mēs darām," par šī gada lielāko Jāņu svinēšanu atzīst pasākuma organizatore Vera Antipova.

Svētdien, 21.jūnijā, plkst.19.38 gaidāmi vasaras saulgrieži. 21.jūnijs būs gada garākā diena, savukārt īsākā nakts būs nakts no svētdienas uz pirmdienu. Vasaras saulgriežus mēdz atzīmēt gan kā vasaras vidu, gan kā astronomiskās vasaras sākumu. Taču ierasto Līgo vakaru visā pasaulē atzīmēs 23.jūnijā. Tiekamies lielākajā Jāņu salīgošanā, priecīgus svētkus!

Online pasākums "Bērzes Strazdu Jāņu festivāls 2020 ONLINE" tiek rīkots projekta "Ar mīlestību Latvijai - sirdīs, domās, darbos", (Līguma Nr.2020. LV/NVOF/MAC/037/13) ietvaros. Projektu finansiāli atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem, Ārlietu ministrija un Latvijas vētniecība Lielbritānijā.

Svarīgākais