Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Izklaide

Kurš seriāla "Staigājošo miroņu" varonis ir izdzīvojis visilgāk?

© AFP / Scanpix / LETA

Populārā zombijsāga "Staigājošie miroņi" uzsāk desmito sezonu. Tie seriāla varoņi kuri bija sākumā, visticamāk, vairs nebūs dzīvi sāgas nobeigumā. Tādēļ ir interesanti noskaidrot, kurš varonis postapokaliptiskajā pasaulē ir izdzīvojis visilgāk?

79 sērijas - Gabriēls Stoks (Sets Džiljamss)

Zombijsāgas pirmsākumos šķita, ka nelielās Atlantas draudzes priesteris Gabriēls Stoks, kas nekad nebija turējis rokās ieroci, neizdzīvos pat piecas minūtes. Taču tēvs Gabriēls izdzīvoja, pat izveidoja neticami emocionālu saikni ar Nīganu. Vēlāk viņš pievienojās Rikam Graimsam un kļuva par svarīgu grupas locekli. Pēc Glābēju sakaušanas Gabriēls kļuva par padomnieku Aleksandrijā un uzsāka attiecības ar Rositu.

Tagad Gabriēlam ir tik liela vara, kādas viņam nav bijis kopš pasaules sabrukuma. Viņš tic pats sev, un viņam tic arī kopienas. Garīdznieks draudzējas ar Rositu, audzina viņas mazuli kopā ar Sidiku un Eiženu. Taču tad, kad nežēlīgā Čukstētāju līdere Alfa "pievilks skrūves", Gabriēlam nāksies risināt morālas problēmas un meklēt rokā savu līdzcietību.

81 sērija - Glens Rī (Stīvens Jeuns)

Ja atceramies, tad "Staigājošo miroņu" 6.sezona noslēdzās ar to, ka Nīgans ar savu beisbola nūju Lusilu kādu smagi piekauj. Nākamās sezonas sākumā izrādījās, ka ar nejauša skaitāmpantiņa palīdzību Nīgans par upuri bija izvēlējies Abrahamu. Taču tad neizturēja Derila Diksona nervi, viņš ļaundarim iesita, un par sodu Nīgans nogalināja arī Glenu. Tas bija neticami asiņaini. Glens un Ābrahams tika apglabāti Hiltopā.

Bijušais picu piegādātājs Glens uzreiz pēc zombiju sērgas uzliesmojuma izglāba Rika Graimsa dzīvību un palīdzēja viņam atrast sievu Loriju un dēlu Karlu. Heršela fermā viņš iemīlējās Megijā, viņi bija kopā līdz brīdim, kamēr Nīgana vadītie glābēji sagūstīja vairākus cilvēkus no Rika vadītās grupas.

84 sērijas - Eižens Porters (Džošs Makdermits) un Rosita Espinoza (Kristiāna Seratosa)

Kad skatītāji pirmo reizi satika Eiženu, viņš apgalvoja, ka zina, kā apturēt zombiju uzbrukumu uz visiem laikiem. Abrahams un Rosita viņam palīdzēja nokļūt Vašingtonā, taču, protams, izrādījās, ka tie ir meli, kas pagļēvā Eiženaprāt ļautu viņam paglābties. Šis piedzīvojums gandrīz maksāja Abrahama dzīvību, taču Aleksandrijā viņi salīga mieru.

Eižens vienmēr meklē drošāko ceļu izdzīvošanai. Porters jūtas vientuļš un joprojām ir iemīlējies Rositā, neskatoties uz to, ka viņai ir izveidojušās attiecības ar Gabriēlu un Sidiku. Viņš analizē savas attiecības ar Rositu tikpat enerģiski, cik rada problēmas kopienām. Un abos šajos stāstos ir iesaistīti daudz cilvēki, tādēļ viņa lēmumi var mainīt daudz ko.

Pragmatiskā Rosita ir Abrahama grupas locekle. Kad Nīgans nogalina Abrahamu un Spenseru, Rosita zvēr atriebties, taču pārdomā, redzot Sašas uzupurēšanos. Tagad Rosita ir dāvājusi dzīvību meitenītei Soroko. Un tā ir visa viņas dzīve. Rosita mācās saprast, ka bērna audzināšanai ir nepieciešama kopiena, vienlaikus viņa meklē līdzsvaru starp karotāju ikdienu (viņa ir prasmīga kareive) un līdz šim neierasto mātes lomu.

87 sērijas - Tara Čemblera (Alana Māstersone)

Bijusī policijas akadēmijas studente Tara ir viens no dažiem tēliem, kura sākumā nebija komiksu sērijā, pēc kuras motīviem ir tapusi zombijsāga "Staigājošie miroņi". Viņa palīdzēja Glenam meklēt Megiju, pievienojās Abrahama grupai un vēlāk Rikam. Tara ir lesbiete, optimistiska, sirsnīga, ārkārtīgi sargā visus apkārtējos. Aleksandrijā viņa nodarbojās ar pārtikas apgādi un uztur labas attiecības ar Glenu, Rositu un Eiženu. Pēc kara ar Glābējiem Tara pārceļas uz Hiltopu, pēc Megijas aiziešanas kļūst par Jēzus labo roku un pēc viņa nāves pārņem kopienas vadību. 9.sezonā Taru nogalina Čukstētāju līdere Alfa, viņas galva parādās uz viena no mietiem, kur Čukstētāji izliek savas trofejas.

109 sērijas - Karls Graimss (Čandlers Rigss)

Rika Graimsa un Lorijas dēlam Karlam uz savas ādas nācās izjust visu postapokaliptiskās pasaules brutalitāti. Pārceļoties uz dzīvi Aleksandrijā, viņš emocionāli it kā nomierinās. Kad zombiji iebrūk pilsētā, nejauša lode traumē zēna labo aci. Karojot pret Nīganu, Karls izdomā ielavīties Svētnīcā un nelieti nogalināt. Taču galu galā abi sadraudzējas, Nīgans ir ļoti pārsteigts par Karla apņēmību un bieži salīdzina viņu ar tēvu. Nīgans izmanto zēnu, vēloties aizkavēt Karalistes, Hiltopas un Okeansaidas apvienošanos karā pret Glābējiem. Karlu sakož zombijs, viņš uzraksta vēstules ģimenei un draugiem, pēc tam klusi mirst.

112 sērijas - Mišona (Danaja Gurira)

Mišona ir atjautīga un pašpietiekama izdzīvotāja, kura prot apieties ar katanu un izveidot ciešas attiecības ar sev simpātiskiem cilvēkiem. 2.sezonā viņa izglāba Andreas dzīvību cīņā pie Heršelu fermas, pēc tam pievienojās Rika Graimsa grupai un… iemīlējās Rikā. Aleksandrijā abi nolēma veidot kopīgu nākotni un audzināt Rika meitiņu Judīti. Sešus gadus pēc Rika nāves viņa ir uzņēmusies Aleksandrijas vadību un audzina gan Judīti, gan abu kopējo dēlu Er Džī Graimsu. Mišona ir ārkārtīgi piesardzīga pret visiem, kas atrodas ārpus Aleksandrijas, tādēļ starp šo un pārējām kopienām ir izveidojusies pamanāma plaisa.

Mišonas uzskati ir mainījušies, sākot no atbalsta pilnīgai neatkarībai līdz pesimistiskam cīnītājam un ticībai cilvēces nākotnei, taču vienmēr tie ir balstījušies apziņā par to, kas nāks par labu viņas ģimenei un kopienām. Mišona zina, patlaban visu nosaka Alfa un pārējiem pagaidām ir jāievēro viņas noteikumi, jo atriebība visus nogalinās. Viņa vēlas mazināt Alfas varu un māca Judītei, kā stratēģiski uzbrukt ienaidniekam.

Jaunajā sezonā izveidosies attiecības starp Mišonu un karali Ecehiēlu (Harijs Peitons). Taču Mišona kādā brīdī pazudīs, jo aktrise Danaja Gurira šovasar paziņoja, ka šīs sezonas laikā seriālu atstās, lai sāktu darbu pie seriāla "Amerikāniete".

113 sērijas - Megija Grīna (Lorīna Koena)

Megija, Heršela Grīna meita, iepriekšējā sezonā aizgāja no Hiltopas, lai kopā ar Džordžiju (Džeina Atkinsone) pētītu civilizācijas atjaunošanu. Tas notika vienā sērijā ar Rika Graimsa savainošanu, tādēļ, iespējams, šī epizode varēja palikt nemanīta. Megijas lomas atveidotāja Lorīna Koena aizgāja, lai kļūtu par ABC jauna seriāla "Viskija kavalieris" zvaigzni. Taču seriāls ir pārtraukts, un gaisā virmo ideja par to, ka aktrise (un Megija) varētu atgriezties zombijsāgā. Tiesa, pagaidām nekādas konkrētas informācijas nav.

Pirms aiziešanas Megija bija Hiltopas līdere, kas savu darbu darīja tik labi, cik vien spēja. Lai līdz tam nokļūtu, viņai nācās ilgi cīnīties ar iepriekšējo kopienas līderi, aroganto Gregoriju. Iepriekš Grīna bija precējusies ar Glenu, kuru nogalināja Nīgans. Megija skaļi protestēja pret Rika Graimsa lēmumu Nīganu nevis nogalināt, bet gan ieslodzīt uz mūžu cietumā. Tiesa, pēc laika apmeklējot ļaundari cietumā, viņa redz, ka Nīgans ir salauzts un no tirāniskā terorista, ka reiz nogalināja Megijas vīru, ir atlikusi vien ēna.

120 sērijas - Riks Graimss (Endrjū Linkolns)

Bijušais šerifs un Aleksandrijas kopienas līderis Riks Graimss deviņas sezonas bija tēls, ap kuru zombijsāgā vijās teju visi svarīgākie notikumi. Kaut arī "Staigājošo miroņu" producenti vienmēr uzsver, ka neviens varonis nevar justies drošs par savu nākotni, tomēr reti kurš no faniem gaidīja, ka skatītāju iemīļotais Riks reiz pametīs seriālu. Līdz brīdim, kad aktieris Endrjū Linkolns pieņēma lēmumu lielāku uzmanību veltīt savai ģimenei. Izrādās, viņš par pārmaiņām sācis domāt brīdī, kad seriālā tika nogalināts Rika dēls Karls.

Starp citu, tīri tehniski Riks nav miris. Skatītāji pēdējo reizi vēl dzīvo Graimsu redzēja brīdī, kad viņš, smagi ievainots, tika iecelts helikopterā. Lidaparāts uzradās sazin no kurienes un aizdevās nezināmā virzienā. Medicīniskā aprīkojuma klātesamība nozīmē, ka Riks varētu būt nokļuvis aiz Sadraudzības sienām. Un varbūt ir dzīvs, lai atgrieztos kaut kad nākotnē. Tiesa, ir skaidrs, ka Linkolns Graimsu atveidos vairākās filmās.

128 sērijas - Kerola Peletjē (Melisa Makbraida)

Nav brīnums, ka Kerolai ir izdevies izdzīvot tik ilgi, jo viņa ir viena no seriāla spēcīgākajām un izturīgākajām varonēm. Peletjē ir izdzīvotāja. Viņa ir gatava darīt visu, lai pati un apkārtējie būtu drošībā, pat ja ir jānošauj potenciāli bīstama, maza psihotiska noskaņojuma pārņemta meitenīte. Jau pirms zombiju apokalipses viņa bija "iestrēgusi" vardarbīgā laulībā, tādēļ var teikt, ka par savu ādu viņa ir cīnījusies vienmēr. Kerolai izdevās "salīmēties" kopā pēc meitiņas Sofijas nāves 2.sezonā, pat izveidot auglīgu laulību ar Ecehiēlu. Taču 9.sezonā Čukstētāji nogalināja abu dēlu Henriju, un šo zaudējumu sievietei pārdzīvot ir grūti.

Henrija nāve turpina Kerolu plosīt un vajāt, tādēļ, lai aizsargātu sevi, viņa Ecehiēlu pamet. Sieviete vēlas noslēgties no visiem un visa, un atriebties mātei, kura atņēma viņas bērnu. Ko Kerola var izdarīt, lai dvēselē atgrieztos miers un pagātnes notikumi nogrimtu aizmirstībā? Kā šī rīcība ietekmēs cilvēkus, kurus viņa mīl? Jā, jau ir zināms, ka jaunajā sezonā Kerolai izveidosies attiecības ar Derilu Diksonu.

129 sērijas - Derils Diksons (Normans Rīduss)

Pēc Endrjū Linkolna aiziešanas Derila Diksona atveidotājs Normans Rīduss ir zombijsāgas galvenā zvaigzne. Viņš gan iepriekš ir teicis, ka ar Derila tēlu neplāno ieņemt Rika Graimsa vietu. Tuvais Rika draugs un sabiedrotais, Diksons ir skatītāju ļoti iemīļots "Staigājošo miroņu" varonis, reiz kāds fans pat ir teicis, ka rīkos nemierus, ja Derils mirs. Tas patiešām būtu skumji, it īpaši tādēļ, ka viņš kompanjonos ir dabūjis suni.

Protams, izdzīvošanas meistars Diksons saprot visu, kas ir sastrādāts iepriekšējās cīņās, un viņam nav ilūziju par to, ka izdzīvošanai vēl būs jāpaveic briesmīgas lietas. Derils ir klusētājs, taču viņa raksturs labi atklājas spriedumos par kaujām, izlūkošanu, komandieriem darāmajos darbos. Lai arī Derils savā būtībā ir vientuļš vilks, viņš ir bezgala uzticīgs saviem tuvākajiem. Diksons raizējas par Kerolu, par viņas bēdām un dusmām. Bet vienlaikus viņš jūt pienākumu pret kopienām, ko pastiprina Čukstētāju izvirzītie noteikumi. Vai Derils pieņems jauno realitāti, vai arī metīsies prom ar sprostā turēta dzīvnieka izjūtām?

Zombijsāgas "Staigājošie miroņi" jaunās, 10. sezonas sērijas kanālā FOX skatāmas pirmdienās, no 7. oktobra plkst. 22.00!