Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Izklaide

TV seriāls “Draugi” svin 25. jubileju: fakti, kurus, iespējams, nezināji

© AFP/ SCANPIX/LETA

Gandrīz pirms 25 gadiem, 1994. gada 22. septembrī, kanālā NBC tika pārraidīta pirmā seriāla “Draugi” sērija, kas uz mūžiem mainīja amerikāņu komēdijseriālu žanru. Seriāls pārvērta sešas zvaigznes – Dženifera Anistone, Kortnija Koksa, Līza Kudrova, Mets Leblāns, Metjū Perijs un Deivids Švimmers – par vieniem no vislabāk apmaksātajiem aktieriem televīzijas vēsturē!

  1. ASV komēdijseriāls "Draugi" noslēdzās gandrīz pirms 15 gadiem un, saskaņā ar ikgadējo jauniešu mediju lietošanas paradumu aptauju, tas joprojām ir viens no populārākajiem TV seriāliem Lielbritānijā dzīvojošo jauniešu vidū.
  2. Seriālam “Draugi" ir 10 sezonas, 236 sērijas ar vidējo sērijas ilgumu aptuveni 25 minūtes. Visu sēriju noskatīšanās bez pārtraukumiem aizņems aptuveni 85 stundas. Ja aiziesiet prom no darba un skatīsieties "Draugus" astoņas stundas dienā, tad noskatīsieties to aptuveni divu nedēļu laikā.
  3. Seriāla zvaigznes par vienu trešās sezonas sēriju saņēma 75 000 ASV dolāru, 85 000 ASV dolāru par sēriju ceturtajā sezonā, 100 000 $ piektajā sezonā, 125 000 $ sestajā sezonā, 750 000 $ septītajā un astotajā sezonā, 1 miljonu ASV dolāru par sēriju devītajā un desmitajā sezonā, kā rezultātā Anistone, Koksa un Kudrova kļuva par pasaulē visaugstāk apmaksātajām TV aktrisēm televīzijas vēsturē.
  4. Pēc seriāla beigām 2004. gadā aktieri sāka saņemt daļu no seriāla peļņas. Visi seši aktieri - Dženifera Anistone, Kortnija Koksa, Līza Kudrova, Mets Leblāns, Metjū Perijs un Deivids Švimmers - saņēma 2% no seriāla kopējās peļņas, kas naudas izteiksmē bija aptuveni 20 miljoni ASV dolāru katram aktierim gadā.
  5. Televīzijas populārākā komēdijseriāla "Draugi" pēdējo sēriju ASV noskatījās vairāk par 52,5 miljoniem skatītāju, kas ir ceturtais lielākais seriāla pēdējās sērijas skatītāju skaits, kā arī šis seriāls bija viena no visvairāk šajā gadā skatītajām televīzijas pārraidēm.
  6. Šis seriāls tika pārraidīts vismaz 56 pasaules valstīs.
  7. Vairākas valstis, piemēram, Indija, Lielbritānija un ASV, mēģināja atkārtot seriāla "Draugi" panākumus, veidojot līdzīgus seriālus. Neviens no tiem neguva panākumus.
  8. NBC pārraidīja seriālu "Draugi"desmit gadu garumā, kuru laikā seriāls guva iespaidīgāko un garāko viesaktieru sarakstu televīzijas seriālu vēsturē: Helēna Hanta, Brūss Vilis, Robins Viljams, Rīza Viterspūna, Fērdžija, Džūlija Robertsa, Breds Pits, Žans Klods Vandamme, Džordžs Klūnijs, Bens Stillers, Sjūzana Sarandona, Gerijs Oldmens, Vinona Raidere, Šons Pens, Aleks Boldvins, Kristīna Apelgeita, Denijs Devito, Hjū Lorijs, Dakota Faninga, Čārlijs Šīns un daudzi citi aktieri.
  9. Saskaņā ar izdevumu Entertainment Weekly, seriāls "Draugi" ieņem 4. vietu dārgāko ASV seriālu sarakstā.
  10. Izdevums Hollywood Reporter aptaujāja vairāk par 2800 ar izklaides nozari saistītu cilvēku, tai skaitā aktierus, režisorus un producentus, uzdodot jautājumu par mīļāko TV seriālu, un aptaujas rezultātā tika noskaidrots, ka "Draugi" ieņem pirmo vietu TOP 100 mīļāko TV seriālu sarakstā.
  11. Visi seši galvenie aktieri filmējās katrā seriāla sērijā, padarot seriālu "Draugi" par vienīgo seriālu pasaulē, kura galveno aktieru sastāvs 10 gadu, 10 sezonu un 236 sēriju laikā nav mainījies.