Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide

Noskaidrots, cik laicīgi Latvijas iedzīvotāji pirms svētkiem iegādājas dāvanas

© Pixabay

Latvijas un Igaunijas iedzīvotāji šogad Ziemassvētku dāvanu iepirkšanos plāno vienu līdz divas nedēļas pirms svētkiem, tikmēr kaimiņi Lietuvā atzīst, ka par dāvanām sāk rūpēties līdz ar pirmo Ziemassvētku reklāmu parādīšanos veikalos, liecina “Kesko Senukai Latvia” veiktais pētījums par Ziemassvētku dāvanu iegādes paradumiem Baltijā. Lielākā daļa Baltijas valstu iedzīvotāju izvēlas iepirkties veikalos, savukārt vidēji 22% dāvanas iegādājas tiešsaistē.

Lietuvieši lielākoties (43%) aizdomājās par dāvanu iegādi pēc tam, kad tirgotāji sāk reklamēt Ziemassvētku preces, tā norādījuši arī 35% Igaunijas un 26% Latvijas iedzīvotāju. Teju piektā daļa aptaujāto Latvijas iedzīvotāju, tostarp biežāk tieši sievietes, dāvanu meklējumus sāk gana laicīgi - pat trīs mēnešus iepriekš. Tomēr lielākā daļa nesteidzas, un gandrīz puse Latvijas un Igaunijas iedzīvotāju dāvanas biežāk mēdz pirkt vienu līdz divas nedēļas pirms Ziemassvētkiem, attiecīgi - 48% un 43%. Šāds paradums raksturīgs arī katram trešajam lietuvietim.

Cena ir būtiska, bet iespēja dāvanu aptaustīt - izšķiroša

Vairums respondentu Baltijas valstīs izvēlas iepirkties veikalos: Lietuvas - 73%, Latvijas un Igaunijas iedzīvotāji - 77%. Tikai piektā daļa Baltijas iedzīvotāju dāvanu iegādi veic tiešsaistes jeb interneta veikalos. Vairāk nekā puse aptaujāto kā galveno klātienes iepirkšanās priekšrocību min iespēju izvēlēto preci apskatīt un aptaustīt, pirms pieņemot lēmumu par tās iegādi. Aptaujā noskaidrots, ka Latvijā tas ir īpaši svarīgi sievietēm, savukārt Lietuvā par preces kvalitāti, funkcionalitāti un izskatu galvenokārt pārliecinās iedzīvotāji ar augstākiem ienākumiem. Teju katrs piektais veikalu apmeklētājs Baltijā šādu dāvanu iegādi skaidro ar ieraduma spēku, bet katrs desmitais nevēlas gaidīt preci un izvēlas iekāroto dāvanu saņemt uzreiz.

Dāvanas tiešsaistē izvēlas jaunākā paaudze

Dāvanu iegāde tiešsaistē visās trīs valstīs biežāk raksturīga jaunākai paaudzei vecuma grupā no 18 līdz 35 gadiem. Lietuvieši Ziemassvētku dāvanu iegādi tiešsaistē visbiežāk skaidro ar labākām cenām (41%), ērtāku un ātrāku iepirkšanos (40%), retāk - ar plašāku produktu klāstu (16%). Latvijas iedzīvotāji šīs priekšrocības vērtē vienlīdzīgi (32%), bet igauņi kā būtiskāko izceļ ērtu un ātrāku iepirkšanos (45%), secīgi novērtējot izdevīgākas cenas (33%) un dāvanu klāstu (20%).

“Kesko Senukai Latvia” aptauja Baltijas valstīs veikta sadarbībā ar datu ieguves un apstrādes kompāniju “Spinter research” 2019. gada oktobrī, aptaujājot 1515 Baltijas iedzīvotājus 18-75 gadu vecumā.