Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Izklaide

Rīgā jau otro gadu risināsies amatalus festivāls Riga Craft Beer Weekend

© Publicitātes foto

“Var salasīties daudz gudrību internetā, var klausīties citu sarunās, taču pa īstam saprast, kas ir alus, cik dažāds tas ir un kāds alus pašam patiesi garšo, var tikai garšojot un eksperimentējot. Alus festivāls, kur sabrauc daudzveidīgi un, lielākoties, citviet nesastopami amatalus meistari, ir īstā vieta, kur gūt savu saprašanu par amatalu, tā fantastisko daudzveidību un paša gaumi plašajā amatalus piedāvājumā,” pārliecināts ir darītavas «Labietis» un alus bāru «Miezis un kompānija» līdzīpašnieks Reinis Pļaviņš. Viņš atgādina, ka jau nākammēness savas īstās alus garšas meklējumu piedzīvojumam ikviens varēs ļauties vērienīgajā amatalus festivālā Riga Craft Beer Weekend.

Amatalus festivāls Riga Craft Beer Weekend 22. un 23. februārī risināsies Latvijas dzelzceļa vēstures muzejā, Uzvaras bulvārī 5. Festivālā piedalīsies apmēram 30 amata alus darītavas, piedāvājos neierastas un pārsteidzošas amatalus garšas no Polijas, Krievijas, Igaunijas, Lielbritānijas un, protams - Latvijas. Katra no darītavām festivālā piedāvās pa trim, četrām sava brūža labākajām un pašu prāt veiksmīgākajām alus garšām, kas, lielākoties, Latvijā vismaz pagaidām nav nopērkamas nedz veikalos nedz krogos - izņēmums ir vien pašmāju ražotāji, kas nopērkami arī ikdienā.

Apkopojot viedokļus un atsauksmes pēc iepriekšējā gada festivāla Riga Craft Beer Weekend 2019, kas, vienuviet pulcējot turpat pussimtu dažādu valstu alus darītavas ar simtiem alus veidu, bija pirmais vērienīgais starptautiskais amatalus festivāls Rīga, šogad festivālam nedaudz mainīts koncepts, nodrošinot ieeju festivāla teritorijā par būtiski draudzīgāku cenu.

“2019. gadā, pirmo reizi organizējot Baltijā vērienīgāko amatalus festivālu Riga Craft Beer Weekend, izvirzījām ambiciozus mērķus ne vien sapulcināt patiesi daudzveidīgas un interesantas alus darītavas no visas pasaules, bet arī nodrošināt ikvienam apmeklētājam iespēju simtos skaitāmos alus veidus degustēt bez papildus maksas. Ikviens drīkstēja katru alus veidu degustēt bez jebkādiem skaita ierobežojumiem - vienīgais nosacījums bija kulturāla un cienīga uzvedība. Tā kā pašā festivālā visi dzērieni bija pieejami bez samaksas, turklāt katrā no festivāla dienām notika arī koncerti, biļetes cena bija noteikta salīdzinoši augsta. Tas ir amatalus festivālos sastopams, tomēr rets formāts par ko vēlāk saņēmām arī iebildumus. Tādēļ šogad formātu mainām, piedāvājos amatalus festivālos ierastāku kārtību, kas paredz festivālā ienākt par salīdzinoši zemu cenu, taču par katras alus šķirnes degustāciju jānorēķinās ar žetoniem. No savas puses katram atnācējam pasniegsim īpašo kolekcijas glāzi degustācijai no SHAW, kā arī trīs žetonus, kas ļaus nobaudīt kādu no daudzajiem alus veidiem. Savukārt papildus žetonus tālākām degustācijām, ikviens varēs turpat uz vietas iegādāties, jau pēc tam, kad būs novērtēts piedāvājums un gūta izpratne par to, kurus no alus veidiem ir interese pagaršot,” skaidro festivāla organizators, alus, kvasa un iesala dzērienu biedrības “Alus brālība” vadītājs Andrejs Šikors.

Ieejas biļetes uz starptautisko amatalus festivālu Riga Craft Beer Weekend jau pieejamas interneta vietnē www.bezrindas.lv. Ir nopērkamas gan vienas dienas biļete, gan arī biļete uz abām festivāla dienām, kas cenā ir izdevīgāka.

Līdzīgi kā pērn, arī šogad organizatori būs parūpējušies par ērti pieejamām ūdens vietām, kur ikviens varēs izskalot savu glāzi, kā arī padzerties, lai pēc katras degustācijas, mutē neitralizētu garšu un sagatavotu sevi nākamās alus šķirnes īstenai izgaršošanai. Festivālā būs iespēja iegādāties arī maltīti, bet DJ gādās par lielisku muzikālo fonu.

Papildus tam festivālā risināsies arī beer ponga turnīrs, kas Latvijā gūst aizvien lielāku popularitāti. Divās dienās tiks noteikta festivāla meistarīgākā beer ponga komanda, taču savas iemaņas izmēģinājuma mačos varēs novērtēt arī iesācēji un tie apmeklētāji, kas vienkārši vēlas pārbaudīt savu precizitāti un varēšanu atraktīvajā spēlē. Festivālā būs pieejams arī novuss un citas spēles. Savukārt pēc degustācijām ikviens apmeklētājs varēs piedāvātos alus veidus un darītavas novērtēt tiešsaistes interneta balsojumā starptautiskā alus reitinga vietnē, palīdzot noskaidrot šā gada labāko festivāla garšu.

Latvijas amatalus meistari akcentē, ka ikvienas jaunas alus garšas izstrāde ir ārkārtīgi radošs process, kuram brūveris nododas, liekot lietā ne vien zināšanas un prasmes, bet arī fantāziju, dvēseli un mīlestību. Katrai alus garšai ir savs stāsts, kas garantē piedzīvojumus un atklājumus. Tādēļ festivālā brūveri priecāsies ne vien piedāvāt savu labāko brūvējumu degustācijām, bet arī atklāt katra alus veida stāstu, sniegt rekomendācijas tā labākai izbaudīšanai un novērtēs iespēju dzirdēt apmeklētāju atsauksmes.

“Teju visas darītavas festivālā pārstāvēs paši brūžu vadītāji un alus meistari, kas citkārt reti kur sastopami. Tādēļ iedrošinu apmeklētājus izmantot iespēju brūveriem uzdot arī savus jautājumus,” akcentē Andrejs Šikors, atgādinot, ka, pasākumā ieeja atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Amatalus festivālu Riga Craft Beer Weekend organizē alus, kvasa un iesala dzērienu biedrība “Alus brālība”. Desmit gadu garumā, organizējot alus svētkus Latviabeerfest, alus kvalitātes konkursu Baltic Beer Star, kā arī nozares profesionāļu konferences, dažādas meistarklases un citus pasākumus iestājas par augstvērtīgu un kvalitatīvu dzērienu popularizēšanu, alus lietošanas tradīciju godāšanu un alus lietošanas kultūras celšanu. Amatalus festivāls Riga Craft Beer Weekend pirmo reizi risinājās 2019. gada janvārī, kad iespēju degustēt un novērtēt simtiem dažādu alus veidu izmantoja vairāki tūkstoši cilvēku.