Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Izklaide

#TIKSIMIESDRĪZ: Vienoties cilvēcībai

NEJAUŠĪBU NAV. «Tas, kas šobrīd notiek valstī un pasaulē, nav nejaušība. Zemeslodei, dabai bija nepieciešama atelpa no cilvēku negausības un laiks dziedināties. Un mēs katrs arī esam daļa no dabas, un šis laiks ir dots, lai ir iespēja atjaunot sevī vērtīgākās cilvēciskās kvalitātes, saudzēt, atbalstīt un iedvesmot vienam otru. Vienoties cilvēcībai,» uzskata aktrise Vita Baļčunaite © Agris SEMĒVICS, no Vitas BAĻČUNAITES personiskā arhīva

«Šis laiks ir pārbaudījums cilvēkiem, gluži kā dabas aicinājums līdzšinējā ierastajā ikdienas ērtībā, kārtībā saskatīt īstenās esības vērtības, atgriezties pie līdzcietības, savstarpējā atbalsta, cilvēcības būtības kodola, aizstājot steigu ar sirdsmieru,» saka aktrise, dziedātāja, TV raidījumu un pasākumu vadītāja Vita Baļčunaite.

Viņasprāt, ir daļa cilvēku, kuri līdz šim ir bijuši milzīgā stresā, destruktīvā haosā, savā skrējienā aizmirsuši ne tikai to, kas viņi ir, bet arī to, kurp tik aktīvi joņo. «Tiem, kuri līdz šim ir centušies rast atbildes, kāpēc esam uz Zemes, kāds ir mūsu katra uzdevums, šis laiks nebūs liels izaicinājums, vien nogaidīšanas posms pirms uzplaukuma. Pat tad, ja ledusskapji uz kādu brīdi būs tukši,» uzskata aktrise. «Savukārt tiem, kuriem laika gaitā ir izveidoti ietaupījumi, būs ērti, gatavojot mājās, taču būs arī tādi, kuriem jāsavelk jostas ciešāk, jo viņi palikuši bez darba un ienākumiem, un līdz šim nav bijusi iespēja izveidot iekrājumus, jo tie visi aizgājuši vienkāršās ikdienišķās vajadzībās un rēķinu apmaksai. Šis ir pārbaudījumu un izaicinājumu laiks ikvienam, neatkarīgi no tā, cik pieticīgā vai labiekārtotā laivā sēžam. Vieniem ir iespēja izauklēt sevī līdzcietību, citiem - pacietību un spēju saskatīt saulaino šķietamos sīkumos,» domā Vita Baļčunaite.

Viņa pati reiz apzināti aizgājusi no stabilas štata vietas teātrī, jo bija jauna, bet brīžiem viss diennakts laiks septiņas dienas nedēļā pagāja, spēlējot viena teātra ietvaros. «Lai arī man ir milzu darbaspējas un darbs šajā teātrī sagādāja gandarījumu, jo tiku lutināta ar vadošajām lomām, tostarp savu gandrīz divarpus stundas ilgo monoizrādi, tomēr piedalīties citos neatkarīgos projektos ārpus teātra robežām mani nelaida. Tāpēc pieņēmu apzinātu lēmumu kļūt par brīvmākslinieci, un šādā statusā esmu jau gandrīz desmit gadu,» stāsta Vita Baļčunaite. Viņa vadīja pasākumus, koncertēja ar savām muzikālajām solo programmām, piedalījās dažādos muzikālos un teātra projektos, ierunāja, iedziedāja reklāmas latviešu un krievu valodā, filmas, multfilmas, vadīja arī publiskās runas meistarklases. «Šobrīd ir atceltas visas izrādes, pasākumi un koncerti. Arī reklāmu ieskaņošana nenotiek, jo uzņēmumi konkrētajā situācijā ir apjukuši, un saprotams, ka budžets tiek taupīts, jo neviens nezina, kā notikumi valstī un pasaulē kopumā risināsies tālāk. Ietaupījumus arī man nebija sanācis izveidot, jo dzīvoju Rīgas centrā, kur īres maksas ir dārgas un arī kavējumi izmaksā trīsdesmit eiro par katru iekavētu dienu. Tomēr dzīvošanai Rīgas centrā ir savas priekšrocības - uz ierakstu studijām ir iespēja izstaigāt kājām, nav jāmaksā transporta izdevumi. Un, protams, dzīvošana vienai un vajadzība pēc savas atsevišķas telpas ir mana personīgā izvēle,» stāsta aktrise, paskaidrojot, ka ikdienā, vadot pasākumus un esot cilvēkos, lai arī šis darbs viņai patiešām ļoti patīk, mājās kārojas laiks tikai sev un grāmatām. «Tusiņus arī te nerīkoju, jo man ir svarīgi saudzēt savu privāto ligzdiņu. Kopš īrēju šo nelielo dzīvoklīti, nu jau ceturto gadu, te ir bijuši maksimums septiņi cilvēki, ieskaitot tos draugus, kuri palīdzēja pārvākties. Es absolūti nesūdzos un, protams, nevienam neko nepārmetu, jo lieliski apzinos, ka mūsu pašu izvēles rada sekas un izveido mūsu tagadni. Tomēr nu esmu situācijā, kad atcelto darbu iespaidā par šo mēnesi rēķinus samaksāt iespēja vēl būs, taču par nākamo mēnesi ne. Nekad ne no viena savā mūžā neesmu ņēmusi naudu un to nedarīšu arī tagad, jo man vienmēr ir bijis svarīgi par sevi parūpēties pašai, un gan jau atradīsies risinājums,» aktrise cer. Līdz šim viņa vienmēr ir paļāvusies uz Visumu, un tas vienmēr ir atsūtījis kādu pēkšņu lielāka apjoma reklāmas ierunāšanas darbu vai pasākumu.

«Pēc izglītības esmu profesionāla teātra un kino aktrise un izglītības un sporta darba speciāliste ar fitnesa treneres specifikāciju. Rakstu arī scenārijus, vajadzības gadījumā tulkoju rakstu darbus no krievu uz latviešu valodu. Gan darbs uzradīsies!» Vita Baļčunaite ir optimistiski noskaņota, un arī saviem kolēģiem viņa novēl nesamērkt degunus skumju un bezcerības mutautos, bet rast sevī gara spēku un ticību. «Viss sakārtosies! Tas, ko varam šobrīd darīt, ar savām domām, darbiem uzmundrināt, iedvesmot un atbalstīt cits citu! Kopā ar gaismas mīlestības nodomiem varam padarīt pasauli kaut mazliet gaišāku!»