Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Izklaide

15 interesanti un, iespējams, nedzirdēti stāsti par zīmolu "Laima"

© Publicitātes foto

Godinot Latvijā atpazīstamākā saldumu zīmola “Laima” 150 gadu jubileju, “Laimas” šokolādes muzejs aicina iepazīties ar 15 interesantiem stāstiem.

  1. Laimas” saldumu gatavošanas prasmju pirmsākumi ir saldumu ražošanas aizsākums Latvijā. Ne tikai “Laimas”, bet arī šokolādes ražošanas pirmsākumi Latvijā ir aizsākušies 1870. gadā, kad vācu uzņēmējs Teodors Rigerts ar brāli tirgotāju Leopoldu Rigertu izveidoja kopīgu saldumu un šokolādes uzņēmumu “Th. Riegert”, kas atradās Maskavas priekšpilsētā Kalēju ielā 56, kurā gatavoja šokolādes saldumus, bet 1876. gadā brāļi Rigerti atklāja vienotu fabriku Zaļajā ielā. Gadu gaitā Rigerta fabrika kļuva par vienu no lielākajām saldumu ražotājām Baltijā un Krievijā. Pateicoties šai un desmitiem citu šokolādes darbnīcu, Rīga šajā laika posmā bija īstena saldumu pilsēta. “Laimas” pirmsākumu stāstā ir nozīmīga loma 1921. gadā vairāku ebreju tirgotāju nodibinātajai saldumu fabrikai “Maķedonija”, kurā sākotnēji strādāja tikai četri darbinieki. Fabrika atradās Rīgā, tagadējā Miera ielā (toreiz - Katrīnes iela). Uzņēmums strauji auga, paplašināja darbību un 1925. gadā tika pārdēvēts par “Laimu”. No četriem darbiniekiem ražotne izauga līdz 503 darbiniekiem 1930. gadā. Savukārt 1937. gadā Latvijas valdība uzpirka AS “Rigerts” un “Laima” akcijas, rūpnīcas apvienojot, tāpēc pamatoti var teikt, ka mūsdienu “Laima” šokolādes gatavošanas prasme sākusies 1870. gadā ar Rigerta fabrikas nodibināšanu.
  2. Teju cauri gadsimtam “Laimas” pulksteņa pavadībā. “Laimas” pulkstenis, kā to pazīstam šodien, rotā pašu Rīgas sirdi un ik dienas tā rādītāji pievelk garāmgājēju acu skatu. Taču pašos pirmsākumos - 1924. gadā, tas īsu brīdi tautā bija dēvēts par “Veckalna pulksteni”, vēlāk saukts par “Lielo pulksteni”, “Miera pulksteni”, bet tikai 1936. gadā tam dots “Laimas” vārds. 2017. gadā “Laimas” pulkstenis tika atjaunots, piešķirot tam jaunu izskatu, kā arī nebijušus elementus, kas padarījuši to ievērojamāku, spožāku un unikālāku. Tagad ikdienas tas atskaņo Latvijā iemīļotākās Raimonda Paula radītās melodijas. Vēsturiski ideja par pulksteņa izveidi radusies, lai rīdzinieki par ātru neierastos, kā arī nekavētu savas darba gaitas, taču būdams precīzākais laikrādis Rīgā, tas kļuva un vēl šodien ir populāra tikšanās vieta galvaspilsētā. “Laimas” pulkstenis ir uzskatīts par mīlestības simbolu, un ne velti, piemēram, 30. gados pie pulksteņa satikušies arī bijušās Latvijas valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas vecāki, kā arī daudzi citi mīlestības stāsti aizsākušies tieši šeit.
  3. Senākais “Laimas” produkts, kas šodien joprojām nopērkams veikalos, ir “Prozit”. Tumšās šokolādes konfekšu izlase ar liķieru pildījumu “Prozit” bijis iecienīts produkts jau no 1925. gada, kad “Laimas” ražotnē tika uzsākta to ražošana. Zīmola “Laima” kolekcijā 20. gadsimta trīsdesmitajos gados bija septiņu veidu konfektes ar liķiera pildījumu: “Prozit”, “Reibinošie ķirši”, “Dāmu mēlītes ar liķieri”, “Konjaka”, “Mokka liķieris ar želatīnu”, “Konjaka Nr.3” un “Kokteilis”.
  4. Laimas” produktu iepakojums tika izmantots informācijas nodošanai. Agrākajos gados uz produktu iepakojumiem bieži tika atspoguļotas dažādas politiskas norises un pasaules mēroga sensācijas. Savukārt pēc Otrā pasaules kara zināmais “Laimas” pulkstenis tika izmantots kā politiskās informācijas stends.
  5. Serenāde” - konfekte, kas radīta, lai atzītos mīlestībā. Iemīļotākās, romantiskākās un iecienītākās “Laima” šokolādes konfektes “Serenāde” stāsts aizsācies 1937. gadā. Leģenda vēsta, ka “Laimā” strādāja talantīgs, jauns meistars, kurš radījis “Serenādi”, kā vissaldāko apliecinājumu savai mīlestībai pret mīļoto sievieti. Dienā, kad “Laima” uzsāka jauno konfekšu ražošanu, meistars pasniedza meitenei “Serenādes” kārbu un bildināja viņu. Īsta mīlestība ir varenāka par laiku. To pierāda arī fakts, ka jau paaudžu paaudzēs “Serenāde” ir viena no saldumu mīļotāju iecienītākajām konfektēm, kuras garšas simfoniju veido tieši tās pašas sastāvdaļas, kas tika izmantotas, gatavojot pirmo, oriģinālo “Serenādi” - tumšā šokolāde, augļu želeja, aprikozes, rieksti un mazliet vien konfekšu meistaram zināmas maģijas. Turklāt “Serenāde” ir vienīgā no “Laimas” konfektēm, kuras recepte vienmēr atradusies ekskluzīvā “Laimas” īpašumā.
  6. Laima” konfekti “Sarkanā magone” 1937. gadā ražoja kā karameli. Šodien mēs “Sarkano magoni” pazīstam kā klasisku pralinē, bagātinātu ar smalcinātu karameli, kas rada unikālu garšu harmoniju. Tieši šīs īpašības “Sarkano magoni” padara par vienu no “Laimas” visu laiku populārākajām konfektēm.
  7. Laimas” pieredzējušāka saldumu meistare strādā uzņēmumā jau 37 gadus. “Laima” ir stāsts par mīlestību - mīlestību pret darbu, vērtībām, mīļoto cilvēku sastapšanu un iepriecināšanu. Ražotnē “Laima” strādā vairāk nekā 100 cilvēku, bet sezonās, kad notiek sagatavošanās svētkiem, darbinieku skaits pieaug. Katrs no šiem cilvēkiem rūpējas par saldumu tapšanu, sākot no šokolādes izgatavošanas un beidzot ar piegādāšanu pat līdz mājas durvīm. Šobrīd “Laimā” strādā vairākas šokolādes meistares, kuru darba stāžs ir vairāk nekā 30 gadi, un savas prasmes izmanto ik dienu un nodod tās tālāk jaunākām paaudzēm. Pieredzējušākā meistare uzņēmumā strādā 37 gadus.
  8. Gadā tiek radīti vairāki tūkstoši kilogrami ekskluzīvās šokolādes un šokolādes konfekšu izlases. Pērn “Laimā” tika radīts vairāki desmiti tūkstoši kilogramu ekskluzīvās šokolādes un šokolādes konfekšu izlases. Tās gatavošana ir ļoti rūpīgs un mīlestības, kā arī meistarības pilns roku darbs, kuru veic vien 8 šokolādes un konfekšu ražošanas meistares, kuras rūpējas gan par konfekšu dekorēšanu, gan māksliniecisko noformēšanu dāvanu kastītēs. Visas īpašās “Laimas” šokolādes gatavošanas prasmes tiek nodotas no meistara meistaram, pieredzējušākajam apmācot jaunākos.
  9. Laimas” būtība vairāk nekā 200 jaunos un vēsturiskos produktos. Pašlaik “Laimas” produktu portfelī ir vairāk nekā 200 dažādu produktu - sākot no leģendārās konfektes “Serenāde”, kas ar savu garšas simfoniju priecē cilvēku sirdis joprojām, beidzot ar jaunākiem kārumiem kā “Better4U” riekstu batoniņiem, kas remdēs izsalkumu steidzīgā ikdienā. Papildus tam “Laima” par godu īpašiem notikumiem rada unikālu produkciju - par godu sieviešu dienai bija pieejama rozā jeb “Ruby” šokolāde, taču uz valsts simtgades svētkiem veikalu plauktos atgriezās iecienītās konfektes “Karakums” un “Talismans”, savukārt atzīmējot “Laimas” 150 gadu jubileju ir radīta īpaša saldumu kolekcija. “Laimas” komanda turpina strādāt pie jaunām inovācijām, kas veidotas pēc labākajām “Laimas” saldumu gatavošanas tradīcijām.
  10. Laimas” saldumi iecienīti arī pasaulē. “Laimas” saldumi nopērkami 13 pasaules valstīs - Vācijā, Krievijā, Izraēlā, Lielbritānijā, Īrijā, ASV, Slovākijā, Kanādā, Grieķijā, Itālijā, Moldovā, kā arī Lietuvā un Igaunijā. “Laimas” ekskluzīvā ceha saldumus baudījuši arī tādi pasaulslaveni cilvēki kā Romas pāvests Jānis Pāvils II, aktieris Arnolds Švarcenegers un ASV politiķe Hilarija Klintone.
  11. Laimas” pieprastākie produkti - konfektes “Rudzupuķe” un šerbets. “Laimas” visvairāk pārdotākie produkti ir šerbets, kā arī konfektes “Rudzupuķe” un “Latvija” un “Serenāde”.
  12. Laimas” labdarības namiņš rada Ziemassvētku brīnumus kopš 2012. gada. Kopš 2012. gada Ziemassvētku periods nav iedomājams bez “Laimas” labdarības namiņa, kas atrodas pašā Rīgas sirdī. Pēdējo astoņu gada laikā sadarbībā ar Latvijas reģionu sociālajiem dienestiem un neizmērojamu sabiedrības un uzņēmumu atbalstu ir piepildīti 8 300 bērnu sapņi no vairāk nekā 90 reģioniem. Gadu laikā ir sarūpētas tādas dāvanas kā apģērbs, apavi, skolas somas, sporta inventārs, mūzikas instrumenti.

  13. Laima” ir Starptautiskās šokolādes dienas svinību aizsācēja Latvijā. Kopš 2012. gada “Laima” ir ieviesusi Starptautiskās šokolādes dienas svinību tradīciju Latvijā, ik gadu dāvinot aizraujošus un saldus svētkus Rīgas iedzīvotājiem un viesiem. Papildus tam “Laima” 2017. gadā atklāja īpaši veidotu soliņu konfekšu “Asorti” veidolā 11.tramvaja pieturvietā “Laima” uz Mežaparku. 1995. gadā Starptautisko šokolādes dienu pirmoreiz atzīmēja šokolādes mīļi Francijā, bet šodien šie saldie svētki ir iecienīti teju visā pasaulē.
  14. Laimai” jauna ražotne Ādažos. Zīmola “Laima” 150 gadu jubilejas gadā top jaunā ražotne Ādažos. Tā dos iespēju ne vien radīt iecienītos saldumus mūsdienīgā vidē, bet arī sniegs izaugsmes iespējas, paverot plašas sadarbības iespējas ar citiem “Orkla” grupas uzņēmumiem. Orkla Latvija” jaunās “Laimas” ražotnes būvniecībā Ādažos un zīmola turpmākā attīstībā investējusi 20 miljonus eiro.
  15. Jaunā ražotnē - jauna un moderna laboratorija. Līdz pat jaunās ražotnes darbības uzsākšanai, Rīgā turpinās “Laimas” saldumu ražošana ar specializāciju, ražojot šokolādes konfektes, šokolādes un graudaugu batoniņus, šerbetus, zefīrus, vafeļu konfektes, vafeļu tortes, marmelādes un arī “Laimas” ekskluzīvos, ar rokām gatavotos saldumus. Jaunajā “Laimas” ražotnē Ādažos atradīsies moderna produktu attīstības laboratorija, kas ļaus attīstīt un pilnveidot arvien jaunus “Laimas” produktus.