Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Izklaide

RECENZIJA: Norah Jones "Begin Again"

© Publicitātes foto

Amerikāņu dziedātāja, dziesmu autore un aktrise Nora Džonsa izdevusi jau septiņus studijas albumus, divus EP un vienu labāko dziesmu izlasi, bet kopējais to pārdošanas apjoms pārsniedz 50 miljonus kopiju. Tāpat viņa ir deviņu (!) “Grammy” balvu ieguvēja, tiesa, lielākoties, tas attiecas uz Noras karjeras sākotnējo posmu, kad tika izdoti albumi “Come Away With Me” (2002) un “Feels Like Home” (2004), kad dziedātāja vairāk darbojās džeza, folka un pat kantrī lauciņos, bet pēdējos albumos, kā zināms, Džonsa vairāk pievērsusies popa kultivēšanai, džezu atstājot tikai sava skanējuma bagātināšanai.

Iepriekšējais disks “Day Breaks” (2016) gan atkal bija kā atgriešanās pie saknēm. Neskatoties uz stilistiskajām izmaiņām, visi seši iepriekšējie Noras albumi Amerikā bijuši stabilas Top 3 vērtības, turklāt ļoti labi kotējušies arī Lielbritānijā un citās valstīs. Tāpēc “Begin Again” atrašanās vieta Amerikas topā ir šokējoša - 164.!

Kopumā te ir septiņas eksperimentālas kompozīcijas, teju katra citādākā stilā, kuru kopējais garums nesasniedz pat pusstundu, līdz ar to albumu vairāk iederētos saukt par EP. Par sadarbības partneriem izvēlēti kantri mūziķis Džefs Tvīdijs (ģitāra) un folkmūziķis Tomass Bartlets (taustiņi), ar kuriem lielākoties kopā tapušas dziesmas, taču katras no tām ierakstā piedalījusies vēl virkne viesmūziķu. Pati dziedātāja ar paveikto ir ļoti apmierināta: dziesmas esot radušās spontāni, improvizējot studijā un neuzliekot sev nekādus rāmjus vai nenospraužot robežas, viegli un bez piespiešanās. “Ar katru sesiju radās jaunas dziesmas, it kā no nekā, un viss kopumā ir pārsniedzis manas cerības. Es jūtos ļoti iedvesmota,” saka dziedātāja.

PAR. Jūtams, ka Nora Džonsa dziesmas rakstījusi viegli un ar prieku - tas nevar nesimpatizēt, un absolūti nav saprotams, kāpēc tas kritis tādā amerikāņu nežēlastībā. Turklāt “Begin Again” ar eleganto klavieru solo un ērģelītēm fonā - spoža un teicama kompozīcija! Interesantas ir arī Noras mūsdienu džezam raksturīgā “It Was You”, rāmā “A Song With No Name”, spēcīgā “Uh Oh” un stilīgā “Wintertime”. Tikai pusstunda? Bet varbūt tā pat labāk, laba daudz nevajag!

PRET. Nav pat nekā liela iebilstama. Dziesmas “My Heart Is Full” un “Just A Little Bit” var ieskaitīt kategorijā “mazliet šaubīgas”, bet tas nenozīmē, ka tās nav klausāmas.