Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Izklaide

Rīgā uzstāsies zviedru smagmetāla leģenda Petrovs ar "Entombed A.D."

© Publicitātes foto

Šo piektdien, 25. oktobrī, klubā “Melnā piektdiena” uzstāsies grupa “Entombed A.D.” – zviedru “death metal” un arī “death’n’roll” pamatlicēju “Entombed” tradīciju turpinātāji, pie kuru mikrofona ir leģendārais Larss Gorans Petrovs.

Zviedru “death metal” viļņa aizsācēji (vēl arī “Dismember”) un vēlākās šī žanra smagmūzikas modes Eiropā diktētāji “Entombed” pie mums pabija 2005. gada janvārī, kad uzstājās klubā “Salamandra”, Juglā. Šī komanda izveidota pirms 30 gadiem (iepriekš tā pāris gadus uzstājās kā “Nihilist”), tās sastāvā ietilpa Larss Gorans Petrovs (vokāls), Alekss Hellids (ģitāra), Ufe Cederlunds (bass) un Niks Andersons (bungas). Smagās mūzikas fani visā pasaulē joprojām goda vietā tur (un arī klausās) “Entombed” debijas albumu “Left Hand Path” (1990), kas ieskaitāms šī žanra zelta fondā. Arī tā pēctecis “Clandestine” (1991) bija veiksmīgs, savukārt ar nākamajiem albumiem “Hollowman” (EP, 1993) un “Wolverine Blues” (1993) grupa jau aizvirzījās uz smagnēji melodiskākā “death’n’roll” pusi.

Savas karjeras laikā “Entombed” izdeva deviņus studijas albumus, taču pirms pieciem gadiem mūziķi savā starpā saplēsās, un aizgāja katrs savu ceļu. Petrovs ar citiem mūziķiem izveidoja “Entombed A.D.”, kas turpina spēlēt tādā pat stilā, turklāt koncertos izpilda arī “Entombed” dziesmas, tās noformējot kā kaverversijas. Petrovs & Co pie mums ciemojās pirms pieciem gadiem, kad kopā ar viņiem skatuvi sildīja ne mazāk leģendārie zviedri “Grave”, taču šoreiz viņiem būs pavisam karsti jaunumi - augustā klajā nāca “Entombed A.D.” trešais studijas albums “Bowels Of Earth”. Zviedri šobrīd devušies pēc sava grafika mežonīgā tūrē, uzstājoties katru dienu: 21. oktobrī Prāgā, 22. oktobrī Bratislavā, 23. oktobrī Varšavā, 24. oktobrī Viļņā, 25. oktobrī Rīgā, 26. oktobrī Tallinā, 27. oktobrī Helsinkos utt.

Rīgā zviedri uzstāsies kopā ar dāņu “Baest” un beļģu “Aborted”. Pēdējie arī nav nekādi pienapuikas - 1995. gadā izveidotās “grindcore” un “death metal” brigādes kontā ir jau desmit studijas albumi, no kuriem pēdējais ir izdots pērn un saucas “TerrorVision”. Arī šī beļģu grupa pie mums jau ir bijusi - 2017. gadā viņi “Melnajā piektdienā” spēlēja kopā ar “Soilwork”, pazīstamo melodiskā “death metal” apvienību no Zviedrijas.