Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Izklaide

Rīgā atkal viesosies leģendārie zviedru "Marduk"

© Publicitātes foto

Pirms svētkiem laba izklaide plānota smagās mūzikas cienītājiem: šo piektdien, 20. decembrī, klubā “Melnā Piektdiena” uzstāsies zviedru blekmetāla apvienība “Marduk”.

Norčepingiešu apvienība “Marduk” (nosaukuma izcelsme - babiloniešu dievu dievs Marduks, Bābeles aizbildnis) izveidota jau tālajā 1990. gadā, taču kopš tiem laikiem sastāvā palicis vien pats tās dibinātājs, ģitārists Morgans Steinmeijers Hakansons jeb Evil. Diezgan senas saites ar grupu vieno arī basistu Magnusu Andersonu (sākotnēji viņš gan spēlēja ģitāru), bet vokālists Daniels Rostens jeb Mortuus grupā iekļāvās 2004. gadā - iepriekš viņš manīts tādās blicēs kā “Funeral Mist” un “Triumphator”. Pavisam neredzēta seja “Marduk” rindās ir bundzinieks Saimons Šillings, kurš šiem zviedru niknajiem vīriem pievienojies tikai šogad. Grupas diskogrāfijā ir 14 studijas albumi, no kuriem pēdējais ir 2018. gada jūnijā izdotais “Viktoria”.

Latvijas faniem par “Marduk” būtu daudz stāstāmā, turklāt tādiem, ar pieredzi, stāstāmais būtu ar necenzētu piesitienu. Proti, šā gadsimta sākumā leģendārā grupa paguva mūsu fanus “piečakarēt” pat divas reizes, uz apsolītajiem koncertiem vienkārši neatbraucot, turklāt pirmajā reizē tas tika pamatots ar to, ka viņi bijušajās PSRS valstīs baidoties par savu un savas aparatūras drošību… 2007. gada novembrī “Marduk” tomēr beidzot ieradās un kāpa uz skatuves “Melnajā piektdienā”, 2010. gadā uzstājās Liepājas klubā “Fontaine Palace” - vai viņi te bijuši vēl kādreiz, atmiņu kambaros informācija nav aizķērusies. Ja par muzikālo piedāvājumu, tad pēdējos gados tas nav mainījies - ass, skarbs un kvalitatīvs blekmetāls, bet dziesmu tekstos dominē antikristietisms, Bībeles tēmas un Otrais Pasaules karš.

Pie mums “Marduk” šoreiz dodas tūres “Viktoria Europa Part 4” ietvaros, tās maršruts no Dānijas (divi koncerti), Norvēģijas (viens), Zviedrijas (viens), Somijas (trīs) un Igaunijas (koncerts 19. decembrī Tallinas klubā “Tapper”) vedīs uz Latviju, bet pēc tam uz Lietuvu (21. decembrī Viļņas klubā “Vakaris”). Jāpiebilst, ka zviedrus iesildīs vācu smagmetāla grupas “Attic” un “Unlight”.