Vairums latviešu zina gaišo un tumšo alu; pakāpeniski parādās arī vēlme eksperimentēt

© Publicitātes foto

“Vairumam latviešu izpratne par alus daudzveidību apstājas pie gaišais – tumšais. Savukārt ieraugot, ka pašmāju amatalus ražotājiem vien ir simtos skaitāmi alus veidi, ar milzīgu garšu dažādību, ar pārsteidzošu fantāzijas lidojumu, kas var aizvest īstā piedzīvojumā, gluži kā laba grāmata, teātra izrāde vai mākslas darbs, daudzus pārņem patiess pārsteigums. Katrs alus festivāls, katrs amatalus krogs un katrs meistars, kas gatavs par savu alu stāstīt, pakāpeniski ceļ kopējo izpratnes līmeni un gribas ticēt, ka kopīgiem spēkiem mums izdosies ar vien vairāk cilvēkiem parādīt alus daudzveidību,” atzīst alus veikala-bāra “Lauvas alus” īpašniece un saimniece Baiba Mītniece.

“Vairumam latviešu izpratne par alus daudzveidību apstājas pie gaišais - tumšais. Savukārt ieraugot, ka pašmāju amatalus ražotājiem vien ir simtos skaitāmi alus veidi, ar milzīgu garšu dažādību, ar pārsteidzošu fantāzijas lidojumu, kas var aizvest īstā piedzīvojumā, gluži kā laba grāmata, teātra izrāde vai mākslas darbs, daudzus pārņem patiess pārsteigums. Katrs alus festivāls, katrs amatalus krogs un katrs meistars, kas gatavs par savu alu stāstīt, pakāpeniski ceļ kopējo izpratnes līmeni un gribas ticēt, ka kopīgiem spēkiem mums izdosies ar vien vairāk cilvēkiem parādīt alus daudzveidību,” atzīst alus veikala-bāra “Lauvas alus” īpašniece un saimniece Baiba Mītniece.

Šajā pavasarī Rīgā risināsies vairāki amatalus festivāli, kas sniegs lielisku iespēju kaut nedaudz iepazīt gan pašmāju, gan ārzemju amatalus darītāju brūvēto alu. Pirmais no tiem ir Riga Craft Beer Weekend, kas jau 22. un 23. februārī risināsies Latvijas dzelzceļa vēstures muzejā, pulcējot ap 30 alus darītavu ar simtos skaitāmām alus garšām. Ja eksperimentus ar garšām gribas sākt vietā, kur vienuviet sastopami gan Latvijas, gan ārvalstu amatalus darītāji, festivāls ir laba vieta, kur uzsākt iepazīt milzīgo amatalus garšu dažādību. Taču gan alus veikalā un krogā, gan arī festivālā pats būtiskākais ir uzdrīkstēties pagaršot, jo savu var atrast ikviens - arī tāds, kam alus negaršo.

“Vēl pirms trijiem gadiem alu nedzēru - tas man negaršoja un īsti arī neinteresēja, bet nu jau turpat gadu saimniekoju alus veikalā - bārā “Lauvas Alus”, kur vienuviet sastopami vairāk nekā 250 alus veidi no vairāk nekā 30 Latvijas mazajām alus darītavām. Pamazām nobaudot dažādus amatalus stilus, ļaujot sev izgaršot dažādas garšas, katrs priekš sevis var atklāt jaunus apvāršņus. Tikai šādā veidā es sapratu, ka man garšo alus, un kurš no amatalus stiliem manai garšai ir piemērotākais. “Lauvas alus” ir vieta, kur vienuviet var atklāt garšas no gandrīz visām lielām, mazām un pavisam mazām Latvijas amatalus darītavām, ” stāsta Baiba Mītniece.

Vērtējot pircējus, kas ienāk viņas veikalā, Baiba Mītniece atzīst, ka ievērojama daļa pircēju ir amatalus pazinēji un lietpratēji. Tomēr daudz vairāk Latvijā ir cilvēku, kuru izpratne par alu ir vienveidīga. Uz eksperimentiem un jaunu garšu izzināšanu aizvien atvērtāki ir gados jauni cilvēki, savukārt pusmūžu sasniegušie lielākoties ir klasisku vērtību piekritēji un, ja arī amatalus veikalā ko iegādājas, tad pārsvarā mazo brūžu darinātos lāger tipa alus - tie ir vairāk pierasti viņu izpratnei par labu alu. Taču milzīgs esot prieks, ka daļa šādu cilvēku ir gatavi pamēģināt arī ko citādāku. Savukārt par alu, kā vīru dzērienu viedoklis ir krietni pārspīlēts - netrūkst arī daiļā dzimuma pārstāvju, kas alus pasaulē mēdz orientēties ļoti labi, turklāt - bieži ir arī eksperimentiem un jaunām garšām atvērtākas. Tieši uzdrīkstēšanās pagaršot ko jaunu ir būtiskākais faktors alus izzināšanai un sava atrašanai.

“Pircējam, kurš pirmo reizi ienācis veikalā un ieraudzījis milzīgo alus daudzveidību apjūk, mēs palīdzam vispirms pašam priekš sevis noteikt kādas garšas viņam patīk un kādam alum viņš parasti dod priekšroku. Rūgts, salds, skābs, augļainas, intensīvs, dzidrs, piesātināts, biezs un vēl neskaitāmās garšu variācijās amatalus izvēle ir milzīga, tādēļ droši varu sacīt, ka atram ir iespēja atrast tieši viņam piemērotu. Izgaršojot kādu no garšām var gūt pirmo priekšstatu par savām garšas preferencēm, kas tālāk dod iespēju izvēlēties pareizāko meklējumu virzienu un beigās arī atrast īsto,” stāsta Baiba Mītniece.

Pēc līdzīga principa, kur cilvēks pirmkārt pats sev nodefinē, kas viņam patīk, bet kas nē, savu īsto alus garšu var meklēt arī festivālā. Tur papildus pievienotā vērtība noteikti ir arī amatalus brūža vadītājs, kurš vienlaikus ir arī brūveris un lielākoties pats personīgi vēlas festivāla apmeklētājiem piedāvāt savu meistardarbu, ir gatavs sarunām un rekomendācijām.

Baiba Mītniece iesaka gan katram ieklausīties savās sajūtās un ļauties savai gaumei: “Katram ir sava garšu izjūta un gaume, tādēļ, degustējot jaunus alus veidus, katram ir jāieklausās sevī. Šī nebūs tā reize, kad akli jāpaļaujas uz draugu ieteikumiem un atzinumiem par to, kas ir garšīgs, bet kas - nē”.

Atļaujot sev piedzīvojumu daudzveidīgajā amatalus garšu pasaulē der paturēt prātā, ka amatalus meistari nav ierobežoti striktās receptēs, garšās un parametros. “Daudzi no viņiem ir gluži kā mākslinieki, kas katru jaunu alu vāra, liekot lietā fantāziju, izdomu, eksperimentus un mīlestību. Rezultātā viņu alus ir gluži kā māksla vai smalka kūka, ko radošā procesā radījis meistars. Šāds alus ir īstais dzēriens ko izvēlēties garšas izbaudīšanai un jaunu garšu atklāšanai. Tieši amatalus var būt vakara garšīgākais un neparastākais notikums , ko ir patīkami lēni izgaršot visa vakara garumā,” novēlot katram reiz atrast savu īsto alus garšu, teic Baiba Mītniece.

Par Riga Craft Beer Weekend

Amatalus festivāls Riga Craft Beer Weekend pirmo reizi tika organizēts pērn janvārī. Pulcējot pussimtu amatalus ražotāju no visas pasaules un piedāvājot iespēju iepazīt vairākus simtus pārsteidzošu alus veidu, Riga Craft Beer Weekend kļuva par vērienīgāko amatalus festivālu Baltijā. Iespēju degustēt un novērtēt daudzveidīgo amatalus veidu piedāvājumu izmantoja vairāki tūkstoši cilvēku.

Festivālu Riga Craft Beer Weekend organizē alus, iesala dzērienu un kvasa biedrība “Alus brālība” un tehniskā nodrošinājuma uzņēmums SIA “Showconsulting”, kas ir ilggadējs starptautiskā alus festivāla Latviabeerfest, Latvijas alus Gada balvas pasniegšanas ceremonijas un konkursa Baltic Beer Star rīkotājs. Katru gadu biedrība organizē arī Baltijas valstu alus darītāju zinātniski praktisko konferenci.

Biedrības mērķis ir apvienot nozares dalībniekus un entuziastus, sekmēt alus kultūras izaugsmi Latvijā, veicināt izpratni par alus nozari un izglītot sabiedrību par nozarei nozīmīgiem jautājumiem.

Izklaide

Daudzsološā latvju jaunā rokgrupa “Everet” klausītāju vērtējumam nodevusi savu jaunāko singlu “Kāpēc” un tam veltīto videoklipu, kas tapis sadarbībā ar kultūras namu “Atmoda”.

Svarīgākais