Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Izklaide

Šīs nedēļas nogale aizritēs "Bilžu" zīmē

© Publicitātes foto

Ar diviem koncertiem VEF Kultūras pilī šo sestdien, 16. novembrī, noslēgsies tradicionālais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”. Kā fināla akords izvēlēts Veterānu koncerts, kurā uz vienas skatuves kopā pulcēsies mūziķi, kuri festivālā piedalās kopš tā pirmsākumiem, kā arī tie, kas izveidojuši kopprojektus īpaši šim koncertam.

Festivāls “Bildes” pirmo reizi notika 1985. gadā Rīgas Politehniskā institūta Studentu klubā Anglikāņu baznīcā.

Šo gadu laikā klausītājus “Bildēs” priecējušas vairāk nekā 1500 grupas un projekti, kuros kopumā piedalījušies teju 4500 mūziķu.

"Faktiski "Bildes" ir vienīgais regulārais festivāls Latvijā, kas ir noticis katru gadu - nu jau 34 gadus," saka ģitārists Aivars Hermanis, kurš arī festivālā piedalās jau kopš tā pirmsākumiem un uzstājies neskaitāmos sastāvos. Šoreiz koncertā Hermanis kopā ar Ēriku Upenieku uzstāsies ar projektu “Bague Duo”, turklāt šoreiz viņiem pievienosies arī jaunā dziedātāja Māra Kalniņa, kopā izpildot Hermaņa populāro dziesmu ar Igo tekstu "Vēstules un atklātnes".

Šogad “Bilžu” Veterānu koncertā uzstāsies Harija Zariņa komanda “Colt”, Jānis Bukums ar grupu, “The Cucumbers”, Juris Pavītols, “Stiprās sievas” un “Ogas”, “Dzidriņas megasistēma”, “Lādezers”, “Vaidava”, Varis Vētra, Ineta Rudzīte, “Denktie vīri”, Horens Stalbe un “Riga Reggae”, “Exiled In Brussels”, “Pērkons” un citi. Īpaši izceļama 80. gados populārā grupa "Vaidava", kas tikai šogad debitēs "Bildēs" - līdz šim grupas līderis Pēteris Siliņš festivālu vērojis tikai no skatītāju rindām. "Pēdējo reizi "Vaidava" koncertā uzstājās tieši pirms desmit gadiem, bet tagad atkal savācāmies kopā, lai uzspēlētu savus 80. gadu hitus "Bilžu" koncertā. Nākamais koncerts droši vien atkal būs pēc desmit gadiem," nosmej Šiliņš. Plānots, ka koncertā izskanēs dziesmas "Pusnakts stundā" un "Tu būsi vēl", un, ļoti iespējams, pat "Kafijpupiņas", kas savā laikā bijusi iecerēta kā asprātīga protesta dziesma. "Dziesma “Kafijpupiņas” tika sacerēta saistībā ar kafijas desmitkārtīgu uzcenojumu toreiz, padomju laikos. Mēs šo notikumu kariķējām caur dziesmu. Ikkatrs koncertā esošais saprata, par ko ir runa," atceras Šiliņš. No atdzimušajām grupām jāatzīmē arī “Lādezers”, kas šajā vasarā ieguva savu vietu radiostaciju programmās ar jaunu dziesmu "Kā man laiku apvaldīt", bet drīzumā tiks publiskots jauns singls "Gadalaiki". Inga Ulmaņa un Aigara Voitišķa grupā tagad darbojas arī dziedātāja Anete Kozlovska.

Jāpiebilst, ka “”Bilžu” diena” sāksies jau 16. novembra pusdienlaikā, pulksten 12, kad turpat VEF Kultūras pilī notiks “Bilžu” koncerts bērniem. Tajā uzstāsies “Dzeguzīte”, “Knīpas un knauķi”, “Kolibri”, “Poppy”, “Momo”, “Tev un man”, “Vējā”, “Podziņas”, Nila Īles mazo perkusionistu grupa “Safara”, Križevicu ģimene, “Notiņas” un “Momo”, kā arī dejos “Dzirnas”, Māris Pūris un Ādažu Mākslas un mūzikas skolas deju programmas audzēkņi.