Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Izklaide

Komponists Jānis Strazds. Ar atbildību par katru noti

JUBILĀRS. Jānis Strazds raksta populāro un akadēmisko mūziku, aktīvi koncertē, piedalās dažādos muzikālajos projektos kā pianists, studijas mūziķis, aranžētājs, komponists, producents un muzikālo projektu mākslinieciskais vadītājs, sadarbojoties ar dažādiem mūziķiem un kolektīviem. Šovakar un rītvakar viņa mūzika divos īpašos jubilejas koncertos skanēs Rīgā un Liepājā © Dmitrijs Suļžics/ F64 Photo Agency

«Protams, es pats jūtu, kā divdesmit gadu laikā savā mūzikā esmu mainījies, no kā ietekmējies un kurp virzījies, bet, tā kā vienmēr esmu strādājis ne vien ar azartu, bet arī ļoti atbildīgi, pat skrupulozi, līdz sīkumam visu noslīpējot – lai pats būtu līdz galam apmierināts, man nav par ko kaunēties,» saka komponists un pianists Jānis Strazds.

Atzīmējot savu 40. dzimšanas dienu, viņš aicina uz diviem koncertiem - šovakar pulksten 19 Rīgā, VEF Kultūras pilī, un rītvakar, savā jubilejā - Liepājā, koncertzālē Lielais dzintars. Koncerti būs atšķirīgi gan satura, gan izpildītāju ziņā.

Šā vakara koncertā Valentīndienas priekšvakarā uz romantisku komponista Jāņa Strazda dzimšanas dienas koncertu aicina dziedātāji Igo, Antra Stafecka, Andris Ērglis un Normunds Rutulis. Kopā ar solistiem koncertā uzstāsies Jāņa Strazda grupa un Ķeguma jauktais koris Lins. Īpaši lūgtie viesi - dzejnieki Jānis Peters un Guntars Račs.

Bet rītvakar, 14. februārī, pulksten 19 komponists savu 40. jubileju svinēs koncertā Strazda dziesmas kopā ar kolēģiem, draugiem un domubiedriem mūzikā - dziedātājiem Igo, Antru Stafecku, Normundu Rutuli, Andri Ērgli, Kasparu Tīmani, Gintu Krievkalnu, Daini Skuteli, Kristīnu Zaharovu, Liepājas teātra dziedošo aktieru ansambli Aģenti, mūziķiem Juri Kristonu, Māri Kupču, Gundaru Lintiņu, Kristenu Kupču, Aivaru Meijeru, Ivaru Kalniņu, Ievu Tālbergu, Zani Biķi-Slišāni, Sabīni Žugu, Edgaru Zvirbuli, Liepājas jaukto kori Laiks (diriģente Ilze Balode) un daudziem citiem.

Radīts ir tiešām daudz

«Es neesmu apaļo jubileju fans, un man nebija doma savu dzimšanas dienu svinēt, taču, kad mani tuvākie kolēģi viens pēc otra jautāja, vai tiešām nesvinēšu, sāku likt uz papīra, ko savā radošajā mūžā esmu paveicis, ar kādiem dziedātājiem un instrumentālistiem sadarbojies, saraksts sanāca ļoti garš. Un, tā kā svētki ir jāsvin, tad vislabāk tos svinēt lieliskā kompānijā - ar cilvēkiem, ar kuriem gadiem ilgi esmu bijis kopā uz skatuves dēļiem, kā arī ar saviem skatītājiem un klausītājiem. Šajos gados radīts ir tiešām daudz - gan populārās, gan akadēmiskās un arī bērnu mūzikas virzienā, un daļu no tā visa 14. februāra vakarā arī plānojam atskaņot. Programma būs interesanta, krāsaina un dinamiska, un es esmu pārliecināts, ka šis kopīgi pavadītais vakars sagādās svētku sajūtu arī ikvienam koncerta apmeklētājam,» saka rītdienas gaviļnieks Jānis Strazds.

Viņš stāsta, ka vissenākā sadarbība ir ar dziedātāju Andri Ērgli - abi kopā muzicē jau 22 gadus, kopš Liepājas Mūzikas koledžas laikiem. «Sākām ar krodziņiem, ballītēm un korporatīviem pasākumiem, līdz kāpām uz arvien lielākām skatuvēm. Esam pudu sāls kopā apēduši, daudz kas ir kopā radīts un izdarīts.»

Otrs nozīmīgs cilvēks Jāņa Strazda radošajā biogrāfijā ir dziedātājs Igo, ar kuru arī daudz ideju ģenerēts un kopā radīts, tostarp savulaik Latvijā plaši izskanējusī programma Uguns.

«Esmu sadarbojies arī ar dziedātājiem Daini Skuteli, Anci Krauzi, Normundu Rutuli, Antru Stafecku, Kristīnu Zaharovu, Gintu Krievkalnu un daudziem citiem. Arī ar aktieri Intaru Rešetinu, kuram ir lieliska balss un kurš ir brīnišķīgi iedziedājis vairākas manas dziesmas, starp citu - ar viņa paša tekstiem. Jā, viņš ir arī talantīgs dziesmu tekstu autors, un šīs dziesmas joprojām skan radio,» piebilst Jānis Strazds.

Novērtē vārda nozīmi

Savas 40. jubilejas priekšvakarā komponists saka paldies arī dzejniekiem un dziesmu tekstu autoriem, ar kuriem veidojusies veiksmīga sadarbība - tas ir Jānis Peters, Guntars Račs, Igo, Maija Kalniņa un arī citi.

«Esmu ļoti pagodināts par sadarbību ar Jāni Peteru, kurš novērtē manis radīto mūziku. Viņš ir teicis, ka viņu ļoti priecē, ar cik lielu pietāti es kā komponists izturos pret vārdu - ka dzeju neuztveru tikai kā sekundāru lietu, kas seko mūzikai, bet ļoti iedziļinos tajā, ko rakstu, un ar mūziku mēģinu papildināt dzejnieka iekodēto vēstījumu. Man, protams, glaimo tāds novērtējums no dzejas klasiķa, tas man ir ļoti augsts novērtējums,» atzīst komponists, uzsverot, ka viņš vienmēr mēģina novērtēt vārda nozīmi mūzikā - to izcelt, paspilgtināt un ar mūziku palīdzēt tam izskanēt.

«To esmu ielāgojis jau kopš studiju gadiem Mūzikas akadēmijā, kad profesors Romualds Kalsons, brīnišķīgs komponists un lielisks kompozīcijas pasniedzējs, pateica viedus vārdus: «Jums kā komponistam ir jābūt atbildīgam par katru noti, ko uzrakstāt. Jums jābūt argumentiem, kāpēc tieši tā.» Tie man iespiedušies atmiņā uz visu mūžu, es vienmēr pie tā piedomāju, un - jā, es varu pamatot, kāpēc to daru . Manuprāt, aktierim ir līdzīgi - viņam ir jāatbild par savu mīmiku, par katru žestu. Nekas nedrīkst būt formāli, jo skatītājs jūt falšumu. Tāpat arī klausītājs - viņš jūt, ja tas nav pa īstam,» domā Jānis Strazds, daudzu pazīstamu dziesmu, tostarp Ripoja akmens, Zaļā zeme, Pa paralēli, Ugunspuķe, Broken Lullaby, autors.

Iespēju ir daudz

«Studējot kompozīciju, vairāk rakstīju akadēmisko mūziku, bet tagad proporcionāli vairāk rakstu popmūziku. Esmu rakstījis arī vokālo un instrumentālo kamermūziku, skaņdarbus klavierēm, korim, ir darbi arī orķestrim. Šobrīd akadēmiskajā virzienā darbojos tikai kora mūzikas lauciņā, kur viens no lielākajiem pēdējo gadu darbiem ir dziesmu cikls Lins, kas 2015. gadā tapa sadarbībā ar Jāni Peteru. Tas mazliet balansē starp akadēmisko un populāro mūziku, bet man tas šķiet pat interesanti,» saka Jānis Strazds, piebilstot, ka cikla dziesmas izdotas arī CD albumā Lins, kurā pamīšus dziesmām skan arī Jāņa Petera dzeja paša autora lasījumā. Starp citu, cikla dziesmas ir daudzu Latvijas jaukto koru repertuārā.

Komponists atklāj, ka sadarbība ar Jāni Peteru veiksmīgi turpinās un tūlīt pēc jubilejas koncertiem viņš sāks aktīvi strādāt pie jauna dziesmu cikla, šoreiz nevis jauktajam, bet sieviešu korim. «Meistars jau raksta dzeju, tuvāko mēnešu laikā intensīvi strādāsim, jo esam iecerējuši, ka jaunais dziesmu cikls varētu tikt pabeigts šā gada laikā.»

Lai arī proporcionāli vairāk viņš raksta popmūziku, komponists pieļauj iespēju, ka pēc gadiem pieciem vai desmit šī proporcija atkal mainīsies un viņš atkal vairāk strādās akadēmiskajā virzienā.

Jānis Strazds rakstījis arī teātrim - Māras Zālītes dziesmuspēlei Eža kažociņš, Aspazijas lugai Ragana, leļļu kameroperu Prieka noslēpums (2012) ar Pētera Trupa libretu, leļļu izrādēm Zeķu Zaķa pidžamu ballīte (2017), Sarkangalvīte (2017), kora dziesmas un citus darbus. Viņa mūzika izmantota arī kā TV3 seriāla Viņas melo labāk skaņu celiņš.

«Latvija ir maza, sadarbības iespēju ir daudz, jo apkārt ir daudz radošu cilvēku, ar kuriem kopā realizēt savas idejas un no kuriem arī iedvesmoties. Tāpēc darbošanās mūzikā ir ļoti interesanta,» komponists ir gandarīts.

Sirsnīgai ballītei sirsnīgs datums

Jānis Strazds nešaubās, ka dzimšanas dienas ballīte rītvakar izdosies pozitīva un sirsnīga. Jo - datums arī sirsnīgs. «Pusi mūža nodzīvoju, nezinot, kādā datumā esmu piedzimis,» viņš nosmej, atklājot, ka draugu lokā šo dienu jokojoties dēvē par belentaina dienu, atvasinot no viskija Ballantine.

«Protams, savu sievu šajā dienā apsveicu, mēs esam kopā, bet nekādu īpašu tradīciju šajā dienā mums nav. Es nekaroju pret jaunajām tradīcijām, kas ienāk, jo pasaule ir vaļā un tā mainās, bet man personīgi labāk patīk latviskās tradīcijas. Es nenoliedzu nevienus svētkus, jo, kā teicis kāds gudrs cilvēks: «Dzīve ir gara, mūžs ir īss», tāpēc - nevienu svētku nevar būt par daudz. Svētki padara dzīvi krāsaināku, un - kāpēc nesvinēt mīlestību? Tas taču ir forši!» saka Jānis Strazds.

Taujāts, ko viņam dzimšanas dienā uzdāvināt vai novēlēt, komponists atteic, ka par ikkatru kolēģi, kurš kāps uz skatuves viņa jubilejas koncertā, viņam būs liels prieks. «Normundam Rutulim bija ieplānots ārzemju brauciens, viņš pārcēla savu lidojumu. Igo atteicās no dalības kādā citā lielā pasākumā, jo jau bija man apsolījis. Es to ļoti augstu novērtēju. Un es patiešām negaidu nekādas materiālas lietas, jo visu, kas man nepieciešams, es varu atļauties,» saka Jānis Strazds. Viņš priecājas arī par ikvienu skatītāju, kuru uzrunā viņa mūzika un kurš būs šajos koncertos. «Tā man būs vislielākā dāvana. Tās būs divas pilnas zāles ar dāvanām,» priecīgi piebilst rītdienas gaviļnieks. Bet novēlēt viņam var veselību. «Ļoti pierasti tas skan, bet par to esmu pārliecinājies uz savas ādas - ja ir veselība, tad ir arī viss pārējais. Un to es gribētu novēlēt ikvienam manas mūzikas klausītājam un Neatkarīgās lasītājam.»

Jānis STRAZDS

- Komponists, pianists un mūzikas producents

- Dzimis 1980. gada 14. februārī Saldū

- Izglītība: Zirņu pamatskola, Saldus bērnu mūzikas skola (klavieru nodaļa), Liepājas Mūzikas koledža (tagad - Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskola, LMMDV), Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija (JVLMA, prof. R. Kalsona kompozīcijas klase, 2000-2005)

- Darba pieredze: teorētisko priekšmetu skolotājs Nīgrandes mūzikas skolā (2006-2011), darbojies gan akadēmiskās un teātra mūzikas laukā, gan populārās mūzikas jomā kā dziesmu autors, aranžētājs un producents

- Mūzikas teorētisko priekšmetu un kompozīcijas pasniedzējs Populārās un džeza mūzikas nodaļā LMMDV (kopš 2014. g.)

- LMMDV radošais direktors mūzikas jomā (kopš 2016. g.)

- Diskogrāfija: Ripoja akmens - Andris Ērglis & Cacao (2007), Sirdspuksti - Andris Ērglis (2008), Spēle - Igo (2008), Uguns - Igo (2010), Skaitļu pasaule - Andris Ērglis un Momo (2013), Lins - Ance Krauze, Andris Ērglis un koris Laiks (2015)

- Dziesma Ripoja akmens ieguvusi Latvijas Mūzikas ierakstu Gada balvu nominācijā Radio hits 2008; J. Strazds un G. Račs par Ripoja akmens saņēma arī AKKA/LAA autortiesību Bezgalības balvu kā 2007. gada populārākās un radiostacijās spēlētākās dziesmas autori

- Mājaslapa internetā: janisstrazds.lv

- Precējies. Meitai Laimai ir četri gadi

- Vaļasprieks: ceļošana. «Mums ģimenē svarīgi, lai ceļojumā apvienojas trīs vienā: daba, kultūrvēsture un aktīvā atpūta.»