RECENZIJA: James Blunt "Once Upon A Mind"

© Publicitātes foto

Šo vienkāršo “čaļu ar ģitārām” vai pat bez tām saradies tik daudz, ka tie jau sen jūk viens ar otru. Un tad šķiet, ka – kā, Džeimss Blants taču tikko jau izdeva studijas albumu, atkal jauns? Ā, nē, tas bija Mika… Vai kāds cits.

Lai vai kā, “Once Upon A Mind” ir britu dziedātāja, komponista un tekstu autora Džeimss Blants sestais ripulis, kas seko pirms 2017. gadā izdotajam “The Afterlove”.

Ja nu kādam piemirsies, tad pasaules slavu Blants guva ar debijas albumā “Back To Bedlam” (2005) iekļautajiem supersingliem “You’re Beautiful” un “Goodbye My Lover”, un kopš tiem laikiem pēc inerces sildās klausītāju mīlestībā un Apvienotās Karalistes topos, lai gan neko uzmanības vērtu tā arī nav radījis. Iepriekšējais disks dzimtenē gan bija tikai sestais, taču pareģotā lejupslīde ir apstājusies, un jaunais albums Blantam atgriezis vietu UK Top 3. Kopumā 11 dziesmas tikai 36 minūšu ilgumā. Tās tapušas mūziķim emocionāli piesātinātā laikā - dalot ar sievu bērnu audzināšanas priekus, vienlaicīgi cenšoties sadzīvot ar tēvam pēdējā stadijā atklāto nieru slimību. “Man bija sajūta, ka apkārt mutuļo visa dzīve, tāpēc sacerēt šīs dziesmas nebija grūti - man vajadzēja tikai aprakstīt to, ko es domāju par notiekošo manā dzīvē,” kādā intervijā klāstījis Blants. Tādas tad tās arī ir sanākušas - katra ar savu emocionālo stāstu.

PAR. Džeimss Blants savus fanus nav pievīlis, lai gan jaunajā albumā nav tikai viņa tradicionālais folkpops klavieru izpildījumā ar vieglu ģitārītes piešprici, savās noskaņās uzgāžot klausītājiem spaini romantikas un pieberot klāt kādu šķipsniņu skumju - “Once Upon A Mind” stilistiski ir plašākā amplitūdā un krietni draiskāks. Ar katru nākamo albumu Blants šķiet aizvien klausāmāks, lai arī komerciālāks. Piemēram, no šajā albumā iekļautajām 11 dziesmām kā interesantas var atzīmēt vismaz piecas. Pati labākā noteikti ir popgrāvējs “The Truth”, kuram varētu piespēlēt arī “Champions” un “Youngster”, savukārt no lēnajiem gabaliem noteikti ir izceļami monumentālā “How It Feels To Be Alive” un smeldzīgā “Stop The Clocks”.

PRET. Šī mūziķa daiļrades kvēlākie pielūdzēji Džeimsu Blantu varētu kritizēt par pārmešanos komerciālākas mūzikas lauciņā, taču - viņš tur bija arī iepriekš…

Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu “Randoms”.

Izklaide

Pašmāju blūza karalis Jānis “Bux” Bukovskis īpašā koncertā godinās pasaules blūza karaļus BB King, Freddie King un Albert King – šāds varētu būt 9. oktobrī VEF Kultūras pilī plānotā koncerta “Tribute To Blues Kings” pieteikums.