RECENZIJA: Tautumeitas "Dziesmas no Aulejas"

© Publicitātes foto

Pašā gada sākumā apvienība “Tautumeitas” aplaimojušas savus cienītājus ar jaunumu krāvumu, kas patiesībā ir kā atgriešanās pie saknēm – vinila plašu formātā izdots gan 2018. gada vasarā CD formātā klajā nākušais grupas debijas albums, gan jauns albums “Dziesmas no Aulejas”, kurš savukārt pieejams arī CD versijā, un kurā iekļautas dziesmas, ar kurām šīs meitenes būtībā sāka savas gaitas pa latvju folkmūzikas skatuvi.

Ja īsumā, tad Auleja ir neliels ciems Latgalē, kurā ir bagātīgi saglabājušās tradīcijas, it īpaši “vokālā tradicionālā mūzika, kas izceļas ar līganām, vijīgām melodijām un specifisku daudzbalsību”.

To godā savulaik cēlis etnogrāfiskais ansamblis “Aulejas sievas”, kas uzskatāms par vienu no vecākajiem šāda veida ansambļiem Latvijā. Savukārt “Tautumeitām” ar minēto vokālo tehniku saistība ir tāda, ka 2016. gadā etnomuzikoloģijas katedras absolventes Asnates Rancānes bakalaura darba tēma bija “Aulejas laika “bolsu” stilistika”, tā izstrādes laikā tiks veikts rūpīgs izpētes darbs, bet bakalaura grāda iegūšanas ietvaros tika rīkots koncerts, kas bija veltīts Aulejas dziesmām. Lai tās izpildītu, Asnate aicināja talkā kolēģes, un tā radās pirmais “Tautumeitu” sastāvs. Pēc tam šīs dziesmas “Tautumeitu” izpildījumā ierakstītas Latvijas Radio studijā, bet vēlāk ar Tāļa Timrota palīdzību ieraksti tika papildināti un izdoti CD. Un te nu tas ir - ar kopumā 16 dziesmām.

PAR. Lai nebiedē CD vāciņā un vēsturiskie nostāsti - dziesmas skan īstenā “tautumeitu” stilā, novatoriski, enerģiski un jauneklīgi (jaunavīgi?), tās droši var klausīties arī bez iepriekšējās sagatavošanās. Ļoti interesants ir arī CD bukletā ievietotais stāsts par Aulejas sievām un to laiku “bolsu” stilistiku - droši vien šo informāciju nav problēmu atrast arī internetā, bet klausoties šo darbu stāsts lasās daudz uzskatāmāk.

PRET. Diez vai šis albums šeit ieinteresēs plašu auditoriju - dziesmas tomēr ir relatīvi nepazīstamas. Bet, ja arī tā, nu un tad?!

Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu “Randoms”.

Izklaide

Latvijas Mūzikas producentu apvienības (LaMPA) valdes loceklei Elitai Mīlgrāvei nav skaidrs, kāpēc valsts iestādes pievienojušās jaunajai popmūzikas balvai "Gamma", kuras nolikums vēl neeksistē.