Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Izklaide

RECENZIJA: Līvi "Pluss mīnuss"

© Publicitātes foto

Šodien, 20. maijā, Liepājas koncertzālē “Lielais dzintars” izskanēs Ainara Virgas 55 gadu jubilejas papildkoncerts, kurā pie viena notiks arī grupas “Līvi” jaunā studijas albuma publiskā prezentācija. Ļoti šaurā lokā tas piektdienas vakarā tika jau atrādīts Latvijas 1. Rokkafejnīcā.

Vispirms - kas tad šobrīd ir “Līvi”? Protams, superģitārists un “Līvu” zīmols Ainars Virga. Pie mikrofona - Latvijā otrās vīrišķīgākās (aiz Jāņa Bukuma) balss īpašnieks, dziedošais ugunsdzēsējs Jānis Buķelis, kurš, šķiet, vienīgais uz planētas Zeme spēj nodziedāt tā, kā to savulaik spēja Aivars Brīze un Jānis Grodums. No seno līvu aptveres sastāvā ir arī taustiņnieks Guntars Mucenieks, kurš šajā grupā spēlējis arī periodos no 1986. līdz 1991. un no 2004. līdz 2010. gadam.

Viņš kā ciemakukuli līdzi paķēris arī dēlu Henriju Mucenieku, kurš ar Ainaru dala soloģitārista godu. Pie basa - Liepājas roka veterāns Edgars Silacērps. Un vēl bundzinieks Ilvars Manfelds, kurš iepriekš epizodiski jau bija uzplaiksnījis “Līvos”, tomēr vairāk zināms kā “Dakotas” sitamo instrumentu meistars.

Albumā “Pluss mīnuss” iekļautas astoņas jaunas dziesmas, kuras ierakstītas Mārtiņa Burkevica studijā, kā arī divi jau iepriekš publicēti gabali - “Pēdas uz palodzes”, kas pirms četriem gadiem ievadīja “Līvu” kārtējo atdzimšanu, kā arī Mārtiņa Freimaņa dziesmas “Neprāts” kaverversija, kas bija iekļauta albumā “Mans draugs - Mārtiņš Freimanis”. Ja neskaita šo dziesmu, pārējo mūzikas autors ir Ainars. Jāpiebilst, ka CD vāciņa noformējumā izmantots Groduma darbs “Beer Planet” - atzīstams cieņas apliecinājums mūžībā aizgājušajam ieroču biedram.

PAR. Albumu ievada “Rumpi Pumpi vīrs” - pirmoreiz to padzirdot, šķiet, ka tā sacentīsies par visu laiku glupākās “Līvu” dziesmas titulu (ar šlāgerhitu “Meitene zeltene”), taču, tikai pavisam mazliet tajā iedziļinoties, tā izrādās tik ļoti lipīga, ka nav izdabūjama no prāta ne ar apreibinošām, ne atskurbinošām vielām. It īpaši tā labi izskatās dzīvajā, kad uz skatuves kāpj greizajās ādas jakās tērptās Igetas Gaiķes bērnu popgrupas “Tev un man” meitenītes. Tālāk nāk dziesma “Līvi dzīvi”, kurai kā teksta līdzautors uzrādīts Latvijas vienīgais vērā ņemamais humorists Žanis Ezītis. “Pat miroņi, kas sen jau stīvi, sāk dejot tad, kad spēlē Līvi” - nevar nepiekrist, dziesma ir efektīga. “Pluss mīnuss” - ieskats grupas melodiskāka roka sadaļā ar vēl vienu veiksmīgu risinājumu tekstu jomā: “tu veselība, es - vīruss, tu klausies [grupas Apvedceļš dziesmu] Zemenes, es - Līvus!”. Tiesa, reperis Rays te ir lieks, bet tagad jau katrs sevi cienošs muzikants iekļauj savā ierakstā hiphopu, sākot no Dona līdz pat “Intrumentiem”... Ejam tālāk - “Lelle no elles”. Vēl viens veiksmīgs rokgabals, kura piedziedājums nez kāpēc liek dungot “AC/DC” skrubināto “Highway To Hell”. Tam seko atkāpe balāžu lauciņā “Kad aizeju ar draugiem”, kas esot veltījums sievai - “kad aizeju ar draugiem, tad vēlu esmu mājās”, drīzāk tas varētu būt vēstījums, nevis veltījums… Starp citu, dziesmu teksti sanākuši patiešām veiksmīgi, un te vislielākais paldies sakāms dzejniekam Guntaram Račam par to, ka viņš... te neko nav darījis. Kā izrādās, Ainars esot pamazām sācis sūtīt savam senajam draugam dziesmas, bet viņš beigu galā tā arī neko neesot uzrakstījis. Ainars lietu ņēmis savās rokās, turklāt diezgan savdabīgā veidā - tikai trīs dziesmām tekstu autors ir vienpersonīgi viņš, bet pārējām piecām ir līdzautori. Piemēram, dziesmai “Betmens” (albuma septītais numurs) kā līdzautors uzrādīts Roberts Gobziņš: “Es redzu gaismu tuneļa galā, es esmu gatavs, lūdzu, paejiet malā”. Bet šā albuma pērle, turklāt no visiem aspektiem - kārtīgs “rock’n’roll muzikants”, proti, “Vitamīni”, kuras teksta uzmetums, cita starpā, radies... Ainara Mielava galvā! Ar bonusā pievienotajām “Neprāts” un smagnējo “Pēdas uz palodzes” arī viss ir kārtībā, līdz ar to klausīšanās process tiek noslēgts uz pozitīvas nots. Vai šie “Līvi” tiesīgi saukties par “Līviem”? Atbilde ir - pie kājas! Pie ģitāras ir latvju rokmūzikas gigants Ainars Virga, pie mikrofona spridzina Buks, “Pluss mīnuss” iekļautās dziesmas ir “līviskas” un, kas pats galvenais, tās ir foršas.

PRET. Vienīgā albuma darvas pile - uz Valentīna dienu Virgas kopā ar draugiem ierakstītā himna mīlestībai ar tekstu no Svētā Pāvila vēstules korintiešiem. Dziesmas “Mīlestība” iekļaušanas diskā vienīgais iemesls varētu būt iepriekš speciāli neminētā vēl viena “Līvu ‘2019” pamatsastāva dalībnieka, saksofonista Alex (Aleksejs Balinskis) esamības grupā attaisnošanai - nenoliedzot šā mūziķa profesionalitāti, viņš te vajadzīgs kā zaķim stopsignāls, turklāt viņa klātesamība dziesmās nemaz nav jūtama...