Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Izklaide

RECENZIJA: Four Minute Man "Devil Inspired"

© Publicitātes foto

Pagājušā mēneša priekšpēdējā dienā – no publicitātes viedokļa varēja jau nu arī paciesties līdz krietni ekstravagantākajam 29. februārim – debijas albumu klajā laidusi latvju “stoner rock” apvienība “Four Minute Man”.

Šī svinīgā notikuma vēl svinīgākā atzīmēšana notiks piektdien, 6. martā, galerijā "Tree.so.me", izklaides vietām pārbagātajā Tallinas kvartālā. Par “FMM”. Grupa ir no Rīgas, izveidota 2017. gadā, par saviem ietekmes avotiem sauc “stoner rock” un “doom”, taču vispār “vairās ierāmēt savu daiļradi kāda noteikta stila robežās, dēvējot to vienkārši par raganroku”, un “tās skanējumā jūtama blūza, stounerroka un psihedēliskā roka iezīmju eklektika”, lai gan citviet grupa sludina, ka tās vienojošais elements ir “ar enerģiju un spēku piesātināts, interesants skanējums, kas sakņojas labākajās pagrīdes “hardcore/punk/thrash” tradīcijās.”

Šķiet, ka pēdējo no minētajiem salīdzinājumiem “FMM” labāk gan varēja izlaist… Grupas sastāvs: Roberts Strautnieks (vokāls, ģitāra), Ēriks Blūms (basģitāra), Rolands Virks (ģitāra), Jānis Baldunčiks (taustiņi) un Jānis Grugulis (bungas). Ja par debijas albumu, tad tā “kopējā skanējuma aprises ir vienkāršas un konkrētas - stounerīgi rifi, netīrs vokāls, skanīgas ģitāru saspēles un psihedēliska atmosfēra”, savukārt dziesmu tematiskajā ievirzē “visa pamatā ir velns - simbols dionīsiskām izpriecām, ekstāzei, mūzikas izraisītai katarsei un visam tam mežonīgajam skrējienam, kurā mēs eksistējam - simbols kapam, kas izrakts katra skrejceļa galā," tā paši mūziķi. Astoņas sparīgas dziesmas, nedaudz vairāk par pusstundu kopējā garumā.

PAR. Paši mūziķi apgalvo, ka skaņdarbi galvenokārt tiek radīti improvizācijas rezultātā, un tas nudien te ir arī novērojams - absolūts un nepieslīpēts latvju rokmūzikas tīrradnis. Garāžnieciskās ģitāras, pancīgs vokāls, aizrautīgs un enerģisks izpildījums - sen pie mums nav dzirdēts kaut kas tik labs. “Reason For The Evil”, “Lord Of The Lost”, “All The Mountains”, “The One”, “Cave”, “Devil Insprired” - ņem, kuru dziesmu gribi, visas izdevušās!

PRET. Nu, kā var grupai izvēlēties tik glupu nosaukumu?! Ne tas paliek prātā, ne stimulē klausīties pašu grupu… Ja par albumu, tad pāris gabali te tomēr ir mazliet (bet tikai mazliet!) garām kasei - nevajadzīgi garais un neizprotami vienmuļais “Seed”, kā arī tam sekojošais, neuzrunājošais “See Them Lie”.