Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Izklaide

RECENZIJA: Les Attitudes Spectrales "Vampire In The Summer"

© Publicitātes foto

Pašmāju alternatīvās mūzikas grupa "Les Attitudes Spectrales" pagrīdnieku aprindās pazīstama jau kopš 2014. gada, kad sāka uzstāties nelielos neatkarīgās mūzikas pasākumos, bet nu tā jau uzdienējusi līdz trešajam albumam. Grupas kodols ir francūzis Džuliens un pašmāju mūziķe Rūta, kuri, katrs ar savu muzikālo skatījumu un bagāžu, rada kopīgus oriģinālmūzikas skaņdarbus. "Les Attitudes Spectrales" līdz šim dueta sastāvā bija izdevuši albumus “Floral Wreck” (2014) un “Where’s My Ghost Milk” (2015).

Tradicionāli šīs grupas albumi tiek izdoti 31. oktobrī, veļu laikā, un arī jaunais veikums klajā nācis minētajā datumā. Grupa sevi pozicionējusi “fuzz”, psihedēliskā, garāžroka vai pankroka un reizēm arī akustiskā veidolā, bet trešais albums ir ar nedaudz atšķirīgu skanējumu, ko lielā mērā nosaka papildinājums sastāvā - pievienojies ģitārists Adrians (spēlējis grupās "Chomsky Chess Club", "Donēts", "Salt Wound", "Single Window") un bundzinieks Jānis ("Donēts", "Gultā ar Fantomasu"). Šo formāciju 19. decembrī var dzirdēt arī “dzīvajā” - klubā “Depo”.

PAR. Lai cik neticami izklausījās pašu mūziķu pieteikums par sevis spēlētās mūzikas daudzveidīgo ievirzi, tā izrādījusies patiesība. Deviņas jestras kompozīcijas, stilistiski no minimālistiska “garāžnieka” līdz pat Sida Višeza un “Sex Pistols” cienīgam albuma noslēgumam 27 sekunžu garajā dziesmā “I Was A Boy And Not A Statue”. Pati labākā dziesma, šķiet, ir “Astronomy”, kuras izpildījumu “dzīvajā” var gara acīm skatīt kādā pamestā noliktavā, kas šī skaņdarba kulminācijā tiek nonesta līdz pamatiem. Dziesmā “Lighthouse” var saskatīt kādas paralēles ar “Sonic Youth” un/vai “The Breeders”, “It Glows Behind The Trees” un it īpaši “Meat And Flies” (super gabals!) - ar Kortnijas Lovas “Hole”, savukārt “Long Time Coming” ritmos vispār var saklausīt veselu labas rokmūzikas buķeti, sākot no Džimija Hendriksa līdz “Foo Fighters”. Protams, visi šie “saklausījieni” jeb salīdzinājumi ir stipri subjektīvi, turklāt tie nekādā gadījumā nemazina “Les Attitudes Spectrales” nopelnus labas mūzikas radīšanā - albums ir patiešām padevies!

PRET. Nekā iebilstama, ja nu vienīgi varētu piekasīties ieraksta kvalitātei. Un pats sev, ka, ar kaunu un negodu jāatzīst, šāda grupa atklāta tikai tagad.