Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Izklaide

Interesanti fakti: katru dienu savos telefonos noritinām 180 metrus

© Pixabay

Mūsdienu cilvēka dzīve nav iedomājama bez regulāras ielūkošanās viedtālruņa ekrānā. Šis ir tas gadījums, kad ieraduma spēks ir izmērāms: "OnePlus" apkopojis amizantākos eiropiešu ekrānu ritināšanas paradumus, un, izrādās, tos iespējams izteikt simtos metru!

OnePlus pētījums* atklāj, ka daži eiropieši vismaz pusi darba dienas jeb vairāk nekā četras stundas pavada, iegrimuši tālrunī. Vidēji eiropietis katru dienu 62 minūtes slidina viedtālruņa ekrānu. Tas nozīmē, ka satura ritinātājs vidēji veic 180 metru distanci tikai ar roku pirkstiem, bet paši ekstrēmākie ritinātāji sasniedz pat 700 metrus dienā, kas pielīdzināms Vanšu tilta šķērsošanai.

Īkšķis vai rādītājpirksts, Facebook vai Instagram?

Puse eiropiešu dod priekšroku ritināšanai ar rādītājpirkstu, savukārt 35% aptaujāto izmanto īkšķus. Pārsteidzoši, bet 5% aptaujāto ritināšanai izvēlas citus līdzekļus, nevis pirkstus.

Vairums ritinātāju visvairāk laika pavada Facebook (53%), Instagram (27%) un ziņu portālos (23%). Lietotāji atzīst, ka ne vienmēr telefonā pavadītais laiks ir vērtīgi un mērķtiecīgi pavadīts. Tieši otrādi - vairāk nekā puse jeb 59% respondentu atklāj, ka nemeklē neko konkrētu, bet 2% regulāri pārskata iepazīšanās aplikācijas.

“Viedtālruņa ekrāns ir logs uz cilvēku savstarpējo mijiedarbību - vai tās būtu jaunākās ziņas, vai dalīšanās ar nozīmīgiem dzīves brīžiem, vai pat iepazīšanās un flirts. Tāpēc 90 Hz ekrāns ir kļuvis par viedtālruņu standartu, jo cilvēki nekad iepriekš nav pavadījuši tik daudz laika savos telefonos,” skaidro OnePlus pārstāvis Somijā un Baltijas valstīs Tomass Lampens (Tuomas Lampen).

Katrs ceturtais izmanto telefonu tualetē

Pētījums liecina, ka eiropiešiem patīk darīt vairākas lietas vienlaikus, piemēram, ritināt telefonu, skatoties televizoru (45%), ēdot (18%) vai izmantojot tualeti (25%). Taču nereti viedtālrunis novērš uzmanību arī no nopietnākām nodarbēm - piektā daļa eiropiešu atzīst, ka visbiežāk tālruņa saturu pārskata skolā vai darba vietā (20%).

No pētījumā pārstāvētajām tautībām par visčaklākajiem satura ritinātājiem uzskatāmi itāļi un somi, kas dienā pieveic attiecīgi 263 un 227 metrus garas distances, bet vismazāk laika šādai nodarbei atvēl dāņi. Salīdzinājumam - itāļi ik dienas ritina divas reizes vairāk tālruņa satura nekā dāņi, kuru rezultāts ir 133 metri.

“Neatkarīgi no tā, kur, kad un kā katrs lietotājs izvēlas pārskatīt saturu telefonā, svarīga ir pēc iespējas labāka lietotāja pieredze. Vairums telefonu ražotāju šobrīd piedāvā 60 Hz ekrānus, bet OnePlus viedtālruņu 90 Hz ekrāns nozīmē, ka attēls tiek biežāk atjaunots, padarot ritināšanu daudz patīkamāku un kvalitatīvāku,” komentē Tomass Lampens.

*OnePlus pētījums veikts 2019. gada septembrī, aptaujājot 9 000 respondentu astoņās valstīs.