Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Izklaide

"Palladium" uzstāsies poļu skandālisti "Behemoth"

© Publicitātes foto

Šo ceturtdien, 3. oktobrī, smagās mūzikas cienītāju ceļš vedīs uz koncertzāli “Palladium”: pēc 14 gadu pārtraukuma ar koncertu Latvijā atgriežas viena no skandalozākajām un iespaidīgākajām mūsdienu grupām “Behemoth”.

Grupa “Behemoth” dibināta 1991. gadā Polijas pilsētā Gdaņskā. Kopumā tā izdevusi 11 studijas albumus, plašāku atpazīstamību gūstot ar albumiem “Demigod” (2004), “The Apostasy” (2007) un “Evangelion” (2009), taču kritiķi visaugstāk novērtēja viņu 2014. gadā izdoto ierakstu “The Satanist”, par kuru poļi saņēma vairākus apbalvojumus, tostarp žurnāla “Metal Hammer” gada albuma titulu.

Pašlaik šī grupa ir viena no pieprasītākajām blekmetāla grupām visā Eiropā. "Behemoth“ ar savu ekstremālo mūziku un okultiskajām tēmām izpelnījušies fanu tūkstošus visā pasaulē, taču jau no savas pastāvēšanas pirmsākumiem pamanās arī iekulties neskaitāmos skandālos. Piemēram, pirms desmit gadiem grupas līderis Adams Darskis jeb Nergal pat nonāca tiesas priekšā par kādā koncertā paveikto Bībeles saplēšanu un baznīcas nosaukšanu par kriminālu sektu, tomēr tika attaisnots, jo tiesnesis to atzina par "mākslas formu", ko pilnībā izskaidro grupas “Behemoth” estētiskā koncepcija… Pie mums grupa atrādīs savu pērn oktobrī izdoto albumu “I Loved You at Your Darkest”, kas cita starpā Amerikas topā ierindojās 85. vietā - šāda stila grupai no Austrumeiropas tas ir vairāk nekā atzīstams panākums. “Šī tūre ir mūsu vislielākais šovs, kur mēs pārsteigsim ar scenogrāfiju un jaunu programmu. Kopā ar mums būs arī laba kompānija. Nepalaid garām, nāc un piebiedrojies!”, aicina Nergal.

Iesildītāju lomā šajā koncertā būs poļu “death metal” grupa “In Twilight`s Embrace”, norvēģi “Whoredom Rife” un šveiciešu avangarda projekts “Zeal & Ardor”. Par pēdējiem ir vērts pastāstīt mazliet sīkāk, jo, piemēram, Lietuvā pēc uzstāšanās festivālā “Devilstone” tieši viņu dēļ biļetes uz “Behemoth” koncertu pērkot daudz aktīvāk, nekā pašu poļu dēļ. Proti, šīs grupas līderis Manuels Ganjē cenšas savā mūzikā savietot nesavietojamo, tas ir, apvienot diametrāli gandrīz pretējus žanrus, līdz ar to vienas kompozīcijas ietvaros var notikt stilistiskās svārstības amplitūdā no gospeļiem un “shoegaze” līdz pat blekmetālam, turklāt tādā pat amplitūdā svārstās arī vokāls. Pērn “Zeal & Ardor” izdeva plati “Stranger Fruit”, ko kritiķi nodēvēja par 21. gadsimta mūzikas reālāko atspoguļojumu, jo albums pilnībā likvidē robežas starp žanriem un jēgu to iedalījumam vispār. Jāpiebilst, ka šveicieši rada arī interesantus un konceptuālus videoklipus - par to katrs var pārliecināties vietnē YouTube.