Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide

Marija Naumova: Mēs šai pasaulē esam viesi, nevis saimnieki

BŪT PATEICĪGIEM. «No visas savas sirds un dvēseles novēlu mums visiem kopā un katram atsevišķi pievērst savu uzmanību Visaugstākajam, apzināties vienotību un pasaules skaistumu, būt pateicīgiem par to, kas mums šajā dzīvē tiek dots,» saka dziedātāja Marija Naumova, mums visiem novēlot: «Esiet laimīgi, veseli, pateicīgi un līdzcietīgi! Esiet pozitīvi un sargiet sevi!» © no Marijas NAUMOVAS personiskā arhīva

«Viennozīmīgi, ka viss, kas šobrīd notiek pasaulē, ir milzīgs pārbaudījums visai cilvēcei, un tas liek mums pavisam nopietni aizdomāties par to, kāda ir mūsu attieksme pret dabu, līdzcilvēkiem, dzīvi un pašiem pret sevi. Situācija ir sarežģīta, un, kā tā attīstīsies, lielā mērā atkarīgs arī no mums,» uzskata dziedātāja Marija Naumova.

Ar speciālo reisu, ko maršrutā Deli-Helsinki organizēja skandināvu valstis, dziedātāja piektdien atgriezās no Indijas, kurp kopā ar ģimeni bija devusies vēl pirms skolēnu brīvlaika. «Gribu pateikt lielu, lielu paldies Latvijas Republikas vēstniekam Indijā un viņa palīdzei Annai Valterei, jo, tikai pateicoties viņiem, tas bija iespējams,» saka Marija Naumova, apsolot, ka turpmākās divas nedēļas visa ģimene godprātīgi ievēros karantīnu.

Unikāla pieredze Indijā

«Ar mums viss ir labi, viss ir kārtībā! Šeit, Indijā, pagaidām viss rit mierīgi un ir labestības pilns. Latvijas konsuls mums palīdz atrast variantu, kā atgriezties mājās. Esam pārliecināti, ka ar Dievpalīgu jau tuvākajā laikā atgriezīsimies dzimtenē, lai priecīgi un atbildības pilni dotos mājās un atrastos karantīnā,» tā vēl pagājušās nedēļas sākumā no Indijas ziņoja Marija Naumova. Šā brīža situācija pasaulē viņu mudināja pārdomām, ar kurām dziedātāja dalījās arī ar Neatkarīgo.

«Kad biju pusaudžu vecumā, es jutu, ka ļoti mīlu katru cilvēku, bet pret cilvēci kopumā man nebija siltas jūtas - es sapņoju, lai kādu dienu no debesīm atskanētu skaļa balss, kas teiktu: «Cilvēki, apstājieties! Paraugieties, ko jūs darāt!» Es nesen atcerējos šo sapni un sapratu, ka tas ir piepildījies. Tieši tagad. Tikai šī skaļā balss, kā izrādās, ir klusums. Tāda Indija, kādu vērojam šodien, ir kaut kas nereāls! Te ir klusums. Pilnīgs klusums. Bet tas, ka mēs te trāpījām tieši šajā laikā, ir unikāla pieredze, jo domāju, ka tad, kad pasaule attapsies no pandēmijas, tā nebūs ļoti ilgu laiku,» telefonsarunā no Indijas galvaspilsētas Deli, gaidot iespēju atgriezties dzimtenē, stāstīja Marija Naumova. «Viss ir apstājies un apklusis - ražošana, piesārņojums, tūrisms, atsevišķās valstīs arī transporta kustība. Un arī mēs, cilvēki, esam kļuvuši rāmi. Šis laiks cilvēcei ir ļoti sarežģīts, bet, kā zināms, kosmosā nekas nav viennozīmīgi labi vai slikti, viss ir 50/50. Un tieši šobrīd mums ir unikāla iespēja aizdomāties un pārdomāt, kā dzīvojam, kā attiecamies pret dabu, kāda ir mūsu vērtību izvēle un ko upurējam šo vērtību dēļ... Manuprāt, daba mums grib pateikt, ka tā bez mums var iztikt, ka mēs tai neesam vajadzīgi: «Redziet, cilvēki, jūs šeit esat viesi, nevis saimnieki!» Tas, manuprāt, ir galvenais mesidžs, kas mums šodien jāsadzird,» domā populārā dziedātāja.

Pazaudējuši vērtību pamatu

«Mēs bijām tik ļoti aizrāvušies, skrienot, darot, pelnot, gribot un... gribot arvien vairāk, ka aizmirsām tā visa cenu. Jaunāku mašīnu, vairāk drēbju, skaistāku kažoku, garšīgāku ēdienu, tādu baudu un šādu baudu... Mēs bijām pazaudējuši vērtību pamatu,» domā Marija Naumova, aicinot aizdomāties, cik ļoti vienā brīdī pasaule ir mainījusies: Parīzē vairs nav romantikas, Milāna vairs nav pasaules modes galvaspilsēta, Ņujorka ir tukša. Un tā tālāk, un tā tālāk. Un tai pašā laikā dziedātāja lasa medijos par vietām, kur atgriežas delfīni, par lielpilsētām, kur gaiss kļuvis tīrāks un ir atgriezušies putni, par dabu, kas visu ir paņēmusi sev atpakaļ.

«Materiālā labklājība mums bija tik ļoti svarīga, ka tās dēļ bijām gatavi upurēt ar skaistumu un dabas resursiem - izcērtot mežus, piesārņojot pasaules ūdeņus, tos saindējot ar ražošanas un citiem atkritumiem. Mēs tā cīnījāmies par savu patiesību, ka nepamanījām citu cilvēku jūtas un ticību, to saminot, tādējādi sagādājot sāpes, nodevību un naidīgumu. Mēs tik ļoti bijām pārņemti ar vardarbību filmās, grāmatās, medijos, ka nepamanījām šo agresiju un cinismu, kas iesakņojies jau mūsos pašos. Sievietes pārstāja barot savus bērnus ar mātes pienu, tā vietā veltot milzu rūpes sava ķermeņa fiziskajam skaistumam, bet vīrieši ar vieglu prātu spēja atteikties no sava galvenā uzdevuma - būt par ģimenes apgādnieku. Ģimene vairs nebija modē, bet šķiršanās - pats par sevi saprotams notikums, kurā tika aizmirsts par bērniem, viņu ciešanām un pārdzīvojumiem... Ja agrāk mednieki nogalināja savvaļas dzīvniekus, lai sagādātu iztiku, tad mūsdienu pasaule ir pārpildīta ar lopkautuvēm, kas nav nekas cits kā vardarbības izpausme. Mēs tik ļoti baidāmies zaudēt sev tuvos cilvēkus, baidāmies par savu dzīvi, bet nez kāpēc neaizdomājamies, ka dzīvnieki, kurus nogalina mūsu ēdamgalda dēļ, arī ir kādam mamma, bērns un arī viņiem ir piederības jūtas, mīlestība pret dzīvi un baiļu sajūta. Daba šodien dod iespēju saprast, ka mums nav taisnība. Un, ja mēs to neapzināsimies un šo mācību vielu nesapratīsim un neapgūsim, nākamais sitiens būs daudz spēcīgāks un vēl sāpīgāks. Jo mātei dabai ir daudz skarbākas ietekmes iespējas nekā šī situācija, kurā šobrīd visi atrodamies,» ir pārliecināta Marija Naumova. «Protams, arī šī situācija ir ļoti sāpīga - tik daudz cilvēku aiziet mūžībā, atsevišķās valstīs tā ir vesela paaudze. Smagi. Bet laikam mēs visi kopā to esam nopelnījuši. Diemžēl.»

Reliģija ir karantīnā

Dziedātāja stāsta, ka laiks, ko ģimene pavadījusi Indijā, lai arī sarežģīts, tomēr vienlaikus bija arī brīnišķīgs. «Visu šo laiku pavadījām Rišikešā, tā ir neliela pilsēta Himalaju pakājē pie Gangas. Mums bija ekskluzīva iespēja katru dienu iet uz Gangu, un tas bija labākais, kas varēja būt. No 22. marta dzīvojām pilnīgā karantīnā, un Indijā tas nozīmē to, ka strādā tikai pārtikas veikals, no pulksten septiņiem līdz desmitiem, tikai viena aptieka uz diviem rajoniem, mašīnu uz ielām nav praktiski nemaz, jo drīkst braukt tikai ar īpašām caurlaidēm, un šur tur tirgo augļus un dārzeņus. Bet brīnišķīgs šis laiks bija ar to, ka mums beidzot bija iespēja veltīt laiku tikai pašiem sev, savām pārdomām, jogai un meditācijai. Varējām kopā nesteidzīgi brokastot, pusdienot un vakariņot, varējām kopā lasīt grāmatas, spēlēt kārtis. Tas bija kolosāli. Bērnam sākās attālinātā skola, viņš bija ļoti nodarbināts, lielajai meitai arī bija skola, bet viņa daudz palīdzēja mazajam. Raitim [vīram] bija jārisina ļoti daudz darba jautājumu, jo viņa bizness ir saistīts ar tūrismu, un tajā šodien ir daudz pārmaiņu. Bet man - viss kā parasti. Es varēju darīt to, kas man ļoti patīk - gatavot ēst un rūpēties par ģimeni,» stāsta Marija Naumova, piebilstot, ka šoreiz gan diemžēl nebija iespēja tikt ne uz vienu svētvietu. «Pirmo reizi Indijas vēsturē visi tempļi ir slēgti, nenotiek neviens rituāls. Nekas nenotiek. Indieši saka: «Religion is locked down, so we pray God. (Reliģija ir karantīnā, tāpēc mēs lūdzam Dievu.)» Jā, situācija ir sarežģīta, un, kā tā attīstīsies, lielā mērā atkarīgs arī no mums,» uzskata dziedātāja. Viņasprāt, mums tagad dota iespēja daudz ko apdomāt un mainīt savā ikdienā - gan katram individuāli, gan sabiedrībai kopumā.

Pilnīgs iekšējais miers

«Vienīgais, ko es varu pateikt par sevi - manī ir pilnīgs iekšējais miers. Nevienu brīdi manī neparādījās bailes, un es nevis cenšos, bet man kaut kā dabiski sanāk pieņemt šo situāciju tādu, kāda tā ir. Jo panika un stress nepalīdz mainīties uz labo pusi. Panika tikai palielina stresu, tādējādi pazeminot imunitāti, bet tā šodien mums visiem ir ļoti būtiska,» stāsta Marija Naumova, paskaidrojot, ka tas nenozīmē, ka viņa nepārdzīvo par to, kas notiek pasaulē. Viņas lūgšanas katru dienu ir par to, lai tas viss pēc iespējas ātrāk beidzas un upuru būtu pēc iespējas mazāk. Un, viņasprāt, tas ir vienīgais, ko šajā situācijā viņa no savas puses var darīt - nestresot un nekrist panikā, pašai turēties, jo no tā būs atkarīgs, kā turēsies viņas ģimene un cilvēki viņai līdzās.

«Būsim uzmanīgi un līdzcietīgi viens pret otru un ievērosim piesardzības pasākumus, kas ieviesti arī mūsu valstī. Pievērsīsim uzmanību sev un apkārtējiem - ievērosim higiēnu un cienīsim viens otru. Dalīsimies ar labām un labsirdīgām domām, nevis skumjiem video un briesmīgo statistiku,» aicina Marija Naumova.

Nesen kāds stjuarts lidmašīnā, kurš lietoja sejas aizsargmasku, dziedātājai atvainojies, ka nav iespējams redzēt viņa smaidu, uz ko viņa atbildējusi: «Tas nekas, jo - es to redzu jūsu acīs.» «Un tas ir pats svarīgākais,» viņa uzskata. «Tāpēc - mācīsimies lūkoties viens otra acīs un smaidīt. Teiksim tikai patīkamas lietas un nerunāsim rupjības. Priecāsimies par to, kas mums ir, un novērtēsim otra cilvēka darbu. Mācīsimies brīvo laiku pavadīt kopā ar mīļajiem, nevis tirdzniecības centros. Savaldīsim savu apetīti, kļūsim pieticīgāki un būsim pateicīgi par to, ka esam dzīvi un varam palīdzēt viens otram. Viss, kas notiek, ir mūsu skola, tāpēc - iesim tai cauri ar cieņu. No sirds novēlu jums labu veselību un saglabāt mieru. Viss sakārtosies. Ceļš nebūs viegls un nebūs īss, mēs vēl ilgi nedzīvosim tā, kā dzīvojām līdz šim. Bet, ja mēs spēsim mainīt savu attieksmi, pasaule pēc šīs epidēmijas noteikti kļūs savādāka un mūsu dzīve - skaistāka. Varbūt vienkāršāka, bet noteikti - skaistāka!»

MARIJA NAUMOVA IESAKA

stiprināt imunitāti ar ājurvēdas palīdzību

1. Lai būtu stipra imunitāte, ir nepieciešams miers un pozitīvs garastāvoklis. Lai to iegūtu, lieti noder divas brīnumainas lietas - meditācija un elpošanas vingrinājumi.
2. Nelietojiet saldumus un jo īpaši - balto cukuru. Tas ļoti pazemina imunitāti! Savukārt, atsakoties no mirušo dzīvnieku gaļas, organismam ir visas iespējas noturēties pret vīrusiem un slimībām.
3. Fiziskā slodze nostiprina ķermeni un paātrina attīrīšanos no toksiskajām vielām.
4. Šā brīža situācijā jums ļoti noderēs karsts ūdens vai ājurvēdas dakteres ieteiktā tēja imunitātes stiprināšanai:

* Sastāvdaļas: ½ ēd.k. kurkumas, ¼ tējk. sasmalcinātu melno piparu, ½ tējk. sasmalcinātu fenheļa sēklu, ½ tējk. sasmalcinātas lakricas (ja jums ir paaugstināts asinsspiediens, tad lakricu nevajadzētu), ¼ kardamona, 2 krustnagliņas, 15 bazilika lapu, 10 piparmētru lapu, 1 tējk. rīvēta ingvera, 2 tases ūdens.

* Pagatavošana: 2 minūtes vāra ūdeni ar tam pievienotu ingveru, pēc tam pievieno visas pārējās sastāvdaļas, uzliek vāku un vēl 2-3 minūtes karsē. Tad noņem no plīts un ļauj, lai tēja ievelkas. Izkāš un dzer 2-3 tases dienā. Tēju var pagatavot arī vairāk un uzglabāt termosā.