Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Izklaide

Ar sapni par iluzionisma teātri/muzeju

© Oksana Džadana/F64 Photo Agency

«Šā perioda lielākais pārsteigums man ir cilvēki, kurus līdz šim nepazinu, bet kuri ar atvērtām sirdīm un augstu profesionalitāti nāk mums palīgā brīdī, kad tas visvairāk ir vajadzīgs. Ar kombinētajiem perforatoriem, leņķa slīpmašīnām, frēzmašīnām un urbjiem, ar smilšpapīriem, ripām, darba cimdiem un maskām, lai palīdzētu realizēties mūsu lielajam sapnim,» saka iluzioniste Dace Pecolli, neslēpjot, ka tādos brīžos – redzot, cik cilvēku sirdis var būt lielas – gribas raudāt aiz prieka.

Pasaulē atzītie iluzionisti Dace un Enriko Pecolli (International Show Production) Rīgā, bijušā kinoteātra Liesma telpās Torņakalnā, jau šajā rudenī iecerējuši atvērt Iluzionisma teātri/muzeju Mystero, kurā plānots gan uzstāties ar savām izrādēm, tostarp kopā ar dēlu Danti, gan nākotnē aicināt viesoties pasaulē atzītus iluzionistus.

Ne Baltijā, ne Austrumeiropā

«Mūsu mērķis ir radīt teātri, kurā ne tikai atdzīvotos labākās iluzionisma tradīcijas, bet vienlaikus radīt kultūras un mākslas telpu, kuru katrs Latvijas iedzīvotājs uztvertu kā sev radniecīgu vietu - jo ielicis tur savu sirdi un prasmīgās rokas. Turklāt nav svarīgi, vai šis atbalsts ir finansiāla rakstura vai palīdzība sniegta telpas atjaunošanas darbos,» saka Dace Pecolli, norādot, ka šobrīd pasaulē darbojas vairāki burvju mākslai veltīti muzeji, piemēram, El Rey de la Magia Barselonā un Academie de la Magie Parīzē, bet nemainīgi par prestižāko un slavenāko tiek uzskatīts Holivudā esošais Magic Castle, kas ir vēsturiska Viktoriāņu laikmeta ēka un kurā Burvju muzejs darbojas jau no 60. gadiem, savukārt Iluzionisma mākslas žanram veltītā ekspozīciju ēka slavena ar interaktīvām aktivitātēm, slepenajām ejām, specefektiem, divām skatuvēm, restorāna telpu banketiem un citam palīgtelpām.

«Lai arī Latvijā ir spēcīgas iluzionisma tradīcijas - mēs esam apkopojuši liecības par 25 Latvijas iluzionistiem, sākot no 19. gadsimta paša sākuma -, šāda tipa teātris un muzejs nav pieejams ne Baltijas valstīs, ne Austrumeiropā. Tāpēc plānots, ka 530 kvadrātmetru plašajās telpās (divos stāvos) būs gan Iluzionisma teātris ar 300 sēdvietām (vieta arī korporatīviem pasākumiem), gan Burvju triku veikals, gan Burvju triku klubs, kurā notiks triku un teātra apmācības - semināri, lekcijas, darbnīcas, kā arī Iluzionisma muzejs ar interaktīvu ekspozīciju, kurā viena daļa būs veltīta tieši Latvijas iluzionistiem,» stāsta Dace Pecolli, piebilstot, ka šī iecere ir viņu 20 gadu lolots sapnis. Viņasprāt, šāds muzejs pievienotos interesanto vietu sarakstam Rīgā, ko būs vērts izbaudīt un kas papildinātu Latvijas kultūras sfēru ar vēl vienu spilgtu objektu, kur paralēli izzinošajiem kultūrvēsturiskajiem eksponātiem un iespējai doties privātā ekskursijā pa muzeju un teātri (maksimāli piecu cilvēku grupā) apmeklētāji tiktu pārsteigti arī ar oriģinālām atrakcijām, brīnumu paraugdemonstrējumiem un pārsteidzošiem specefektiem. Jautrība tur būtu garantēta, turklāt tas piesaistītu tūristus un interesentus visa gada garumā.

Sabruka kā kāršu namiņš

«Piecus gadus bijām īstās ēkas meklējumos, piecus gadus mēģinājām dabūt kredītu dažādām citām ēkām, taču nevienā bankā neguvām atsaucību, jo esam mazie nodokļu maksātāji, bet priekšroka ir lielajiem. Domājām: tātad nav īstā vieta, nav īstais laiks. Ļoti bieži braucām garām arī bijušajam kinoteātrim Liesma, domājot: cik jauka mājiņa, tas gan būtu forši, ja tur varētu ko darīt... Un, kārtējo reizi braucot tai garām, ieraudzījām, ka šī ēka izlikta tirdzniecībā. Domāju, mēs bijām pirmie, kas to pamanīja. Uzreiz devāmies to apskatīt un uzreiz arī sajutām: ir, jā, mēs gribam te palikt! Projekts vēl nebija uzrakstīts, naudas vēl nebija, tāpēc tikai lūdzām, lai to patur priekš mums...» Dace Pecolli stāsta, kā atraduši savu brīnumu namiņu. Tas tika uzcelts 1930. gadā kā kino, teātra, cirka, koncertu un citu izklaides pasākumu vieta. Ēka veiksmīgi darbojās līdz 70. gadiem, kad cieta ugunsgrēkā, bet 90. gados ēka nonāca reliģiskās organizācijas Jehovas liecinieki īpašumā, kas ēkā turpināja darboties līdz 2019. gadam.

«Uzrakstīju projektu, decembrī dabūjām naudu, janvāra beigās noslēdzām līgumu un februārī devāmies savā tūrē uz Ameriku, kas bija ieplānota jau gadu iepriekš, lai trīs mēnešu laikā, uzstājoties 47 pilsētās, sapelnītu naudiņu remontam un varētu nomaksāt daļu kredīta. Bet - notika tā, kā notika... Pēc astoņām nospēlētām izrādēm tūre pārtrūka un viss mūsu biznesa plāns sabruka kā kāršu namiņš... Plakš! Un mēs palikām bez nekā,» Dace Pecolli atklāj, cik nežēlīgi koronavīrusa pandēmija skāra viņu radošo darbu. «Mums tika lauzts līgums šajā vasarā uz Alžīriju, mums neapstiprināja šā gada līgumus uz Taivānu, uz Dubaiju... Tas mūs pamatīgi izsita no sliedēm, jo reāli tas nozīmē, ka mūsu ienākumi šogad būs nulle, bet nākamie darba līgumi, kas ar pasaules lielajiem teātriem parasti tiek slēgti gadu, divus uz priekšu, ir tikai no nākamā gada marta. Turklāt visi mūsu lielformāta izrādes rekvizīti, kas ir deviņas tonnas, palika Losandželosā, un vajag piecus tūkstošus eiro, lai tos dabūtu mājās. Šobrīd risinu vēl arī šo jautājumu.»

Nekautrējas lūgt palīdzību

Dace un Enriko Pecolli 25 gadu garumā sevi jau pierādījuši ne tikai profesionālajā jomā, uzstājoties ar savām izrādēm The Underwater Bubble Show un Dreaming of Wonderland, no kurām pirmā novērtēta ar prestižo Merlin Award 2018 balvu (Labākā izrāde ģimenei), un par ieguldījumu iluzionisma mākslas attīstībā nopelnīts arī Krievijas Zvaigžņu ordenis (2018), bet arī ar savu augsto atbildības sajūtu, stabilitāti, nopietno un skrupulozo attieksmi pret saistībām. Viņi nav krituši izmisumā, bet sapratuši, ka šajā situācijā ir tikai divi varianti: vai turpināt cīnīties par savu sapni un nekautrēties lūgt cilvēkiem palīdzību, vai gausties, ka tagad viss ir slikti, un neko nedarīt, kas nozīmētu atteikties no visām iestrādnēm, kas ir jau divdesmit gadu senas. Viņi izvēlējās pirmo variantu.

«Mēs esam darītāji, nebaidāmies strādāt, tāpēc izvēlējāmies iet darīšanas ceļu. Un tagad kā puzlīti visu liekam kopā - ja 3. oktobrī Iluzionisma teātri/muzeju Mystero bija plānots atklāt, mēs esam apņēmušies darīt visu iespējamo, lai tā arī notiktu! Ja ir solīts, tiks darīts! Tā ir mūsu rakstura iezīme - visu darīt azartiski, ar mīlestību un maksimālu atbildību. Un atbildība ir liela - gan pret tiem, no kuriem esam paņēmuši kredītu, gan pret tiem, kuri iegulda savu laiku un līdzekļus,» stāsta Dace Pecolli, piebilstot, ka, protams, bez nesavtīgas līdzcilvēku palīdzības šo sapni nebūtu iespējams turpināt piepildīt.

Ar draugiem ir vieglāk

«Ar draugiem dzīvot šajā pasaulē ir daudz vieglāk, taču šis patiešām ir īpašs laiks, kas parāda iepriekš nepamanītas vājās vietas. Laiks, kas sagrauj ilūzijas. Laiks, kas veido jaunus alķīmiskus cilvēku savienojumus, kas rada zeltu,» saka Dace Pecolli, piebilstot, ka labā ziņa ir tā, ka šajā laikā skaidrākām acīm var redzēt, uz kā balstījusies draudzība - vai tas ir bijis pieradums, vai kopīgas intereses, vai simpātija, vai darba attiecības, vai tikai izdevīgums. Vai tomēr arī līdzīgas vērtības, paļāvība, uzticēšanās, iestāšanās par otru svarīgā brīdī, cilvēkmīlestība, izpalīdzība, iejūtība, vēlme kopā radīt un vairot šai pasaulē skaisto. Un tas ir super vērtīgi - tagad to izkristalizēt, lai tālāk varētu iet jaunā kvalitatē.

«Lai arī šis laiks mums visiem ir ļoti grūts, man ir arī prieks, ka paralēli visam sliktajam ir iespēja saskatīt arī skaisto, un paralēli notiekošā skaistuma ir ļoti daudz. Iluzorās draudzības izplēn nebūtībā kā sēnalas, bet to vietā nāk jaunas - spožas kā dimanti. Ak Dievs, kāda tā ir jauda - cilvēki ar vienām vērtībām, kuri arī šajos grūtajos laikos dalās ar saviem iekšējiem resursiem, ar savu vēlmi un varēšanu nesavtīgi palīdzēt. Turklāt pilnīgi svešiem cilvēkiem, tikai viņu sapņa vārdā. Ar daudziem iepriekš nebijām pat pazīstami, bet šodien viņi ir gatavi iet plecu pie pleca ar mums un jautā, kā var palīdzēt. Tāda ir fantastiskā Inese Lukaševska (aģentūra Luka), ar kuru mums jau ir kopīga vīzija par unikālu pasākumu veidošanu Iluzionisma teātrī/muzejā. Tāds ir Aigars Ābeltiņš (SIA Bauroc), kurš palīdz gan praktiskajos celtniecības darbos, gan komunikācijā ar celtniecības materiālu ražotājiem un solījies palīdzēt arī ar tualetes izbūvi cilvēkiem ar īpašām vajadzībām un skatuves proskēnija izbūvi un konstrukciju. Ļoti nozīmīgu palīdzību ar ventilācijas sistēmas izstrādi sniedz Jānis Cepure (SIA Hatfam) - lai pilnā skatītāju zālē ikviens justos komfortabli. Visus stiprinājumus teātrim dāvina Jānis Ludāns (BM Solutions),» Dace Pecolli sirsnībā un pateicībā uzskaita topošā Iluzionisma teātra/muzeja eņģeļus.

«Mūsu lielākais finansiālais atbalstītājs ir Rīgas Tālmācības vidusskola un personīgi Ilze Kalniņa-Dauga, ļoti erudīta, sirsnīga, radoša un spēcīga sieviete. Mans dēls mācās šajā skolā, un es esmu ļoti laimīga par šo iespēju, jo - tā ir fantastiska skola!» saka septiņpadsmitgadīgā Dantes mamma, iesakot arī citiem jauniešiem apdomāt iespēju pāriet uz mācībām internetvidē, jo tādējādi ir iespēja gan iemācīties organizēt savu laiku, gan iegūt daudz lielāku dzīves pieredzi un iespēju radoši izpausties savā no mācībām brīvajā laikā.

Ar kāpostiem nepietiek

Dace Pecolli atklāj, ka Iluzionisma teātra/muzeja Mystero pamata ekspozīcijā būs viņu 20 gadu krātā burvju skatuves mākslas priekšmetu, atribūtikas, plakātu un interaktīvo ilūziju objektu kolekcija, kurā senākie eksponāti ir no 18. gadsimta sākuma. Ekspozīcijā būs skatāms arī liels daudzums vērtīgu antīku priekšmetu, kuri viņu privātajā kolekcijā iegūti, piedaloties dažādās mākslas atribūtikas izsolēs, antikvariātos un iepērkot oriģinālus rekvizītus no slavenu iluzionistu pēctečiem pasaulē un Latvijā. Uz šo brīdi ekspozīcijā apvienoti vairāk nekā 120 gadu seni plakāti, burvju lampas un antīki burvju triku komplekti no Francijas, Anglijas, Vācijas, Itālijas un Amerikas, un šī ir lielākā burvju mākslas atribūtikas privātā kolekcija visā Austrumeiropā.

«Kāds cilvēks man Facebook uzrakstīja, ko es ņemos ar saviem sapņiem, būtu labāk nopietnu darbu darījusi, kaut vai kāpostus sastādījusi... Uz ko es atbildēju: «Paldies par ideju, eju pēc sēkliņām.» Jā, protams, arī to var paralēli darīt, un es tā arī darīšu. Bet, grozies kā gribi, bez mākslas un kultūras cilvēkiem būs grūti, tikai ar kāpostiem varētu arī nepietikt...» domā iluzioniste Dace Pecolli.

***

Mystero

• Lai realizētu šo ieceri, mākslinieki ir uzsākuši arī finansējuma kampaņu, aicinot ikvienu sniegt savu atbalstu: dartagnans.fr/en/projectsmuseum-and-theater-of-magic-mystero/campaign.

• Skatītājiem tiek piedāvāta arī ekskluzīva iespēja adoptēt krēslu topošajā Iluzionisma teātrī/muzejā Mystero - veicot ziedojumu krēslu iegādei, uz tā aizmugurējās daļas tiks iegravēts tā cilvēka vārds, pateicoties kuram tika sasniegts šis mērķis. Tādējādi šobrīd ikvienam ir iespēja ne tikai rezervēt sev vēlamo vietu, bet arī nākotnē skatīties izrādi savā krēslā.

• Vienlaikus mākslinieki uzsver, ka ikviens interesents tiek gaidīts arī uz teātra atjaunošanas palīgdarbiem, jo - kopā ir spēks.