Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide

Šo svētdien rokkafejnīcā uzstāsies amerikāņu blūzmenis Bērnss

© Publicitātes foto

Blūza koncertsērija "Sundays Blues Festival" šo svētdien, 12. maijā, Latvijas 1. rokkafejnīcā turpināsies ar amerikāņu blūzmeņa Džimija Bērnsa koncertu.

Džimijs Bērnss ir 76 gadus vecs, aizrautīgs ģitārists, dziedātājs un komponists, kurš neaizmirst par leģendāro dzimtās Misisipi puses deltas blūzu, bet labprāt pievieno tam mūsdienīgāka “r&b” un soula piesitienu. Viņa spēles stils ir izteikti melodisks, kas ar dvēselisko balss tembru kopā veidot neatvairāmu skatuves harismu.

Bērnss dzimis Misisipi apkārtnes Dublinā, kā rezultātā blūzs viņam visapkārt bijis kā ikdienišķa parādība. Arī Džimija vecākais brālis Edijs aizrāvās ar blūza ģitārspēli un kļuva par vienu no zināmākajiem Detroitas blūzmeņiem. Kad Džimijam bija vien 12 gadu, ģimene no Misisipi laukiem pārcēlās uz Čikāgas pilsētas kņadu, bet dziedāšana un ģitāras spēlēšana jau bija kļuvusi par pašsaprotamu lietu. Padziedājis kādā gospeļgrupā, 16 gadu vecumā Bērnss pievienojās atzītam vietējam vokālajam ansamblim "The Medallionaires", kas dziedāja jau izteiktāku “r&b”. Paralēli tam Bērnss kļuva par savējo arī uz vietējās 60. gadu folkmūzikas skatuves. Tas viņam netraucēja kļūt par gana atzītu soula mūzikas dziedātāju un doties turnejā ar grupu "The Fantastic Epics", lai pēc tam jau nodibinātu pats savu ansambli "Jimmy Burns And The Gas Company". Daudzi viņam prognozēja spožus panākumus, taču plašāku koncertturneju vietā 70. - 80. gados Bērnss deva priekšroku ģimenes dzīvei un bārbekjū ēdināšanas biznesam, tikai ik pa laikam pamuzicējot Čikāgas un tās apkārtnes koncertvietās.

Par pilna laika mūziķi viņš atkal kļuva 90. gados. Atlika atsākt regulāri uzstāties vietējo blūza cienītāju iecienītajā Čikāgas klubā "Smokedaddy", kā līgums ar leiblu "Delmark" bija rokā. Sekoja albuma "Leaving Here Walking" izdošana un ilgi gaidītā sapņa piepildījums - tūres ne tikai pa ASV, bet arī Kanādu, Eiropu un Japānu. Vēlāk tika izdoti vēl četri studijas albumi, un Džimijs Bērnss arī 76 gadu vecumā turpina piepildīt savu jaunības sapni - spēlēšanu un ceļošanu pa dažādām pasaules valstīm, kur viņu gaida īsteni blūza mūzikas cienītāji.