Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide

Bukmeikeri metas prognozēt, kad Džilindžers pametīs Dailes teātri

© Romāns Kokšarovs/F64 Photo Agency

Dailes teātra aktieriem izsakot neuzticību mākslinieciskajam vadītājam Dž. Dž. Džilindžeram, šobrīd teātra darbu vada pagaidu mākslinieciskā padome, kamēr nav skaidrs tālākais situācijas risinājums. Pats Džilindžers teātra direktoram Andrim Vītolam paudis, ka varētu iesniegt atlūgumu pēc atgriešanās no ceļojuma uz Indiju.

Tādējādi Dž. Dž. Džilindžera liktenis Dailes teātrī varētu izšķirties jau oktobrī, tomēr šomēnes viņš jebkurā gadījumā varētu palikt teātrī, ja to prasa līguma nosacījumi par kompensācijas izmaksāšanu.

Saskaņā ar “Betsafe” bukmeikeru ticamāko scenāriju, kas novērtēts ar 70% iespējamību, Džilindžers oktobrī vēl būs sastopams Dailes teātrī. Varbūtība, ka režisors atstās ilggadējo darbavietu pavisam līdz šī mēneša beigām, vērtēta ar 30% iespējamību.

Plašsaziņas līdzekļos izteikta varbūtība, ka neuzticības izteikšanu mākslinieciskajam vadītājam iniciējusi teātra vadošā aktrise, tautā mīlētā Rēzija Kalniņa, kura jau vairākkārt izteikusi neapmierinātību ar teātra repertuāra kvalitāti.

“Prasot režisoram, kāds ir virsuzdevums šim iestudējumam (izrāde “Neiespējamā misija” stāsta par kāda vīrieša attiecību peripetijām ar divām sievietēm), atbilde bija - teātrim vajag naudu. Es nespēju klusēt, jo sirds ir pilna. Ja man pasaka, ka šī komēdija ir manas aktiermeistarības pārbaude,” Kalniņa neslēpa neapmierinātību LTV raidījumā “Kultūršoks”.

Neilgi pēc šiem izteikumiem Dailes teātra aktieru sapulcē pieņemts lēmums par neuzticības izteikšanu Dž. Dž. Džilindžeram kā mākslinieciskajam vadītājam, jo aktieri uzskata, ka viņš pienācīgi nepilda pienākumu “labi administrēt un tālredzīgi vadīt mākslinieciskos procesus teātrī”.

Aktieru ieskatā, mākslinieciskā vadītāja ziņā jābūt "repertuāra plānošanai adekvāti teātra mākslinieciskajām ambīcijām un finansiālajām vajadzībām un šo abu vajadzību savstarpējai samērībai. Plānošanai vajadzētu būt atbilstošai nekomerciāla, valsts dotēta teātra funkcijām.” Tāpat esot jāuztur “kopējais teātra mākslinieciskais līmenis, katras izrādes līmenis", kā arī "kvalitātes regulāra uzraudzīšana,” līdz ar to nepieciešama “arī pastāvīga klātbūtne teātra ikdienas darbā.”

Aktieri uzskata, ka mākslinieciskajam vadītājam ir pienākums “rūpēties par teātra reputāciju un prestižu sabiedrībā un profesionāļu vidē” un jāuzņemas “līdzatbildība par teātra kopējo finansiālo situāciju, mākslinieciskā personāla atalgojumu samērību adekvāti ieguldītajam darbam un sasniegtajiem rezultātiem”.

Aktieru pārstāvji uzsver, ka situācija Dailes teātrī šobrīd nekādā veidā neietekmēs tā skatītājus. Darbs norit kā plānots un izmaiņas repertuārā veiktas netiks. Šī brīža notikumi tiek risināti teātra ilgtermiņa attīstības kontekstā. Tiklīdz Dailes teātra vadība pieņems oficiālu lēmumu, sabiedrība tikšot nekavējoties informēta.

Dž. Dž. Džilindžers, īstajā vārdā Raimonds Rupeiks, dzimis 1966. gada 8. martā toreizējā Kazahijas PSR, līdz šim precējies sešas reizes, viņam ir divas meitas. Pēc piektās šķiršanās “Betsafe” piedāvāja prognozēt, vai režisors stūrēs laulības ostā arī sesto reizi, un 2016. gadā tas arī notika, viņam mijot gredzenus ar Ingu Grencbergu, ar kuru viņš ir kopā joprojām. Iepriekšējās laulātās draudzenes ir Maija Rupeika, Gunita Mežule, Dace Rukšāne, Binnija Ārberga un Elīna Dzelme.