Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Izklaide

"Maska" piedalīsies konkursā "Eirovīzijas koris 2019"

© Dāvis Ūlands/F64

Jau sestdien, 3. augustā, Zviedrijas pilsētā Gēteborgā tiks aizvadīts otrais starptautiskais amatierkoru konkurss Eirovīzijas koris 2019. Latviju tajā pārstāvēs Babītes novada jauktais koris Maska diriģenta Jāņa Ozola vadībā. Latvijas Televīzija sekos kora gaitām konkursa tiešraidē un Kultūras ziņās.

Korim Maska Gēteborgā būs jāsacenšas ar kolektīviem no Beļģijas, Dānijas, Vācijas, Norvēģijas, Skotijas, Slovēnijas, Zviedrijas, Šveices un Velsas. Atšķirībā no konkursa Eirovīzijas koris, kas 2017. gadā tika aizvadīts Rīgā, Gēteborgā uzvarētājs tiks noteikts divās kārtās. Pirmajā kārtā visi desmit kori izpildīs četras minūtes garu a capella priekšnesumu. Pēc tam žūrija apspriedīsies un dalībai fināla kārtā izvirzīs trīs korus. Finālistiem būs jāizpilda īpaši finālam sagatavota četras minūtes gara a capella programma. Uzvarētājus noteiks profesionāļu žūrija. Žūrijas priekšsēdētājs būs britu komponists Džons Raters, kurš darbojās žūrijā jau pirms diviem gadiem Rīgā. Žūrijā būs arī zviedru dziedātāja Katarina Henrisone un «mūsdienu a capella mūzikas tēvs» Dīks Šarons. Konkursa Eirovīzijas koris 2019 uzvarētājs saņems ne vien uzvarētāja titulu, bet arī iespēju nākamgad doties uz Pasaules koru spēlēm Beļģijā.

Neskatoties uz darbīgo jūliju un to, ka koris Maska šobrīd devies savā vēsturē vērienīgākajā turnejā uz Japānu, dziedātāji konkursam ir gatavi. Konkursam sagatavoti divi Lauras Jēkabsones skaņdarbi, kuros mūsdienīgā skanējumā ietverti latviešu folkloras elementi. Pirmajā kārtā Maska izpildīs skaņdarbu Pērkontēvs, kas tika komponēts pagājušajā vasarā notikušajiem Dziesmu kariem un palīdzēja korim iegūt 1. vietu. Ar to koris arī pieteicās dalībai koru Eirovīzijas atlasē. Nacionālās atlases žūrijas pārstāvis diriģents Kaspars Ādamsons pēc atlases atzina, ka kora priekšnesumā jūtams mitoloģisks spēks, ko paspilgtina tautiskā dziedāšanas maniere, kas arī klausītājiem Eiropā ļaus sadzirdēt latvisko tradīciju spēku. Ja koris Maska iekļūs konkursa finālā, viņi izpildīs pirmatskaņojumu - Lauras Jēkabsones Nāc, Dieviņi!.

Uz Gēteborgu Maskai līdzi dosies LTV kultūras žurnāliste Linda Veinberga, kura sekos kora gaitām un būs klāt arī konkursa atbildīgākajos brīžos, lai par visu jaunāko pavēstītu LTV Kultūras ziņās.