Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Izklaide

VĒRTS APMEKLĒT. Vegānfestivāls Esplanādē

VEGĀNFESTIVĀLS šogad tiek organizēts īpaši vērienīgs – būs lekcijas un pieredzes stāsti, diskusijas, meistarklases un sporta aktivitātes, kā arī varēs nobaudīt dažādus augu valsts produktu ēdienus © Depositphotos.com

Jau trešo reizi Rīgā notiks vegānfestivāls, kas sestdien, 24. augustā, norisināsies Esplanādē. Tas tiek rīkots, lai iepazīstinātu ar augu valsts produktu un ēdienu daudzveidību, kā arī sniegtu noderīgu informāciju par videi un dzīvniekiem draudzīgu dzīvesveidu.

Festivāla rīkotāji vegānfestivālu pozicionē kā lielākos augu svētkus Latvijā. Un šoreiz tas tiek organizēts īpaši vērienīgs - būs lekcijas un pieredzes stāsti, diskusijas, meistarklases un sporta aktivitātes, kā arī varēs nobaudīt dažādus augu valsts produktu ēdienus.

Apmeklētāji varēs apgūt ēst gatavošanas prasmes piecās meistarklasēs, kurās būs iespējams iemācīties gatavot izdevīgi un videi draudzīgi, veidot savus garšvielu maisījumus, gatavot veselīgās «enerģijas bumbas» un saldumus no augu valsts produktiem.

Kamēr Esplanādē noritēs vairākums festivāla aktivitāšu, LU bibliotēkas Kalpaka bulvārī konferenču telpās notiks izglītojošas lekcijas par vegānismu. Lekcijas aptvers dažādas sabiedrībā aktuālas tēmas - veselību, vegānismu un sportu, vegānismu kā sociālu fenomenu, augu valsts produktu nišu uzņēmējdarbībā, jautājumus par dzīvnieku ētiku un vegānismu ģimenē ar bērniem.

Pat tie, kuri ikdienā ir uz jūs ar vegānismu, šajā festivālā varēs atrast sev ko saistošu, piemēram, apmeklēt lekciju Baltijas jūra - viena no piesārņotākajām jūrām pasaulē. Jo, kā jau jebkurš uzturs, arī augu valsts uzturs nav nodalāms no vides problēmām, tāpēc speciālisti runās par to, kāpēc cilvēku darbības rezultātā mainās jūras ekosistēma un kā dažāda veida ēšanas paradumi ietekmē ūdens kvalitāti. Ikviens ar testa palīdzību varēs pārbaudīt, kādu ietekmi uz Baltijas jūru atstāj caur personīgajiem ikdienas paradumiem. Tiks runāts arī par mistisko palmu eļļu - laba vai slikta? Kāpēc? Kā to atpazīt?

Vegāns ir cilvēks, kas uzturā un ikdienā nepatērē dzīvnieku valsts produktus, atgādina festivāla rīkotāji. Tomēr vegānisma kustība necenšas uzspiest vienu pareizo ceļu, tieši pretēji, vegānisms mudina cilvēkus, cik vien iespējams, samazināt dzīvnieku izmantošanu un ciešanas pārtikas, kosmētikas un apģērba ražošanas procesā.