Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Izklaide

RECENZIJA: Māra "Self Destruct. Survive. Thrive!"

© Publicitātes foto

Latvju ekstremālā vokāla pārstāves Māras Lisenko projekts “Māra” atkal izdevis EP un atkal ar piecām dziesmām (plus tautiskā “Mīļā Māra” kā intro) – 2018. gada nogalē nāca klajā šāda pat formāta produkts "Therapy For An Empath".

Kopš tiem laikiem radikālas pārmaiņas nav notikušas: grupas sastāvā izmaiņu nav, trīs pārējie joprojām ir Māras vīrs Dmitrijs Lisenko (basģitāra), kā arī Latvijas grupas “Trendkill Method” pārstāvji Deniss Meļņiks (ģitāra) un Alberts Mednis (bungas), tikai “Vācijā dzīvojošā Māra [ar vīru]” ir pārtapusi par “Spānijā dzīvojošo Māru [ar vīru]”.

Un vēl - Māra ar savu nerimstošo enerģiju aizvien apņēmīgāk ielaužas starptautiskajā apritē, taču tas jau ir cits stāsts. Jaunā albuma ierakstam piesaistīti arī divi pasaules klases grandi - zviedru vokālists Bjorns Strids no grupas “Soilwork” un basģitārists Džefs Hjūels no amerikāņu superkomandas “Six Feet Under”. “Džefs ir ļoti labs mūsu draugs un izcils basists, tapēc nolēmām viņu pieaicināt dziesmai "Don't Look Back In Grief". Uz kontaktu ar Bjornu izgājām caur mūziķa paziņām, un viņam mūsu dziesma "Beauty Of Humanity" ļoti patika. Tā tapa šīs sadarbības,” skaidro vokāliste. Ja nebūtu sākusies pandēmija, mēs Māru ar “Māru” klātienē būtu redzējuši un dzirdējuši jau maijā, bet tagad šīs blices parādīšanās Rīgā pārcelta uz 4. septembri, kad iecerēts kluba “Melnā piektdiena” sezonas atklāšanas koncerts. Vai tas notiks, kovids viņu zin…

PAR. Māra ir savā elementā - ik pa brīdim piemirstas, ka dzied sieviete. Arī šajā albumā ir “Label Me Insane” līmeņa cienīgs metālgrāvējs - “Life Kills (Fear)”, kas “norauj ķiveri” uzreiz, ar pirmo tā noklausīšanās reizi. Kā otro numuru varētu minēt plēsonīgo “Religionipulation”, savukārt mazliet uz “Morbid Angel” pusi pavelkošo “Don’t Look Back In Grief” ar savu ģitārsolo tās noslēgumā paceļ Deniss - abi “trendkilieši” vispār demonstrē pašu augstāko līmeni visa albuma garumā. “Pašiem grūti spriest par savu albumu, bet pēc atsauksmēm no visām pasaules malām, dzirdam, ka albums ir līmeni augstāks par iepriekšējo - dziesmu daudzveidīguma ziņā, arī izpildījuma ziņā, esam vairāk nostabilizējuši savu skanējumu,” prātoja Māra, un tas precīzi atbilst tam, ko var teikt par šo ripuli.

PRET. Iespējams, pēc graujošās debijas no grupas “Māra” tika gaidīts kaut kas tāds, ko nemaz nav reāli sasniegt, tāpēc “Self Destruct. Survive. Thrive!” ir vilšanās - jā, labs albums, tomēr "Therapy For An Empath" tam ir vairākus soļus priekšā. “Līmeni augstāks” diemžēl nenozīmē “līmeni interesantāks”... Piemēram, niknā “Leaking Guilt” atstāj relatīvi vienaldzīgu, taču vēl sliktāk ir ar “Beauty Of Humanity”, kas liek neizpratnē paraustīt plecus - kāda mārrutka pēc te vispār bija vajadzīgs Strids?!