Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Izklaide

RECENZIJA: Avicii "Tim"

© Publicitātes foto

Zviedru dīdžejs un producents, elektroniskās deju mūzikas zvaigzne Avicii (īstajā vārdā Tims Berglings) šo pasauli pameta pavisam jauns un slavas zenītā: 2018. gada 20. aprīlī šim puisim bija tikai 28 gadi, kad viņš Omānā labprātīgi šķīrās no dzīves.

Avicii diskogrāfijā bija divi studijas albumi, divas reizes viņš nominēts prestižajai “Grammy” balvai, ieņēma trešo vietu žurnāla "DJ Magazine" pasaules labāko dīdžeju topā utt., tomēr veselības problēmu dēļ viņš jau 2016. gadā (starp citu, togad viņš pabija arī Pērnavā notikušajā "Weekend Festival Baltic") paziņoja par koncertturneju beigšanu.

Vai to dēļ Avicii nolēma padarīt sev galu - ej nu zini… Zviedra pazīstamākās dziesmas ir "I Could Be the One", "Wake Me Up", "Levels" un "Hey Brother". Jā, bet kas tad ir šis te - albums ar nosaukumu “Tim”? Protams, ka kārtējais “pēcnāves albums”, pie kura Avicii esot strādājis pats, atstājis jau praktiski sagatavotu albumu un tikai neesot paguvis to izdot, lai gan 2018. gada aprīlī viņa pārstāvji ziņoja, ka nekādu konkrētu plānu par šāda veida albumu izdošanu nav… Kopumā ducis skaņdarbu, no kuriem lielākā daļa tapusi sadarbībā ar vēl kādu “stāru”. Producentu un dziesmu autoru apvienība izdevusi albumu, kas satur “psihedēlijas, arābu mūzikas, Karību jūras skaņu un daudz kā cita” elementus - tāds ir šī ripuļa oficiālais pieteikums. Jāpiebilst, ka visu peļņu no albuma pārdošanas plānots novirzīt speciālajā Tima Berglinga fondā, kas izveidots, lai palīdzētu cilvēkiem, kas cieš no garīgas rakstura veselības problēmām.

PAR. Lai gan ārzemju mūzikas kritiķi pret šo disku izturējušies ļoti vēsi (“NME” - trīs zvaigznes, “Rolling Stone” - divarpus), gribētos teikt, ka viņiem nav taisnība. Pirmām kārtām dēļ episki superīgā kopdarba ar “Imagine Dragons” dziesmā “Heart Upon My Sleeve”. Otrkārt, dēļ “Fades Away” - dīdžeju klasikas, kas tapusi kopā ar zviedrieti Noonie Bao. Un treškārt - “Excuse Me Mr. Sir”, kopdarbs ar zviedru duetu “Vargas & Lagola”, kas apveltīts ar pavelkošu piedziedājumu. Tas bija Top 3, ejam tālāk, ja precīzāk - atgriežamies pie albuma sākuma, jo šie gabali meklējami tā noslēdzošajā daļā. Noteikti atzīmēšanas vērti ir arī mazliet smeldzīgais singls “SOS” (ar panamiešu izcelsmes amerikāņu reperi Aloe Blacc), ar arābiskiem motīviem apveltītā popdziesma “Tough Love” (ar jau minētajiem “Vargas & Lagola”) un kārtīgais deju klucis “Freak” (ar zviedru dziedātāju Bonn). Paskaitīsim: no albumā iekļautā duča dziesmu izcelt gribētos sešas. Nemaz nav slikti, vai ne?

PRET. Droši vien, ka pats Avicii šo albumu būtu pabeidzis krietni vien noslīpētākā paskatā, un arī dziesmu izkārtojums droši vien būtu pavisam cits - diez vai “Peace Of Mind” un “Heaven” ir tie pavelkošākie gabali. Kā ir, tā ir.

Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu “Randoms”.