Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Izklaide

RECENZIJA: izlase "Odekolons Nr. 16"

© Publicitātes foto

Beidzot arī mūzikas ierakstu veikala “Randoms” parādījusies Latvijas neatkarīgo grupu izlase "Odekolons", līdz ar to tā būs pieejama plašākai auditorijai.

Kā jau to apliecina CD nosaukums, šī ir sešpadsmitā izlase “Odekolona” sērijā, kurā apkopoti pēdējo gadu pašmāju neatkarīgās mūzikas ieraksti - kopumā 24 dziesmas.

Lielākoties tās ierakstītas pēdējo divu laikā, taču ir arī senāki gabali. Izlases veidotājs ir grupas “Inokentijs Mārpls” līderis Raimonds Lagimovs jeb Dambis. CD papildina buklets, kurā pārskatāmā formā apkopota īsa informācija par izlasē iekļautajām grupām, tādējādi tas kalpo par uzskatāmu Latvijas neatkarīgās mūzikas kustības vēsturisko liecību. “Satellites LV”, “Dzeltenie pastnieki”, “Jūk”, “Baložu pilni pagalmi”, Imants Daksis, “Spāre”, Evija Vēbere, “Mācītājs On Acid”, “Tavas māsas nāsis”, “Dr. Klisicka laboratorija”, “Raiņa iela 11”, “Gultā ar fantomasu”, “Difūzija”, “Gandreiž 10nīkā”, “Krāsa”, protams, arī “Inokentijs Mārpls” - tas viss un daudz kas cits ir pārstāvēts sešpadsmitajā “Odekolonā”.

PAR. Pirmām kārtām jāuzsit uz pleca Dambim par šādu izlašu veidošanu - tāpat kā visas iepriekšējās 15 reizes. Jau ierasti tās sniedz dod iespēju veikt kādu atklājumu “underground” frontē, un šoreiz apskatniekam par tādu kļuva grupa “Pieczvaigžņu šķūnis” ar dziesmu “Metāllūžņu atrakciju parks” - vokāla ziņā kaut kas uz pašmāju “Židrūna” pusi, bet ģitārskaņās kā “Bleach” laiku “Nirvana”. Šī dziesma gan tapusi jau 2014. gadā, taču kaut kā bija paslīdējusi garām. Pērn jaunu (un labu) gabalu ierakstījuši arī “mārpli” - tas saucas “Bumbiņas” un līdzinās episkajam “klucītim”. Vēl - šlāgerpanks “Par vietu” grupas “Jūdas graši” izpildījumā, vīri apdzied cilvēkus, kuru mājas ir vieta, no kuras aug kājas. Jau albumus klausoties ausīs iekrita grupas “Plenērs” dziesma “Slēpties aiz rētām tik labi sanāk” un “Nova Koma” dziesma “Mēslaine” - arī tās ir iekļautas šajā izlasē. Pati lipīgākā melodija sanākusi elektronizētajiem “STandArt” dziesmā “Drudzis”, tikai - vai tai, tāpat kā “MMMM” dziesmai “Karsti”, ir vieta “Odekolonā”? Drīzāk gan kādā popa izlasē, taču abas minētās dziesmas ir labas. Kā vienmēr uzrunā Imants Daksis (dziesma “Krupis”), jau pierasts pie dīvainās Evijas Vēberes (“Mīlniekiem un visādiem citiem”) - arī plus zīme. Atzīmēšanas vērti ir arī “Dricānu mopēdistu banda” jeb “Kapļi” ar dziesmu “Valērija Seile”), emigrācijas negantnieki “Mācītājs On Acid” (“Pelēks”), pāragri mirušā Tomasa Guseva krogu tālāk nesošie “D. Day’s Family” (“Kosmonauts”, vokālista lomā Jānis Kronbergs jeb kādreizējais “fabrikants” Snake) un vēl daži. Ar kaut ko šī izlase bija jāsāk, un tas ļoti veiksmīgi izdarīts ar “Satellites LV” dziesmu “Ego uguņo”.

PRET. Nekā iebilstama, te viss ir kārtībā.