Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide

RECENZIJA: Izlase "Sviests 8"

© Publicitātes foto

Ik pa pāris gadiem pirms Jāņiem jeb uz etnomūzikas festivāla “Sviests” norises laiku tiek apkopota atbilstoša nosaukuma postfolkloras dziesmu izlase, kas gan nenozīmē, ka to var klausīties tikai ap saulgriežiem – laba folklora ir laba folklora jebkurā gadalaikā.

Lai gan vārdu savienojumam “pilnīgs sviests” šo laiku leksikā ir nievājoša nozīme, izlases apkopotāji no Kultūras menedžmenta centra "Lauska" liek priekšā pavisam citu skaidrojumu. “Sviests - tā ir tīra manta, labākais, ko var pagatavot no piena. Mūsu margarīna laikmetā aicinām atgriezties pie laika pārbaudījumu izturējušām, īstām vērtībām, kuras varam baudīt un ar kurām lepoties. Sviests tradicionāli tiek iegūts čaklā un rūpīgā darbā, kuļot pienu un krējumu, kamēr atdalās nevajadzīgais un paliek tikai vērtīgākais. Tāpat arī mūzikas grupas, kuras spēlē “Sviestā”, pēta un vētī seno, tradicionālo mūziku un kuļ un kuļ, kamēr atdalās pats vērtīgākais un rodas tajā brīdī aktuālais un pilnīgi nedzirdētais.” Pēc skaita astotajā “Sviestā” uzsvars ir likts uz aizvien pieaugošā tendence sadarboties ar citu valstu etnomūzikas pārstāvjiem, kas ir modē visā pasaulē. “Albumā atradīsim vairākus skaņdarbus, kuros kopā ar latviešu mūziķiem darbojas arī citu zemju mākslinieki, sapludinot latviešu, ainu, lietuviešu, itāļu un austriešu tautas mūzikas mantojumu spēcīgā, priecīgā un dziļā pasaules mūzikas straumē. Tas norāda, ka latviešu tradicionālā mūzika aizvien biežāk iziet tautās un saspēlējas ar visdažādākajām cittautu tradīcijām,” norāda izdevēji. Kopumā divi desmiti skaņdarbu, kurus izpildījuši tādi pazīstami etnomūzikas vārdi kā “Iļģi”, “Auļi”, “Saucējas”, “Lata Donga”, “Laiksne”, Ansis Jansons, “ImantaDimanta un draugi”, “ZeMe”, “Rāva” un daudzi citi.

PAR. Patīkami, ka izlases apkopotāji parūpējušies arī par izglītojošo materiālu, proti, no noformējuma viedokļa minimālistisku CD bukletu ar plašu un visaptverošu aprakstu par izlasē sastopamajiem māksliniekiem, turklāt gan latviešu, gan angļu valodās. No kopdarbības projektiem labu toni uzdod jau “Sviesta” pirmā kompozīcija "Atuy so kata", kas tapusi ainu tautas vokālista un tradicionālā stīgu instrumenta tonkori spēlētāja no Japānas Oki Kano sadarbībā ar lietuviešu dziedātāju Lauritu Peleniūti un pašmāju kokles virtuozi Laimu Jansoni - trio saucas “LOL”, trijotne savulaik sastapusies tepat Rīgā, pasaules mūzikas festivālā "Porta". Ļoti interesants ir arī “Almerlied huidirdio” - bungu un dūdu grupas "Auļi" kopdarbs ar austriešu jodelētāju Albīnu Paulusu, tikai nav saprotams, vai tas vairāk krīt uz nerviem vai patīk… Ļoti veiksmīgs kopdarbs ir sanācis

tradicionālās dziedāšanas ansamblim "Saucējas", kuras sadziedājušās ar sicīliešu etnomūzikas trio "Oi Dipnoi" - daudzbalsīgi dziedātā Kurzemes tautasdziesma "Maģa, maģa ābelēna" ar itāļu etnodžeza danci nudien silda sirdi! Taču paši labākie tomēr ir pašmāju ražojumi: “Lata Donga” jaudīgā dziesma “Ūsiņš” un “ImantaDimanta un draugi” rotaļīgi izpildītā “Pitraga vējš”. No eksperimentālā folka varētu atzīmēt projekta "Līgas pH3" skaņdarbu “Pelīte”, kurā, tāpat kā pārējos šī projekta darbos, skaņas dažādību rada postmetāla grupas "Tesa" ģitārists Kārlis Tone.

PRET. Latvieši bez skumšanas nekādi nevar: pat tik dzīvespriecīgā izlasē pašā vasaras vidū atradusies priecīgajiem Līgo svētkiem veltīta dziesma, kas pēc savas noskaņas mudina doties ielēkt Daugavā vai vismaz gulties uz tramvaja sliedēm - dueta "Balssbalss" dziesmas "Līgo", kas piepušķota ar bītboksu, taču tas arī ir vienīgais tās pluss. Līdzīgās noskaņās ir arī, piemēram, postfolkloras grupas “Saule i tuvāk” izpildītā “Aiz ezera”, bet šo dziesmu ar lielu piespiešanos tomēr var atzīt par skaistu. Savukārt par grupas “Banga” izpildīto “Gaigaliņa” to gan nevarētu teikt… Šīs izlases noslēdzošā daļa vispār iekrāsota drūmos toņos, it īpaši izceļoties grupai “Rāva”. Taču tā vēl būtu pusbēda: ņemot vērā to, ka šo etnomūzikas apkopojumu noteikti klausīsies arī ārpus mūsu zemes robežām, izlases veidotājiem gribētos ieteikt stingrāk izvērtēt, vai tiešām šajā kompilācijā nepieciešams ievietot tādu zaļumbaļļu repertuāru kā “Kaktu balles muzikantu” izpildīto dziesmu “Vanderzeļļi” - ja nu vienīgi tā te ir tāpēc, lai apliecinātu izlases nosaukumu, jo šis nudien ir pilnīgs sviests… Uz šo apzīmējumu pretendē vēl pāris dziesmas.

Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu “Randoms”.