Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide

"Klusuma festivāls". Uz iekšupvērstu mieru

PRĀTAM UN ĶERMENIM. Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas datiem, ilgstoša saskare ar paaugstinātu troksni var ietekmēt cilvēka garīgo veselību un stresa līmeni. Tāpēc tiek veidota sociāla kustība, kas sevī ietver vairāk laika pavadīšanu ar sevi, kas nepieciešama mūsu garīgajai attīstībai – prātam un ķermenim © Jānis Vecbrālis/ F64 Photo Agency

Piektdien un sestdien, 16. un 17. augustā, Liepājā pie jūras, aizsargājamā piekrastes teritorijā – Dienvidu fortos (Klaipēdas ielā 138) – notiks Klusuma festivāls mūzikas skaņās.

Tā ir īpaši radīta vieta, kur paiet malā no ikdienas pienākumiem un darbiem un kaut mirkli izbaudīt laiku sev - savam prātam un ķermenim, kuriem, lai atjaunotos, laiku pa laikam ir nepieciešams apstāties. Lai šajā straujajā ikdienā pabūtu mierīgi kopā un klusumā ar sevi, festivāla rīkotāji - fonds Šeit un tagad - aicina braukt kopā ar draugiem vai individuāli. Ikvienu, kurš mīl atpūsties, neizmantojot mobilos telefonus, būt ar pieklusinātu savstarpēju komunikāciju, nelietot alkoholu un baudīt mierīgu laiku ar klusiem un akustiskiem notikumiem.

Pasakainu noskaņu festivāla pirmajā dienā (jau no pulksten 15), izpildot mierīgus un akustiskus koncertus, palīdzēs veidot mūziķi - operdziedātāja Inese Galante un komponists, ērģelnieks un pianists Aivars Kalējs, kuri stāstīs romantiskus dvēseles stāstus par mīlestības vareno un visaptverošo spēku, dziedātājs Ralfs Eilands, kurš muzicēs pirms saulrieta starp jūru un Liepājas ezeru, grupa Baraka un saksofonists Deniss Paškevičs, kuri atvērs klausītājiem senāko persiešu kultūru un aicinās klausīties persiešu poēziju džezā, bet pašā vakarā, tuvojoties pusnaktij, sveču gaismās uzstāsies Shipsea, lai ar savu akustiskā koncerta izpildījumu ienestu klātesošajos iekšupvērstu mieru.

Sestdienas rītā no pulksten 10 ar savām dziesmām akustiskā izpildījumā priecēs dziedātājs un dziesmu autors Ainars Mielavs, bet agrā pēcpusdienā viesu uzmanību skatuvei pievērsīs dziedātājas Ievas Akurateres jūtīgais un maigais izpildījums. Viņai sekos ģitārists Kaspars Zemītis, kurš zina: kad ir ko teikt, bet balss klusē, tad sāk dziedāt ģitāra. Jo arī tā var pārtraukt klusumu. Latviešu dziedātāja/kontrtenora Sergeja Jēgera izpildījumā klausītāji varēs baudīt klasiskās mūzikas pērles un latviešu mūziku, bet viesu sirdis ar ģitāru centīsies atkausēt nelabojamais romantiķis Gunārs Meijers. Kādam tas būs pārsteigums. Īstā laikā un pareizā gultnē viņam sekos Kārlis Kazāks, bet Jānis Stībelis speciāli festivālam radītā noskaņā izpildīs populārākās dziesmas un skaņdarbus no sava jaunā albuma Optimists. Klusuma festivāla aranžijā spēlēs arī grupa Triana Park, bet pusnaktī uz akustisko koncertu aicinās Arstarulsmirus, lai draudzīgi un priekpilni paklusētu skaistā vietā un īstajā laikā.

Ejot cauri festivāla teritorijai, varēs sastapt dzeju un instrumentālo mūziku, dažādas meditācijas nodarbības skolotāju pavadībā. Būs darbnīcas - šokolādes mandalu pagatavošana, māla veidošana, ēterisko eļļu un kristālu meditācijas, antigravity nodarbības, iespēja iegūt smadzeņu tīrību ar RigaBrain tehnoloģijām, dabiskās kosmētikas un jogas nodarbības, sausās pirts un hennas rituāli, dabas bibliotēka, zīmēšana brīvā dabā uz molbertiem un daudzas citas nomierinošas aktivitātes prātam un ķermenim.

«Nakšņosim telšu ciematiņā, baudīsim virtuvju piedāvājumus un mierīgu atpūtu pie dabas, sauļosimies, dosimies pastaigās, gulšņāsim šūpuļkrēslos, lai iztukšotos un dotu telpu kam lielākam - paši sev,» aicina Klusuma festivāla rīkotāji, uzsverot, ka bērniem līdz septiņu gadu vecumam ieeja ir bez maksas.