RECENZIJA: Lil Wayne "Funeral"

© Publicitātes foto

Amerikāņu mūziķis Dveins Maikls Kārters jeb Lil Wayne ir reperis ar stāžu – viņam ir 37 gadi, viņš izdevis jau 13 studijas albumus un vairāk nekā 200 singlu, saņēmis 64 balvas un 179 nominācijas, tostarp ticis arī pie piecām “Grammy” balvām (arī gada albuma kategorijā – par 2008. gadā izdoto “The Carter III”) utt., u.t.jpr., taču pats galvenais – viņš joprojām ir dzīvs un vesels, kas, ņemot vērā pēdējo gadu notikumus hiphopa frontē, ir paliels retums…

Šī mūziķa jaunākais studijas albums pievērš uzmanību jau ar saviem apjomiem: tajā ir 24 kompozīcijas, to producentu statusā uzrādīti 38 (!) darboņi, arī viesu skaitā rēgojas daudzi pazīstami vārdi, tostarp Big Sean, Lil Baby, Adams Levins, 2 Chainz, O.T. Genasis, Lil Twist, nu jau nelaiķis XXXTentacion un citi. “Man tikai gribējās pārliecināties, vai man šis viss joprojām patīk, man nebija vēlmes atminēties, kā bija kādreiz. Es tikai braucu uz studiju un teicu, lai man ļauj ierakstīt vēl kādus desmit gabalus, un tad es braukšu mājās vai darīšu kaut ko citu, ko vēlēšos. Pašatklāsme, atdzimšana - man vienalga, sauciet to, kā gribiet, bet tas ir kolosāli!” kādā intervijā izteicies pats Lil Wayne. Ak, jā, un vēl šis albums pievērš sev uzmanību ar to, ka tas ir jau piektais Lil Wayne karjerā, kurš gozējas “Billboard” topa pirmajā vietā.

PAR. Lil Wayne centies apvienot dažādus savas daiļrades posmus, nikno un me,lodisko, kā arī padarīt savu mūziku tuvāku jaunajai hiphopa paaudzei - nevarētu teikt, ka viņam tas nav izdevies, savu lietu šis vīrs pieprot. Ko paklausīties? Piemēram, kopdarbu ar “Maroon 5” balssvīru Adamu Levinu dziesmā “Trust Nobody”, varbūt “I Don’t Sleep” (kopā ar Takeoff) vai lirisko “Sights And Silencers” (ar The-Dream), varbūt kādu citu gabalu - aplam ražīgajam Kārtera kungam ir ļoti plašs piedāvājums.

PRET. Nav brīnums, ka Rietumu mūzikas kritiķi pret Lil Wayne jaunāko veikumu izturējušies, maigi izsakoties, vēsi (divarpus zvaigznes) - tiešām ne ar ko neiekustinošs darbs. Kāpēc tas ir Amerikas topa pirmajā vietā? Vai maz, kas tur sabijis pirmajā vietā… Jāšaubās, ka mūsu platuma grādos tam būs daudz piekritēju, patiesībā - jāšaubās, ka tādi būs vispār.

Izklaide

Latvijas Mūzikas producentu apvienības (LaMPA) valdes loceklei Elitai Mīlgrāvei nav skaidrs, kāpēc valsts iestādes pievienojušās jaunajai popmūzikas balvai "Gamma", kuras nolikums vēl neeksistē.