Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide

Reizniece un Muktupāvels pievēršas Sibīrijas latviešu dziesmām

© Publicitātes foto

No 1. jūnija tautas mūzikas veikalā „Upe”, kā arī lielākajās CD un grāmatu tirdzniecības vietās Latvijā, būs iegādājams interesants izdevums folklorista Māra Muktupāvela un muzikālās apvienības “Sventava” kopdarbs “Sibīrijas dziesmas”.

Latviešu austrumu (Sibīrijas) diaspora, kas veidojusies kopš 19. gadsimta sākuma, pēdējās trīs desmitgadēs ir apzināta un pētīta, īpaši pievēršoties nemateriālajam kultūras mantojumam, tostarp dziesmu folklorai.

Šo mantojuma daļu, salīdzinot ar Latviju, raksturo zināms konservatīvisms un citāda attīstība. Te atrodamas dziesmas, kas pirms vairāk nekā gadsimta skanējušas Vidzemē, Latgalē vai Kurzemē un šobrīd tur vairs nav dzirdamas, kā arī Latvijā zināmu dziesmu nedzirdēti varianti. Šie materiāli ir zināmi atsevišķiem pētniekiem un, pateicoties CD ierakstam “Sibīrijas latviešu dziesmas”, arī attiecīgam interesentu lokam, taču plašākā apritē nav nonākuši.

To, ka šāda dziesmu aktualizēšana var būt rezultatīva, pierāda pirms vairākiem gadiem izdotais albums “Sventājas dziesmas”. Toreiz situācija bija līdzīga: no folkloras ekspedīciju materiāliem, kas pierakstīti latviešu apdzīvotā vietā ārpus Latvijas teritorijas - Sventājā, tika izraudzītas un ierakstītas dziesmas. Tās regulāri skanēja dažādās radiostacijās, un deju speciālisti tām ir izveidojuši jau vairākas horeogrāfijas, un daudzas no tām šodien dzīvo “pilnasinīgu” muzikālo dzīvi. Cits piemērs ir “Ai, jel manu vieglu prātu” - līdz 1991. gadam plašākai auditorijai nepazīstama tautasdziesma, kas, pateicoties grupai “Jauns Mēness”, šobrīd ir viena no pazīstamākajām latviešu tautasdziesmām.

No Sibīrijas ciemos pierakstītā muzikālā materiāla albumā vietu ir atradušas desmit dziesmas, kuras aranžējis Māris Muktupāvels, bet iespēlējuši un iedziedājuši muzikālās apvienības “Sventava” dalībnieki - Ilga Reizniece, Gatis Gaujenieks, Mārtiņš Linde, etnovokālā stila speciālistes no grupas “Saucējas” un jaunas, skanīgu balsu īpašnieces Kristīnes Kareles vadībā. Jāpiebilst, ka dziesmā “Ejiet, aitas!” skan Jekaterinas Matvejevas balss, kuras senči joprojām dzīvo Sibīrijā. Albuma skaņu režisors ir izcilais mūziķis Gints Sola, kurš visās dziesmās ir iespēlējis ģitāru.