Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Izklaide

Aicina svinēt Baltu vienības dienu

© f64

Šovakar - baltu vienības dienas priekšvakarā -, taverna Zobens un Lemess aicina uz kopā būšanu pasākumā, kas vakara gaitā no viduslaiku spēlēm un neformāla priekšlasījuma par notikumiem zemgaļu pilskalnos 13. gadsimtā pārtaps koncertā.

Turpinot jau iedibināto praksi rīkot āra pasākumus, zobenkrogs aicina uz tematisku pasākumu, kas sabalsojas ar Baltu vienības dienas ideju stiprināt Latvijas un Lietuvas saites un kultūru mijiedarbību.

«Pasākuma ieskaņā vēstures rekonstrukcijas interesenti varēs vērot seno baltu karavīru cīņu paraugdemonstrējumus, būs arī ieroču stends ar seno bruņu un ieroču kopijām. Visu drīkstēs pamērīt un aptaustīt!» aicina biedrības Exercitus Rigensis vadītājs Juris Nečajevs. «Arī skatītāji būs aicināti piedalīties cīņās, bet ar tā sauktajām ieroču maigajām kopijām. Tos, kam prāts stiprāks par dūri, īpaši aicinām izmēģināt roku viduslaiku spēlēs. Dalībniekus ceram ieraudzīt arī veiklības stafetēs, dūšīgajiem apsolām iespēju iedzīvoties arī kādā balvā.»

Vēsturnieku aprindās ir dažādi skatpunkti par pašu Saules kauju un faktiskajiem tās apstākļiem, tajā skaitā 1236. gada septembrī notikušās Saules kaujas atbilstību baltu vienotības ideālam. Lai nu kā, tā bija smags trieciens Zobenbrāļu ordenim un ietekmēja Baltijas krusta karu procesu, savukārt šodienas cilvēkam ir brīva izvēle atsaukties atceres dienas simboliskajam aicinājumam - spēcināt Latvijas un Lietuvas iedzīvotāju attiecības. Savukārt par Z&L viss ir skaidrs: šogad krogs nosvinēja divu gadu jubileju, tas cieši saistīts ar brīvdabas festivālu Zobens un Lemess, tā gaisotni un publiku, vienkopus pulcējot gan alternatīvas mūzikas smagākā gala klausītājus, gan citādi domājošos.

Ja par muzikālo sadaļu sestdien, tad tā būs gana interesanta: uzstāsies elektroakustiskais etnoduets Biruta Ozoliņa un Uģis Prauliņš, folkroka grupa Symbolic un grupa no Lietuvas Lietis Band, ko latvju zemē plašāka publika iepazina pirms Lucavsalā nupat notikušās metāloperas Kurbads. Ieeja par ziedojumiem! Kas būs veltīti mūziķu honorāriem

http://news.lv/Neatkariga_Rita_Avize_Latvijai/2019/09/19/aicina-svinet-baltu-vienibas-dienu