Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Izklaide

Uzzini, par cik gariem un biežiem atvaļinājumiem sapņo Latvijas iedzīvotāji

© Pixabay

Vairums Latvijas iedzīvotāju atvaļinājumā dodas vienu vai divas reizes gadā, bet, ja vien būtu tāda iespēja, vairums dotu priekšroku dažām brīvām nedēļām ik pēc viena, diviem mēnešiem vai arī atpūstos visu vasaru un uz darbu dotos aukstajos mēnešos, liecina IKEA veiktā aptauja*. Psihologi teic, ka ir svarīgi atrast atpūtas iespējas ikdienā, un vislabākās vietas šim nolūkam ir dārzs, vasarnīca vai balkons.

Atvaļinājumi Latvijas iedzīvotajiem, sevišķi gados jaunākiem, ir ļoti svarīgi - tikai 13% respondentu atbildējuši, ka viņiem brīvdienas nerūp. Uz jautājumu par sapņu atvaļinājumiem 36% atbildēja, ka vēlētos dažas brīvas nedēļas reizi mēnesī vai divos, 30% labprāt atpūstos visu vasaru un strādātu visu atlikušo gadu. Tikai 4% apgalvoja, ka vēlētos atvaļinājumu katru dienu, bet 5% gribētu garākas brīvdienas nedēļas nogalēs.

Realitāte ir atšķirīga - vairums cilvēku dodas atvaļinājumā vienu (29%) vai divas (38%) reizes gadā, bet 16% atvaļinājumu nav vispār - tas lielākoties attiecas uz gados vecākiem cilvēkiem (60-74 gadus veciem).

Rīgas Stradiņa universitātes Psihosomatikas klīnikas ārsts-psihoterapeits Artūrs Miksons norāda: “Būtu svarīgi apzināties vai vēlme pēc tik bieža atvaļinājuma ir tamdēļ, ka ir sakrājies nogurums un nepieciešama atpūta - gan fiziska, gan emocionāla, vai ir vēlme tikt uz kādu brīdi prom no darba, tā teikt, aizbēgt no kādas problēmas vai atbildības. Ja tas ir otrais variants, tad atvaļinājums neko neatrisinās un cilvēks atgriezīsies darbā vēl neapmierinātāks, jo atgriežoties saskarsies ar tām pašām problēmām.”

Atrodiet miera mirkļus ikdienā

Atbildot uz jautājumu par vissvarīgākajiem lieliska atvaļinājuma aspektiem, 68% respondentu - sevišķi sievietes - sacīja, ka tā ir aizbēgšana no darba un ikdienas rutīnas, 60% lielisks atvaļinājums saistās ar siltu laiku, bet 57% sacīja, ka svarīga ir daba. Aptauja liecina, ka tieši šo aspektu cilvēku ikdienas dzīvē pietrūkst visvairāk.

A. Miksons teic, ka cilvēkiem, kuriem ir intensīvs darbs, ir jāiemācās atrast regulārs laiks atpūtai ikdienā, lai mazinātu izdegšanas sindroma risku: “Ir daudz līdzekļu, lai atpūstos, taču katrs vislabāk zina savējo - vienam tā bus atpūta pie dabas, citam ceļojums, vēl kādam iespēja mājas klusumā un mierā baudīt grāmatu - visiem viens modelis noteikti neder.”

IKEA Interjera dizaina departamenta vadītāja Baiba Freija norāda, ka mājās ik dienu ir iespējams radīt atvaļinājuma sajūtu: “Vairums aptaujas respondentu dotu priekšroku atvaļinājuma pavadīšanai citās Eiropas valstīs vai ceļošanai Latvijā, taču tajā pašā laikā katrs piektais Latvijas iedzīvotājs par labāko atvaļinājuma galamērķi nosaucis mājas. Ja mājvietu iekārto skaisti, tā tiešām ir lieliska vieta, kur pavadīt atvaļinājumu - sevišķi tad, ja jums ir balkons, jūs varat atrasties tuvāk dabai, pat dzīvojot pilsētā.”

Izveidojiet mājās atpūtas zonu

Tikai 34% respondentu atbildēja, ka balkons ir vislabākā vieta atpūtai - pārējie uzskata, ka tā ir vieta, kur glabāt nevajadzīgās mantas, vai arī tur balkonu tukšu. Dizainere iesaka šo vietu pārvērst par savu mazo atpūtas oāzi, kas ir viegli pieejama gandrīz jebkurā laikā.

“Mēs savas mājas varam padarīt par jebko, ko paši vēlamies. Iekārtojiet mājās nelielu zonu atpūtai. Tam nav vajadzīgs daudz - dažādi sīkumi, piemēram, mājas gaisa atsvaidzinātājs ar dabas aromātu, ziedu kastes, augi un ērti krēsli uz jūsu terases vai balkona, vieta jūsu vaļaspriekiem dzīvojamajā istabā - tas viss var mainīt jūsu atpūtas paradumus mājās. Ja mājās ik dienu varēsiet izbaudīt mirkli atvaļinājuma, būs vieglāk sagaidīt nākamo īsto atvaļinājumu, un jūs jutīsieties labāk un būsiet atpūties,” teic B. Freija. Pēc viņas sacītā, nelielu balkona oāzi var izveidot par 40-50 eiro.