Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Izklaide

Rīgā uzstāsies ekspresīvais amerikāņu ģitārists Koljērs

© Publicitātes foto

Improvizācijas un džeza mūzikas koncertsērijas “Art Of Riga Jazz" ietvaros šo sestdien, 26. oktobrī, Latvijas Radio 1. studijā koncertēs ģitārists Rūzvelts Koljērs.

Rūzvelts Koljērs ir amerikāņu “steel guitar” meistars, kurš darbojas blūza un fanka mūzikas lauciņos, lielāko uzsvaru liekot uz “jam session” sesijās radītajām sajūtām. Viņa mūzika ir brīvas improvizācijas lidojums, kurā Rūzvelts dodas kopā ar savas grupas biedriem un pie viena paķer līdzi arī klausītājus.

Ģitārists ir no Floridas, viņš uzaudzis ļoti muzikālā ģimenē un skatuves gaitas uzsācis savu onkuļu un brālēnu atraktīvas soulmūzikas grupā "The Lee Boys". Pateicoties savām strauji augošajām prasmēm “steel” ģitāras spēlēšanā, kā arī spējām pulcēt ap sevi domubiedrus, Koljērs ieguvis iesauku "The Dr." jeb Doktors. Ar Doktoru labprāt saspēlējušies daudzi blūza un džeza mūziķi, tostarp viņš uzstājies kopā ar tādām grupām kā "The Allman Brothers", "The Funky Meters", "Los Lobos", "Galactic", "Medeski Martin & Wood", "New Mastersounds", kā arī Džonu Skofīldu un daudziem citiem plaši atzītiem māksliniekiem. Arī paša izveidoto pasaules mūzikas jeb “world music” superorķestri "Bokante", kas pērn laida klajā disku "What Heat".

Pirmais pilnmetrāžas albums Koljēram tapa pirms diviem gadiem kopā ar vēl vienu lielisku “steel” ģitāras spēles meistaru Endiju Holu - tas saucas "Let The Steel Play". Pērn beidzot nāca klajā arī viņa pirmais solodisks "Exit 16", kurā dzirdama Koljēra aizrautīgās ģitārspēles esence. Vislabāk gan to klausīties tieši dzīvajā izpildījumā, kad kvalitatīvas improvizācijas sesijas sajūta piezogas jau pēc pirmajām koncerta minūtēm - tā apgalvo šo vīru dzirdējušie un redzējušie. "Viņa koncerti ir piepildīti ar aizrautību un pat sēdus stāvoklī, ko pieprasa “pedal steel” ģitāra, viņš joprojām svīst tik pamatīgi, ka pat krosfita instruktors varētu lepoties," raksta interneta portāls "Miaminewtimes".

"Art Of Riga Jazz" ir īpaša improvizācijas un džeza mūzikas koncertu un meistarklašu sērija muzikāli aizrautīgiem klausītājiem, kuri novērtē augsti kvalitatīvu māksliniecisko sniegumu un izjūt kāri pēc arvien jaunām skanējuma niansēm. Šīs sērijas ietvaros Rīgā jau uzstājušies jau vairāki pasaules klases mākslinieki: amerikāņu ģitārists Džonatans Kreisbergs, amerikāņu bundzinieks Terijs Bocio, amerikāņu trompetists Kristians Skots, britu dziedātāja Ala.Ni, britu pianists Bils Laurenss, portugāļu dziedātājs Salvadors Sobrals, norvēģu dziedātāja Kristīna Asbjornsena, vācu ģitārists Džošo Stefans, brazīliešu dziedātāja Pola Morelenbauma, beniniešu ģitārists un dziedātājs Laionels Lūke, britu/dāņu/zviedru trio "Phronesis" un citi.