Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Izklaide

VĒRTS APMEKLĒT! Pirms simt gadiem Liepājā

© Edgars POHEVIČ

Šonedēļ, no 27. līdz 29. jūnijam, Liepājā norisināsies vēsturisku notikumu rekonstrukcija – Kuģa «Saratov» sagaidīšanai Liepājā – 100. Šis ir Latvijas valsts simtgades pasākums, kurā godinās notikumus pirms simt gadiem, kad Liepāja bija kļuvusi par Latvijas valsts pagaidu valdības mītnes vietu.

Notikumu rekonstrukcijā piedalīsies Liepājas teātra aktieri, kuri atveidos pagaidu valdību, bet viņu sagaidītāju «lomās» būs vairāk nekā 200 liepājnieku - skolēnu un brīvprātīgo ugunsdzēsēju, savukārt Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas kadeti atveidos latviešu zemessargus. Notikumu rekonstrukcijas tērpu māksliniece ir Sandra Sila, režisore - Maija Kalniņa. Tā kā kuģis Saratov līdz mūsdienām nav saglabājies, pagaidu valdības nokāpšana no kuģa tiks apspēlēta simboliski. Tiek uzskatīts, ka Kārļa Ulmaņa vadītās Latvijas pagaidu valdības nokāpšana no tvaikoņa Saratov nostiprināja jaundibinātās Latvijas valsts faktisko neatkarību. 1919. gada pirmajā pusē Latvijas teritorijā saimniekoja gan Andrieva Niedras spēki, gan Stučkas valdība, savukārt Kārļa Ulmaņa vadītā pagaidu valdība, Lielbritānijas un Francijas karakuģu sargāta, no 16. aprīļa līdz 27. jūnijam atradās uz kuģa Saratov pie Liepājas. 27. jūnijā apritēs tieši simt gadi, kopš Latvijas pagaidu valdība varēja izkāpt krastā. Dānijā, Kopenhāgenā 1888. gadā būvētais kuģis (sākotnējais nosaukums Leopold II, kopš 1911. gada - Saratov) reprezentējis dažādas valstis, tas ticis dažādi izmantots (arī kā munīcijas noliktava), bet pagājušā gadsimta divdesmitajos gadus uzskrējis uz sēkļa, un trīsdesmitajos gados - kuģa vraks iznīcināts.

Svētki sāksies 27. jūnijā pulksten 13 ar ekumenisko dievkalpojumu Liepājas Sv. Annas evaņģēliski luteriskajā baznīcā, bet pulksten 18 laukumā pie Muitas mājas sāksies vēsturiskā notikuma rekonstrukcijas iestudējums. Notiks pagaidu valdības simboliska nokāpšana no klāja un iestudējums ar aktieriem un mūzikas kolektīviem. Noslēgumā svētku dalībnieku gājiens virzīsies pa maršrutu Vecā ostmala - Spīķeru iela - Jūras iela - Lielā iela - Valdemāra iela - Čakstes laukums.

Savukārt 28. jūnijā pulksten 20 laukumā pie Muitas mājas izskanēs svētku koncerts Ar prieku un gandarījumu. Kā informē Liepājas pilsētas Kultūras pārvaldes komunikācijas speciāliste Jurita Krūma, koncerta ideja sakņojas Kārļa Ulmaņa runā pēc nokāpšanas no kuģa Saratov. Koncertā piedalīsies Latvijas Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestris, jauktais koris INTIS, pavadošā grupa, kā arī plašs Liepājas un viesu ansamblis (mūzikas grupa Skyforger, dziedātāja Ieva Akurātere, mūziķis Ivo Fomins u.c.). Pasākuma ietvaros Liepājā viesosies mūziķu un skatuves mākslinieku kolektīvi no vēsturiski sabiedrotajām valstīm, piemēram, dūdu un bungu grupa no Skotijas un ielu teātris no Francijas. Dienas izskaņā pie Muitas mājas - zaļumballe 20. gadsimta sākuma noskaņās.

Svētku noslēdzošajā dienā, 29. jūnijā, visas dienas garumā laukumā pie Muitas mājas un Liepājas vēsturiskajos kvartālos norisināsies pasākumi ģimenēm un bērniem Pirms 100 gadiem Liepājā. Ikviens varēs piedalīties radošajās darbnīcās un tradicionālās 20. gadsimta sākuma spēka un veiklības atrakcijās, būs dažādas teatrālas izdarības, muzicēs kapela, bet uz skatuves uzstāsies kolektīvi no ārvalstīm un pašmāju mūziķi. Dienas noslēgumā Liepājas olimpiskajā centrā izskanēs Kurzemes dziesmu svētki.