Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Izklaide

RECENZIJA: Elīna Silova "Rezonanse"

© Publicitātes foto

Džeza dziedātājas, improvizatores, pianistes un komponistes Elīnas Silovas debijas albumā iekļautās dziesmas tapušas Kopenhāgenā. Katra no tām atspoguļo kādu no mūziķes dzīves posmiem divu gadu garumā - četras dziesmas latviešu, bet četras angļu valodā.

Galvenokārt to mūzikas un tekstu autore ir pati Elīna, tikai dziesma “Esmu Es” ar Imanta Ziedoņa tekstu tapusi kopā ar viņas pavadošā sastāva mūziķiem - ģitāristu Matīsu Čudaru un basģitāristu Lenartu Heindelu (dziedātājai vēl piespēlē arī bundzinieks Ole Mofjels). Albuma aranžējumi ir visu mūziķu kopdarbs.

Par pašu Elīnu Silovu: Amsterdamas Konservatorijā ieguvusi bakalaura grādu džeza mūzikā, maģistra grādu Ritmiskās mūzikas konservatorijā Kopenhāgenā, “aizraušanās ar improvizēto mūziku un dažādi balss izmantošanas tehnikas veidi ir attīstījuši Elīnas personīgo skanējumu un skatījumu uz izpildījumu un veduši pie darba dažādos projektos Eiropā popa, folka, džeza un improvizētajā mūzikā.” Jāpiebilst, ka mūziķe ir arī grupu “How Town” un “Vēstnieks” dalībniece.

PAR. Pēc pašas Elīnas domām, jaunajā albumā iekļautais skaņu materiāls ieskaitāms indīfolka žanrā, taču vispār tas ir tik savdabīgs, ka to definēt ir diezgan neiespējami (un arī nevajadzīgi). Pirmais iespaids - ne gadu bez jaunas Evijas Vēberes (labā nozīmē). Arī Elīna ir mūzikas māksliniece, proti, viņas dziesmas ir kā muzikālās gleznas, kas “uzzīmētas” interesantā vokālajā līnijā, turklāt vēl savdabīgākas šīs gleznas padara instrumentālā puse. Labākās kompozīcijas - “Atzīšanās”, “Ieskaties” un “Esmu Es”, kā arī (noteikti!) “I Will Be Moving” no angliskās sadaļas. Ļoti savdabīgi un interesanti.

PRET. Dažos gabalos Elīnas vokālie vingrinājumi teju fiziski apšķebina - piemēram, dziesmā “Burvestības”. Albums ir tik īpatnējs, ka pat grūti ar sevi vienoties, vai tas patīk vai tieši otrādi - krīt uz nerviem. Jādomā, ka tā būs arī citiem “Rezonanses” potenciālajiem klausītājiem.