Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Izklaide

Vērts apmeklēt! Elvisam Preslijam 85

Ielūgums uz ballīti. Par godu rokenrola karaļa Elvisa Preslija 85.dzimšanas dienai latviešu Elviss Preslijs Ivars Pētersons šovakar ikvienu rokenrola mūzikas cienītāju aicina uz ballīti Rockabily House. © no Ivara Pētersona personiskā arhīva

«Pasaulē vairāk atzīmē viņa nāves dienu, kas ir 16. augustā, bet es esmu ieviesis tradīciju atzīmēt viņa dzimšanas dienu,» saka dziedātājs, ģitārists, dziesmu autors un rokenrola izpildītājs Ivars Pētersons.

Šovakar, 8. janvārī, no pulksten 19.20 par latviešu Elvisu Presliju dēvētais mūziķis būs uz Rockabilly House skatuves Vecrīgā, Kaļķu ielā 17, kur triju stundu garumā (ar pārtraukumiem) kopā ar savu Petersons Band izpildīs rokenrola karaļa Elvisa Preslija populārākās dziesmas.

Šodien Elvisam Āronam Preslijam, amerikāņu mūziķim un aktierim, vienam no populārākajiem 20. gadsimta dziedātājiem, kura muzikālā darbība ietekmēja rokenrola vēsturi, apritētu 85 gadi. Rokenrola karalis, kurš 1954. gadā uzsāka karjeru kā viens no pirmajiem rockabilly mūzikas stila izpildītājiem, nomira 1977. gadā ar sirdstrieku. Viņa fanu pulks joprojām mērāms tūkstošos, un starp viņiem ir arī mūziķis Ivars Pētersons. Cienot rokenrola ikonas talantu un dzīves laikā paveikto, viņš jau 2005. gadā iedibināja tradīciju rīkot Elvisam veltītus piemiņas pasākumus. «Sākotnēji tie notika Četros baltos kreklos, bija arī kādi klusāki gadi, kad nekas nenotika, bet nu šo tradīciju esmu atkal atsācis. Un galvenokārt tāpēc, ka Vecrīgā, Līvu laukumā ir lielisks klubs, kas iekārtots amerikāņu stilā un kur ikdienā skan šī mūzika. Ļoti piemērota vieta, kur pieminēt Elvisu viņa dzimšanas dienā,» stāsta Ivars Pētersons, uzsverot, ka ieeja šai klubā ir bez maksas. «Ikviens var ienākt paēst vakariņas, varbūt iedzert arī kādu stiprāku dzērienu un paklausīties dziesmas, ko kādreiz dziedāja Elviss. Iespējams, šovakar atnāks arī rokenrola dejotāji, ar kuriem man jau ilgus gadus ir pastāvīga sadarbība - jo rokenrols bez dejām nav īsti iedomājams.»

Ivars Pētersons ir gandarīts, ka darba viņam joprojām ir daudz un pieprasījums pēc rokenrola mūzikas nemazinās. «Rockabilly House ir vieta, kur mani var redzēt un dzirdēt diezgan regulāri. Piektdien es uzstāšos muzikālajā restorānā Nekādu problēmu, bet sestdien - korporatīvā pasākumā Valmierā,» viņš īsumā ieskicē savu šīs nedēļas darbu grafiku.

Taujāts, ar ko viņam paliks atmiņā 2019. gads, dziedātājs atteic: kā ļoti darbīgs un muzikāli intensīvs laiks. «Viens no pagājušā gada spilgtākajiem piedzīvojumiem bija Västerås Summer Meet Car Parade, kurā piedalījos kopā ar savu grupu. Vesterosa ir pilsētiņa Zviedrijā, kur ik gadu notiek Eiropā lielākais amerikāņu auto salidojums un kurp sabrauc ap desmit tūkstošiem antīko spēkratu. Trīs dienas pilsētiņa dzīvo amerikāņu gaisotnē, un vecās amerikāņu automašīnas tur ir vairāk nekā mūsdienu modernās. Mēs uzstājāmies divas dienas, un vienā no tām spēlējām uz platformas braucošā smagā mašīnā. Kaut ko tādu darījām pirmoreiz mūžā. Tā bija auto parāde cauri visai pilsētai, kuru pavadīja šī smagā mašīna. Ielas malās bija pilns ar cilvēkiem, kuri skatījās parādi un sveica tās dalībniekus, un mūsu uzdevums bija ne tikai muzicēt, bet arī mēģināt noturēt līdzsvaru. Jā, tas bija neaizmirstams piedzīvojums,» atklāj Ivars Pētersons.

Bet no 2020. gada mūziķis sagaida iespēju turpināt darīt to, kas viņam vislabāk patīk - dziedāt un priecēt klausītājus. Un vēl viņam ir klusa apņemšanās izveidot arī lielāku koncertprogrammu - vai uz rudeni, vai uz nākamajiem Ziemassvētkiem. Jo pēdējais lielais koncerts viņam bija pirms nepilna pusotra gada Dailes teātrī, atzīmējot savus 50 gadus - Sweet Fifty. «Kādreiz man bija arī Ziemassvētku programmas, un tādi lieli koncerti jau ir tie, kas dod sirdij īstu prieku. Tāpēc esmu apņēmības pilns šogad ko tādu atkal izveidot,» mūziķis pats sev apsola.