Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Izklaide

"Koncertos pirmajā rindā" uzstāsies Andris Keišs, Shipsea un Vestards Šimkus

© Publicitātes foto

Kultūrtelpā “Hanzas perons” šonedēļ turpināsies klātienes koncertstāstu sērija “Koncerts pirmajā rindā”: 11., 12. un 13. jūnijā tajā uzstāsies Jaunā Rīgas teātra aktieris Andris Keišs kopā ar mūziķiem Jēkabu Nīmani un Artūru Bērziņu, dziedātājs Shipsea jeb Jānis Šipkēvics un pianists Vestards Šimkus.

Šos koncertstāstus var apmeklēt 20 skatītāji, un mākslinieki vienā dienā uzstājas trīs reizes. Koncertstāstu sērijā “Koncerts pirmajā rindā” mūziķi ne tikai izpilda savus un citu komponistu skaņdarbus, bet arī stāsta stāstus no savas radošās dzīves, uztverot šo kā tikšanos ar klausītājiem mājīgā un akustiski labskanīgā vidē. Skatītājiem tiek atvēlētas vietas pie atsevišķiem galdiņiem - pie katra drīkst sēdēt tikai viens vai, vienas mājsaimniecības pārstāvju gadījumā, divi cilvēki. Uz galdiņiem sagatavotas vīna glāzes atraisītākai koncertstāstu baudīšanai. Viena koncertstāsta biļetes cena ir 50 eiro, tā ilgums - 45 minūtes.

Šīs nedēļas cikla programmas iesākumā ceturtdien, 11. jūnijā, “Hanzas peronā” ar teātra dziesmu un stāstu programmu “Dziesmas par mīlestību” uzstāsies aktieris Andris Keišs, kurš dziedās un spēlēs basģitāru, nepieradinātais komponists un mūziķis Jēkabs Nīmanis, kurš arīdzan dziedās un spēlēs ģitāru, un Latvijas Nacionālās operas un baleta orķestra trombonists Artūrs Bērziņš. ““Latviešu mīlestība” ir ne tikai izrāde, bet arī teātra rituāls, kuru mums par lielu prieku piekopj vairums teātra skatītāju,” saka Jēkabs. “Tajā jūtam, ka mūsu līdzcilvēki gatavi ne tikai ņemt, bet arī dot no sirds visu to labāko, kas viņos ir. Mēs to saņemam un cenšamies atkal nodot tālāk, lai vairotu neticami maigo un stipro spēku, kas ļauj pārvarēt jebkuras grūtības.”

12. jūnijā “Hanzas peronā” savus koncerstāstus stāstīs Shipsea. Tas būs Jāņa Šipkēvica juniora koncerts balsij, klavierēm un neredzamam korim.

Tieši pirms pieciem gadiem pirmreiz devos sastapt savu klausītāju kamermūzikas formātā - solo koncertos fon Stricka villā,” stāsta Jānis. “Tobrīd pasaulē virmoja pavisam cits gaiss un noskaņojums, taču vēlme lielas lietas aplūkot mikroskopā, aiz bruņām ieraudzīt oderi, vienmēr šķitusi aizraujoša. Šā brīža pasaules kārtība mums citādi nemaz neļauj. Viss ir jāpārvērtē, jāpārmēra un jāuzlūko, kā no jauna. Tamdēļ jutu, ka pienācis lielisks brīdis atkal satikties uz klusuma robežas.” Programmā iekļautas Deivida Lenga, Arvo Perta, Vladislava Nastavševa, Erika Satī, Niko Mjūlija un Filipa Glāsa skaņdarbi, kā arī paša Jāņa oriģinālmūzika.

Savukārt 13. jūnijā pie flīģeļa sēdīsies Vestards Šimkus. “Kā ikviens regulāri koncertējošs mūziķis, arī es pandēmijas izraisīto ierobežojumu laikā esmu paspējis dikti noilgoties pēc dzīvās muzicēšanas, klātesot klausītājiem,” atzīst Vestards. “Man šķiet īpaši svarīgi veidot savas koncertprogrammas kā stāstus un sava veida sarunas ne tikai ar mūzikas, bet arī ar vārdu palīdzību, lai klausītājiem censtos pavēstīt būtiskāko par skaņdarbiem, kurus spēlēju. Tā tas notiks arī šoreiz.” Koncertstāsta programma būs muzikāls ceļojums pa galvenajām pianista līdzšinējās dzīves ģeogrāfiskajām un mākslinieciskajām pieturvietām, iekļaujot tajā arī atsauces uz dīvaino laiku, kurā dzīvojam šobrīd. Skanēs gan mākslinieka oriģinālkompozīcijas, gan Sergeja Rahmaņinova un Kloda Debisī klaviermūzika, gan arī Vestarda veidotas Hansa Cimmera un Johannesa Brāmsa melodiju apdares.