Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Izklaide

RECENZIJA: Billie Eilish "When We All Fall Asleep, Where Do We Go?"

© Publicitātes foto

Šā brīža “karstākā” jaunā zvaigzne – 17 gadus jaunā losandželosiete Billija Ailiša Paireta Bērda O’Konela. Viņas vecāki ir aktieri (Megija Bērda un Patriks O’Konels), meitenes dzīslās tek īru un skotu asinis. Jau no 11 gadu vecuma Billija pati raksta dziesmas, bet pirmo popularitāti ieguva ar dziesmu “Ocean Eyes”, kas 2016. gadā tika publicēta interneta vietnē “SoundCloud”.

Pirms pāris gadiem tika izdots EP “Don’t Smile At Me”, bet nu kārta debijas albumam. Šis ripulis sasniedza pirmo pozīciju gan štatos, gan Apvienotajā Karalistē, līdz ar to Ailiša kļuva par pirmo šajā gadsimtā dzimušo izpildītāju, kas iekarojusi Amerikas topa virsotni. No singliem Top 10 iekļuva dziesma “Bad Guy”, taču augstu novērtēti vēl vairāki gabali.

Kopumā 14 dziesmas, kas tapušas sadarbībā ar pašas brāli, 21 gadu jauno Fineasu O’Konelu (viņš arī producējis šo garadarbu), ieturētas elektropopa stilā. Atsauksmes no kritiķu puses ir pārsteidzošas - praktiski visi prestižākie mūzikas izdevumi šim albumam devuši četras zvaigznes no piecām, bet “NME” - visas piecas. Ja par komerciālajiem rādītājiem, tad Ailiša šajā aspektā šogad pagaidām zaudē tikai Arianas Grandes “Thank U, Next”. Dziedātāja ar saviem tekstiem kļuvusi par visu nesaprasto un nenovērtēto (pašu izpratnē) elku un karogu, kas ar gotisko izskatu, skumjajām acīm, breketēm un 15 miljoniem sekotāju interneta vietnē “Instagram” ir absolūts 21. gadsimta pusaudžu modes produkts. Turklāt viņa, tāpat kā vecāki un brālis, ir vegāne, pie tam vēl sirgst ar Tureta sindromu - iedzimtu nervu slimību, kuras raksturīgākā iezīme ir tā saucamie tiki. Droši vien viņa arī brauc ar velosipēdu un iestājas par rasu vienlīdzību un viendzimuma laulībām - par to gan ziņu nav…

PAR. Lai nonāktu uz Billijas Ailišas viļņa, iesākumā ieteicams noskatīties kādu viņas klipu, tad interese par šo mūziku būs daudz lielāka. Šī jaunā meitene vokāli pamanās izklausīties teju pēc visām aktuālākajām dziedātājām vienlaicīgi, taču stilistiski neatgādina nevienu no viņām. Nav jābrīnās, ka viņa kļuvusi par mūsdienu jaunatnes simbolu, jo pašreizējai hipsteru paaudzei galvenais atšķirties no pārējiem. Īsas dziesmiņas, vidēji trīs minūšu garumā, līdz ar to tās nenogurdina. Pašas labākās dziesmas, protams, ir singli “Bury A Friend” un “Bad Guy” (it īpaši!), tomēr droši vien katrs te varēs atrast kaut sev, piemēram, apskatniekam simpātiska negaidīti šķita “Ilomilo”. Vēl - “You Should See Me I A Crown” un “My Strange Addiction”. Rezumējot - kad Ailišas īpatnējam dziedājumam un lēnīgajam popam pievieno pavairāk elektronikas, tad ir pavisam labi un klausāmi.

PRET. Laikam nepieciešamas labākas angļu valodas zināšanas, lai var precīzāk saprast tekstus, jo pretējā gadījumā Billijas Ailišas mūzikā kaut kā grūti atrast to burvību, kas liek teju visai pasaulei jukt prātā. Virkne nesaprotamu ierindas gabalu, no kuriem daži vispār ir “garām kasei”, piemēram, “Xanny”, kurā šķiet, ka jauniete savā dziedājumā tūlīt izlaidīs garu…