Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Izklaide

Rokkafejnīcai astoņi!

© Oksana Džadana/F64 Photo Agency

«Ir apritējuši jau astoņi gadi, kopš Latvijas 1. rokkafejnīca vēra savas durvis Vecrīgā. Rokmūzikas ritmā ir piedzīvots vēl viens gads, un mums nāksies vien atkārtoties – mēs svinam! Un tad ejam tālāk.»

Trīs teikumi jubilejas pieteikumā, bet viss pateikts - Reiterna namā telpas radusī Latvijas 1. rokkafejnīca tiešām veiksmīgi nodzīvojusi vēl vienu gadu, tā tiešām savas durvis vēra pirms astoņiem gadiem (vēl pirms tam roķene ar simbolisko sudraboto ģitāru desmit gadus dzīvoja Liepājā), un tās īpašnieki tiešām nosvinēs un dosies tālāk. Kā ierasts.

Jubilejas svinības piektdien, 6. martā, atklās viens no enerģiskākajiem rokmūzikas grupējumiem Latvijā - Indygo. Eksplozīvā vokālista Mārtiņa Vatera stūrētais alternatīvā roka un postgrandža trio nudien no sirds prot iekustināt publiku, tāpēc Neatkarīgās apskatnieka silts ieteikums neatlikt rokkafejnīcas divu dienu ilgās jubilejas svinības uz vēlāku laiku, bet sākt tās jau laikus - ar Indygo. Pēc tam Reiterna nama sienas tricinās hard & heavy brigāde Bloody Heels, kas arī īpaši jaudīga ir tieši koncertos, tiesa, brīvā dabā viņi izklausītos vēl labāk. Svinību pirmā diena tiks noslēgta kopā ar roka vēstnešiem un vienu no roķenes teju vai rezidentiem - grupu Atis Ieviņš & The Rock Brothers. Repertuārs ir skaidrs - rokmūzika tās patiesākajās izpausmēs.

Savukārt sestdien, 7. martā, vakars tiks iesildīts ar pozitīvi uzlādētās grupas ReQi dziesmas Elektrība videoklipa prezentāciju. Jāatzīst, ka nācās meklēt internetā, kas šis ir par veidojumu, un atklājās pārsteidzošas lietas. Proti, ReQi, kas ir saīsinājums no Redz kur ir, aizbildņi ir hobosieši Egons Kronbergs un Mārtiņš Burkevics, bet tās centrālā ass ir vokālisti Andris Balodis, Kristaps Kaļinka un Edgars Bergholcs. «Grupas pamata ideja ir 90. gadu hiphopa vēsmas ar dažādu žanru skanējumu un profesionālu mūziķu piesaisti,» teikts apvienības pieteikumā Radio SWH raidījuma Priekšnams konkursam. OK, skaidrs. Pēc tam uz rokkafejnīcas skatuves kāps Latvijā spilgtākā (un laikam arī vienīgā) regeja grupa Riga Reggae ar harismātisko Horenu Stalbi priekšgalā, bet jubilejas ballīti līdz pat pirmajiem rīta gaiļiem un pirmajiem svētdienas tramvajiem turpinās vienmēr pozitīvā poproka apvienība Miks Galvanovskis & The Sinners. No viņiem pārsteigumi nav gaidāmi - rokballīte rokballītes garā. Ieeja pasākumā bez maksas, kas nav mazsvarīgi.

Ja mazliet no vēstures, tad Latvijas 1. rokkafejnīcas zelta laiki saistās ar Liepāju, kur tā bija viens no vēju pilsētas simboliem (un otrādi). Brāļiem Raivo un Marekam Mediņiem pamazām pārvācoties uz Rīgu, pārcēlās arī rokkafejnīca - vienu vasaru tā darbojās Jūrmalā (2011. gadā), bet pēc tam ievācās Reiterna namā. Liepājā tā oficiāli tika slēgta 2013. gada janvārī. Raivo atzīst, ka telpu meklējumi aizņēmuši ilgu laiku, daudzi atrunājuši no kādreizējā Žurnālistu nama nomas, tomēr brāļi nolēmuši riskēt, un - izdevies! Pagājušais gads lielā mērā bija arī ar skumīgu piesitienu, jo 2018. gada septembrī tikai 47 gadu vecumā pāragri mūžībā tika aizsaukts Mareks, taču nekas nebeidzas, turklāt viss turpināsies ar vēl lielāku sparu: paralēli dažādiem tehniskiem uzlabojumiem roķenē uz tās zīmola bāzes jau šovasar tiks atklāts jauns klubs Baznīcas un Dzirnavu ielas stūrī, kur savulaik uz īsu brīdi mājvietu bija radis Bites Blues Club. Koncepcija - kafejnīca ar mazu skatuvīti, uz kuras skanēs dzīvā mūzika. «Doma par šādas kafejnīcas izveidi netālu no Vecrīgas virmoja jau labu laiku, un šis telpu piedāvājums bija izdevīgs tās realizācijai,» saka Raivo. Izklausās labi!