Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Izklaide

Nedēļas nogalē Latvijā notiek Eiropas Putnu vērošanas dienas

© Līva Simsone/F64 Photo Agency

Šodien un rīt iedzīvotāji visā Latvijā var piedalīties Eiropas Putnu vērošanas dienās, kas notiks arī vairāk nekā 40 Eiropas un Centrālāzijas valstīs, informēja pasākuma koordinatore Latvijā Lāsma Semerova.

"Putnu dienās iedrošinām ikvienu vērot un būt klāt putnu migrācijā," sacīja Semerova. Šajās dienās interesenti varēs tikties ar putnu ekspertiem klātienē, darināt putnu būrīšus, doties izzinošās pastaigās dabā un putnu vērošana torņos, iepazīt netradicionālas putnu vērošanas vietas, viņa stāstīja.

Tematiskos Putnu dienu pasākumus šodien un rīt rīkos gan individuāli dabas eksperti, gan izglītības un sabiedriskās organizācijas, gan uzņēmumi visā Latvijā.

Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) Dabas izglītības centra "Meža māja" dabas izglītības darba speciāliste Aija Balandiņa aicina dabas draugus uz Ķemeru Nacionālo parku (ĶNP), kur vairākos pasākumos Eiropas putnu vērošanas dienu laikā varēs būt klāt putnu rudens migrācijā.

Šodien no plkst.9 līdz 13, kā arī no plkst.14 līdz 18 notiks putnu vērošanas ekskursijas ar autobusu uz Kaņiera ezeru un Dunduru pļavām ornitologa Dmitrija Boiko vadībā.

Ķemeru "Meža mājā" šodien no plkst.11 līdz 15 notiks radošās darbnīcas un varēs spēlēt spēles par putniem. Savukārt no plkst.18 līdz tumsas iestāšanās brīdim notiks migrējošo zosu vērošana dažādās ĶNP vietās, sacīja Balandiņa.

Pasākumā varēs vērot zosu barus, kas nolaižas uz nakts atpūtu ĶNP mitrājos, nosakot un pierakstot zosu baru lielumu un lidošanas virzienu. Pulcēšanās pasākumam notiks pie dabas izglītības centra "Meža māja". Pēc pasākuma paredzēta kopīga tējas malkošana pie kamīna.

Svētdien, 6.oktobrī, no plkst.10 līdz 14 notiks putnu vērošana no "Cemex" putnu torņa Kaņiera ezera Riekstu pussalā ornitologa Viestura Vintuļa vadībā.

Semerova aicināja ne tikai apmeklēt publiski izziņotos pasākumus, bet arī pašiem rīkot putnu dienu pasākumu mazākā vai lielākā lokā, ziņojot par putnu novērojumiem mobilajā lietotnē "Dabasdati.lv". Eiropas Putnu vērošanas dienās novērotie putni tiek uzskaitīti un apkopoti gan katrā dalībvalstī, gan visā reģionā, izceļot arī neparastāko putnu sugu novērojumus, viņa atzīmēja.

Rudenī notiekošās Putnu dienas ir daļa no starptautiskas iniciatīvas - 1993.gadā aizsāktās Eiropas Putnu vērošanas dienu tradīcijas jeb "EuroBirdwatch". To organizē lielākā putnu aizsardzības organizācija pasaulē "BirdLife International", kuru Latvijā pārstāv Latvijas Ornitoloģijas biedrība (LOB), sacīja Semerova.