Trešdiena, 8.maijs

redeem Staņislava, Staņislavs, Stefānija

arrow_right_alt Izklaide

VĒRTS APMEKLĒT. Veselums un miers

ĀRSTE GINEKOLOĢE Dita Baumane-Auza jau desmit gadu sevi radoši izpauž, gleznojot un rakstot dzeju un dzīves atziņas. Sestdien Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā viņa ikvienu interesentu aicina uz savas 21. personālizstādes, ceturtās grāmatas un audiovizuālā meditāciju cikla Veselums. Meditācija atklāšanu © Rūta KALMUKA, F64 Photo Agency

«Lai atvērtos pasaulei, vajag noticēt sev. Lai noticētu sev, vajadzīgs iekšējais spēks un spēks no dabas, no ģimenes. Mans darbs ir manas ticības sev rezultāts,» saka Dita Baumane-Auza, ārste ginekoloģe – dzemdību speciāliste, sertificēta rekonektīvās prakses ārste, mākslas terapeite, reiki meistare un māksliniece.

Sestdien, 18. maijā, pulksten 12 Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā (Antonijas ielā 1 Rīgā) Muzeju nakts ietvaros gaidāms pasākums Veselums. Meditācija. Programmā: Ditas Baumanes-Auzas gleznu izstādes un grāmatas Veselums atklāšana, ko papildinās autores dzejas lasījumi un viņas izlolotā projekta Māksla veselībai prezentācija. Izstāde būs apskatāma līdz 25. jūnijam.

«Darbs ar sevi - tās ir mācības visas dzīves garumā, kas vainagojas ar gandarījumu par nodzīvotās dzīves daļas patieso lietderīgumu. Tieši to arī piedāvāju saviem pacientiem - sakārtot sevi un savu dzīvi,» saka ārste ginekoloģe Dita Baumane-Auza. Viņa ir vairāk nekā 20 medicīnisku publikāciju un rakstu autore, izdevusi dubultgrāmatu Divi domas un Es esmu tevī (2009) - ar dzīves atziņām, dzeju un gleznu reprodukcijām, grāmatu Dzīves krāsas pasakās. Terapeitiskas pasakas pieaugušajiem un bērniem (2016), un pagājušajā nedēļā dienasgaismu ieraudzīja viņas jaunākais veikums - grāmata Veselums. Tā ir grāmata iedvesmai un radoša telpa pašrefleksijai mākslā. Dzeja, trioles un aforismi apcerei par cilvēka veselumu fiziskā, garīgā un emocionālā plānā apvienojumā ar gleznu reprodukcijām.

«Es esmu pasaules daļa/ manī ir šis veselums/ un miers,» viņa raksta savā grāmatā, paskaidrojot, ka «veselums ir tad, kad cilvēks apzinās sevi visās savās uztverēs, maņās, izpausmēs un pieredzēs. Kad spēj pieņemt un atlaist to, ka nav perfekts, bet ir īpašs savā būtībā. Veselums ir harmonija, apzināšanās un integrācija it visā, kas notiek mūsu prātā, enocijās, jūtās un ķermenī».

Daktere stāsta, ka projekts Māksla veselībai tapis ilgākā laika periodā, tas izlolots teju divu gadu garumā. «Man ir trīsdesmit gadu pieredze kā ārstei ginekoloģei - dzemdību speciālistei, līdz ar to esmu ļoti tuvu sfērām, kas saistītas ne tikai ar sievietes fizisko veselību dažādos dzīves periodos, bet arī ar viņas psihoemocionālo veselību, kas ir ļoti nozīmīgs plāns ne tikai sievietes, bet jebkura cilvēka dzīvē, jo emocijas un pašu pieredze atstāj mūsos dažādus nospiedumus,» stāsta Dita Baumane-Auza. Pēc nepilnu 20 gadu stāža klasiskajā medicīnā, veicot dažādus izmeklējumus un manipulācijas un ārstējot pacientes pēc labas prakses standartiem, daktere arvien vairāk sāka pievērsties sievietes psihoemocionālajam plānam. «Pacientei, ienākot ārsta kabinetā, ir ļoti svarīgi sajust gan empātiju, gan atbalstu, un nereti viņai ir ļoti svarīgi arī parunāties un izstāstīt savu dzīvesstāstu. Šie dzīvesstāsti ir ļoti atšķirīgi, un tie nenoliedzami atstāj ietekmi uz sievietes veselību,» saka pieredzējusī ārste ginekoloģe.

Ieguvusi arī maģistra grādu mākslas terapijā, viņa saka: «Tas, kā es redzu cilvēka veselību un veselumu caur mākslas terapiju, ir mans ceļš, manis pašas pieredze - gan caur profesionālu redzējumu kā ārstei, gan balstoties uz pasaulē veiktajiem pētījumiem, gan arī kā cilvēkam, kurš pamēģinājis, kā māksla ietekmē cilvēka veselību un kādu nospiedumu uz to atstāj.»

Dita Baumane-Auza ir Latvijas Mākslu terapijas asociāciju apvienības sertifikācijas komisijas locekle un Rīgas Stradiņa universitātes docētāja studiju programmā Mākslas terapija. «Šobrīd gan pasaule, gan medicīna virzās uz ekoloģismu, un tas ir arī mana jaunā projekta mērķis - ekoloģiskums un veselums. Cilvēka veselība ir jāuztver holistiski, kas nozīmē, ka cilvēks ir vienota sistēma, mēs nevaram atdalīt fizisko no emocionālā un garīgā plāna. Es nododu sabiedrībai savas pieredzes un darba augļus, kas apvieno cilvēka apzināto un neapzināto daļu ceļā uz veselumu visos plānos - emocionālajā, garīgajā un fiziskajā. Tajā ir ļoti daudz neizmantotu resursu, kurus mākslā vadītā iztēle - meditācija ar gleznām - var atbrīvot ikvienā cilvēkā. Ceru, ka šis projekts ieinteresēs daudzus lietot un izmēģināt to praksē, aicinot ieklausīties un saprast, kāda ir dzīves jēga, kas mums katram ir vajadzīgs, lai mēs būtu veseli, priecīgi un laimīgi. Jo tas taču dzīvē ir pats svarīgākais,» sapratusi Dita Baumane-Auza.