Klāt vasaras saulgrieži! Uzzini, kur šodien tie Vidzemē tiks svinēti

© f64

Šodien, kad ir gada garākā diena un īsākā nakts, Vidzemē daudzviet svinēs vasaras saulgriežus.

Turaidas muzejrezervāts aicina savus jāņabērnus ģērbties tautastērpos, rotāties ziedu un ozollapu vainagos, ņemt līdzi cienastu, siltu villaini un kopīgi izdzīvot senās tradīcijas.

Turaidā Jāņu gadskārtu svinības sāksies jau plkst.19 un ilgs līdz nākamā rīta plkst.5. Līgot varēs kopā ar folkloras kopām: "Senleja", "Ūzuleņi", "Putni", "Cēlāji", "Rota", "Pūrs","Josta", "Ore", kā arī "Rīgas danču klubs" un tradīciju kopa "Silavoti".

Festivāls "Rodam Raunas novadā" šodien sāksies ar Kluso dienu Drustu pagastā, kur vienā no maģiskākajām vietām novadā - Piltiņkalnā, sāksies vasaras saulgriežu sagaidīšanas mistērija. Vakars kopā ar rituālo kopu "Trīs gaisi" un latviešu pasaules mūzikas grupu "Pērkonvīri". Saules pavadīšanas rituāli, pusnakts uguns rituāli, nakts pelde un danči līdz pat rīta gaismai.

Kocēnu novada pašvaldība aicina no tuvākām un tālākām malām sanākt Jāņa bērnus, lai šovakar no plkst.21 Kokmuižas promenādē Kocēnos kopā izdzīvotu un tvertu saulgriežu burvību caur senlatviešu rituāliem, dziesmām un dančiem, kā arī meistarklasē darinātu savu īpašo vainagu. Pasākumu ievadīs Jāņa bērnu sasaukšana, apdziedāšanās un Jāņa tēva godināšana. Kad saule būs pavadīta, sāksies latvju danči kopā ar grupu "Ballīšu orķestris" un pašdarbības kolektīviem.

Atzīmējot Smiltenes novada desmitgadi, šodien Smiltenes un Brantu pagastos notiks novada svētku diena "Vieta, kur dzimst latviskums". Plkst.18 Brantu muižā būs ekskursija, kurā varēs iepazīt muižas apkārtni, klausīties muižas stāstus, kā arī būs iespēja satikt muižas saimnieci un saimnieku. Kā īpaša dāvana būs sarūpēta kungu torte.

Smiltenē Līgo kalnā plkst.19 zāļu sieva Līga Reitere ieradīs ziedu vainagu pīšanu, varēs iesaistīties ozolu vītenes vīšana un pūdeles pušķošanā ar Dzintru Sābuli un izmēģināt enerģētisko (sauso) pirtnīcu ar Annu Luteri. Plkst.20 Kalnamuižā pie "Kalna ligzdas" notiks lielformāta 3D zīmējumu atklāšana. Vakara kulminācijā plkst.22 iedegs saulgriežu ugunskuru ar Reiteri un Smiltenes folkloras kopu "Rudzupuķes".

Izklaide

Psiholoģe Diāna Zande viesojas raidījumā “Kad viņas satiekas”. Sarunas laikā viņa dalās savās pārdomās par leģendāro filmu “Limuzīns Jāņu nakts krāsā”, kurā atveidoja rotaļīgo Lāsmiņas tēlu. Diāna atklāj, kā mainījusies viņas dzīve pēc filmas un ko viņa iemācījusies no Lāsmas tēla atveidošanas.

Svarīgākais