Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Izklaide

Rīgā uzstāsies Baltkrievijas pagānmetāla pionieri "Gods Tower"

© Publicitātes foto

Šo piektdien, 13. martā, tātad tā saucamajā “melnajā piektdienā” tai visatbilstošākajā vietā, proti, Rīgas klubā “Melnā Piektdiena” notiks baltkrievu grupas “Gods Of Tower” koncerts.

Būt metālistam Baltkrievijā - tas joprojām ir bezkompromisa dzīvesveids. Tā pirms pieciem gadiem, pošoties dalībai pirmajā festivālā “Zobens un Lemess”, intervijā atzina “Gods Tower” dziedātājs Vladislavs Novožilovs, kurš uzstājas ar pseidonīmu Leslijs Naifs. Grupas “Gods Of Tower” saknes meklējamas jau tālajā 1989. gadā, kad tā uzstājās ar nosaukumu “Chemical Warfare” un spēlēja “thrash & death metal” ar folka elementiem, bet 1992. gadā mainījās gan nosaukums, gan muzicēšanas stils - pašlaik angliski dziedošie Gomeļas pārstāvji izpilda “folk”, “doom” un “pagan metal”. Tā ir savas jomas līdere Baltkrievijā un viena no pazīstamākajām visā reģionā - līdzīgi kā pie mums “Skyforger”.

Jau no pašiem pirmsākumiem “Gods Tower” apdziedājuši Austrumeiropas senvēsturi. Savā pirmajā aktivitāšu posmā baltkrievi izdeva trīs studijas albumus: "The Turns" (1996), "The Eerie" (1997) un "Abandon All Hopes" (EP, 2001), kas guva visnotaļ pozitīvas atsauksmes visā pasaulē. Par spīti politiskajiem un sociālekonomiskajiem apstākļiem, "Gods Tower" tolaik pamanījās uzstāties ne tikai Baltkrievijā, bet arī virknē Eiropas valstu, turklāt ar pasaules vadošajām metālgrupām, piemēram, "Paradise Lost", "Cannibal Corpse", "Nocturnal Mortum" un citām. 2002. gadā radošās krīzes dēļ grupa savu darbību pārtrauca, turklāt vēl 2003. gada decembrī mira viens no grupas dibinātājiem, ģitārists Aleksandrs Urakovs, un līdz pat 2010. gadam grupa tika nolikta uz rezerves sliedēm. Taču Novožilovs nolēma tās darbību atjaunot, viņam pievienojās basģitārists Juris Sivcovs un bundzinieks Vladislavs Saļcevičs no sākotnējā sastāva, kā arī ģitārists Vitālijs Abramovičs un taustiņnieks Dmitrijs Ovčiņņikovs. 2011. gadā tika izdots albums “Steel Says Last”, kurā skartas tās tēmas, kas arī agrāk atspoguļotas šīs grupas mūzikā: karš, maģija, saule, daba, cilvēks, pasaules bojāeja, arī vēsture, nacionālā pašapziņa un patriotisms. Lai gan baltkrievu grupa aktīvi koncertē - 2015. un 2018. gadā tā ar labiem panākumiem uzstājusies arī festivālā “Zobens un Lemess”, jauni studijas darbi pagaidām nesaprotamu iemeslu nav sekojuši, bet varbūt tieši Rīgas koncertā izskanēs arī kas jauns? Jāpiebilst, ka iesildītāju lomā iejutīsies Liepājas folkmetālisti “Ryvendir” un pašmāju “doom metal” līderi “Catalepsia”.