Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Izklaide

Mākslas baudīšana, iespējams, paildzina mūžu

© depositphotos.com

Ja tie, kuri vecāki par 50 gadiem, bieži apmeklē mākslas galerijas, muzejus, teātra izrādes un koncertus, tad, iespējams, viņi dzīvos ilgāk nekā vienaudži, kuri kultūras pasākumus neapmeklē, ziņo Reuters.

Pie šādas atziņas nonākuši Londonas universitātes koledžas pētnieki. Pat neraugoties uz dažādiem veselības un sociāliem faktoriem, 14 gadu ilgā pētījuma laikā mākslas baudītājiem konstatēts par 31% mazāks nāves risks. Tiem, kuri apmeklē kultūras pasākumus tikai vienu vai divas reizes gadā, šis risks bija par 14% zemāks nekā tiem, kuri pasākumus neapmeklē nemaz. Tas sasaucas ar jau agrāk zināmiem statistikas datiem un antropologu hipotēzi, ka cilvēkiem, kļūstot vecākiem, māksla var dot labumu veselībai, kā arī sasaucas ar iepriekšējo pētījumu rezultātiem, kas liecina, ka mākslas baudīšana var veicināt ilgāku mūžu, uzlabojot garīgo veselību, veicinot sabiedriskumu, jo mazina vientulību, kalpo arī kā līdzeklis pret sēdošu dzīvesveidu. Pētījumā, kas sākās 2002. gadā, tika iekļauti 6710 cilvēki, kuri tobrīd bija vecāki par 50 gadiem. 2004. gadā respondentus lūdza atbildēt uz jautājumiem par to, cik bieži viņi apmeklē kultūras pasākumus, kā arī par citiem paradumiem, izglītību, materiālo stāvokli, sociālo dzīvi u.c.

Izmantojot Nacionālā veselības dienesta datus, pētnieki sekoja respondentu situācijai līdz 2018. gadam. Šajā laikā 30% no viņiem bija miruši. Lielākas mirstības tendences bija vīriešiem, neprecētajiem, trūcīgākajiem un nestrādājošajiem, kā arī cilvēkiem ar veselības problēmām, ieskaitot depresīvus simptomus, vēzi un sirds slimības. 47,5% no mirušajiem bija norādījuši, ka nekad neapmeklē kultūras pasākumus, 26% to bija darījuši vienu vai divas reizes gadā, bet 18,6% - biežāk. Māksla var rosināt iztēli, radošumu, sociālos kontaktus, sniegt jaunas idejas un zināšanas. Tā ne tikai uzlabo dzīves kvalitāti, bet acīmredzot arī palīdz dzīvot ilgāk, kaut arī nav izpētīts, tieši kādā veidā tas notiek.